Επαναπροσδιόρισε μέσω λογισμικού τη χρήση προγραμμάτων αρχιτεκτονικού σχεδιασμού
Ο Δρ. Αθανάσιος Οικονόμου είναι Διπλωματούχος της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Το 1992 πήρε το Master στην Αρχιτεκτονική από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας (USC) και το 1998 το Διδακτορικό του στο ίδιο αντικείμενο από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες (UCLA).
Ο Έλληνας ακαδημαϊκός, είναι καθηγητής στο School of Architecture, College of Design, στο Georgia Institute of Technology, όπου ερευνά και διδάσκει θέματα Γραμματικής Σχημάτων, Υπολογιστικό Σχεδιασμό, Παραμετρικό Σχεδιασμό, Γλώσσες Φορμαλισμού στην Αρχιτεκτονική και Θεωρία Σχεδιασμού, με πλέον των σαράντα δημοσιεύσεων σε αυτά τα θέματα.
Αξιοσημείωτο πως διευθύνει το πρόγραμμα του Georgia Tech για την Αρχιτεκτονική και την Τέχνη στην Ελλάδα και την Ιταλία, καθώς και το Εργαστήριο Υπολογισμών Σχημάτων (Shape Computation Lab) του Πανεπιστημίου, μια ομάδα που διερευνά την οπτική φύση των σχημάτων και την εφαρμογή τους σε τεχνολογίες λογισμικού, με σκοπό μια νέα εμβάθυνση στο βλέπειν και το πράττειν.
Το Shape Machine είναι μια εφαρμογή λογισμικού που αναπτύχθηκε στο Εργαστήριο Υπολογισμών Σχημάτων, σε συνεργασία με τις Σχολές Μαθηματικών και Διαδραστικών Υπολογιστών στο Georgia Tech.
Η εφαρμογή είναι η πρώτη που καταφέρνει να αντιμετωπίσει με επιτυχία τις προκλήσεις που χωρίζουν τους οπτικούς κανόνες από τους συμβολικούς τους ομολόγους και προσφέρει ένα πρωτοφανές πλαίσιο για τους υπολογισμούς που οραματίστηκε η ακαδημαϊκή κοινότητα και οι χρήστες CAD, από τις αρχές της δεκαετίας του ’70.
Το τρέχον πρωτότυπο του Shape Machine είναι ένα plug-in που εφαρμόζεται στη γλώσσα προγραμματισμού Python, στο πλαίσιο του λογισμικού μοντελοποίησης Rhinoceros από τον Robert McNeel. Οι βασικές έννοιες του Shape Machine περιλαμβάνουν τρεις βασικές ενότητες: α) μια νέα εφαρμογή των κανόνων μείωσης, ένα σύνολο αλγορίθμων που παρέχουν μια μοναδική περιγραφή σε κάθε σχήμα από την άποψη του μικρότερου αριθμού μεγίστων στοιχείων που το προσδιορίζουν, β) μια νέα υλοποίηση της αναγνώρισης σχήματος για όλα τα σχήματα που αποτελούνται από ευθείες γραμμές, τόξα και τους συνδυασμούς τους σε όλους τους Ευκλείδειους μετασχηματισμούς και γ) μια νέα εφαρμογή ενός μεταγλωττιστή κανόνα τροποποίησης σχήματος για όλα τα σχήματα που αποτελούνται από ευθείες γραμμές, τόξα και τους συνδυασμούς τους υπό όλους τους Ευκλείδειους μετασχηματισμούς.
Η τεχνολογία του Shape Machine επαναπροσδιορίζει ριζικά τα σημερινά θεμέλια του CAD όσον αφορά τόσο τη διαδικασία όσο και τον τρόπο σχεδιασμού. Πάρα πολλές επαγγελματικές κατηγορίες θα επωφεληθούν από αυτήν την τεχνολογία όπως, αρχιτέκτονες, μηχανικοί, επιστήμονες υπολογιστών, εκπαιδευτικοί και γενικά σχεδιαστές που χρησιμοποιούν σχέδια και οπτικά μοντέλα για να αναπτύξουν και να επικοινωνήσουν τις ιδέες τους.
Στα πρόσφατα χρηματοδοτούμενα έργα της ομάδας του Δρ. Οικονόμου, ξεχωρίζει το έργο Courtsweb, μια οπτική βάση δεδομένων των ομοσπονδιακών δικαστηρίων της Αμερικής, αξίας $1.3M. Μελέτες του εργαστηρίου στο Georgia Tech έχουν βραβευθεί σε εθνικούς και διεθνείς και εθνικούς αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς.
Έχει προσκληθεί για διαλέξεις, σεμινάρια και εργαστήρια σε πολλά πανεπιστήμια, μεταξύ των οποίων το MIT, το Harvard, το Πανεπιστήμιο της Βιέννης, το UCLA, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.