Ο αν. Διευθυντής του Ελληνικού Παρατηρητηρίου στο Λονδίνο
Έργα Ελλήνων

Ο αν. Διευθυντής του Ελληνικού Παρατηρητηρίου στο Λονδίνο

Ο Σπύρος Οικονομίδης ανήκει στη γενιά των Ελλήνων επιστημόνων που κάνουν λαμπρή διεθνή καριέρα στο εξωτερικό και πρωταγωνιστούν με το έργο τους στις διεθνείς πολιτικές εξελίξεις. Είναι Αναπληρωτής Διευθυντής του Ελληνικού Παρατηρητηρίου (Hellenic Observatory) και Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο London School of Economics (LSE).

Tο Ελληνικό Παρατηρητήριο είναι διεθνώς αναγνωρισμένο, αποτελεί κοµµάτι του LSE και εστιάζει, υπό το πρίσµα των κοινωνικών επιστηµών, στην ανάλυση των πολιτικών, οικονοµικών και κοινωνικών εξελίξεων σε σχέση µε τη θέση της Ελλάδας και της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

 

 

Οι περιοχές ειδίκευσης του Παρατηρητηρίου είναι η έρευνα και ανάλυση της δηµόσιας πολιτικής (ως αποτελέσµατος και ως διαδικασίας) και πολιτικής οικονοµίας στη σύγχρονη Ελλάδα, µέσα στο πλαίσιο της Ε.Ε. και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και η έρευνα και ανάλυση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας, σε σχέση όχι µόνο µε τους εταίρους και συµµάχους της χώρας στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ, αλλά και αναφορικά µε τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και την Τουρκία.

 

 

Ο κ. Οικονομίδης έλαβε το πτυχίο του στις Διεθνείς Σπουδές από το Πανεπιστήμιο του Birmingham και στη συνέχεια ολοκλήρωσε τις Μεταπτυχιακές και τις Διδακτορικές σπουδές του στο LSE, όπου και είναι μέλος του προσωπικού του από το 1991. Η διδακτορική του διατριβή, με θέμα τις διεθνείς επιπτώσεις του ελληνικού Εμφυλίου Πολέμου, τιμήθηκε με το βραβείο «Robert Mackenzie».

 

 

To συνολικό συγγραφικό έργο του επικεντρώνεται κυρίως σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας που αφορούν τις διεθνείς σχέσεις της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και τις εξωτερικές σχέσεις της Ε.Ε. στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας. Τα τελευταία χρόνια υπήρξε Επισκέπτης Καθηγητής στα Πανεπιστήμια Βελιγραδίου και Ζάγκρεμπ, καθώς και Επισκέπτης Ερευνητής στο Κέντρο Ευρωπαϊκής Ένωσης της Σιγκαπούρης.

Τα τελευταία χρόνια, η ειδικότητά του του έχει επιτρέψει να ασχοληθεί εις βάθος με τα σοβαρότερα πολιτικοοικονομικά ζητήματα που έχουν προκύψει στην Ε.Ε. οπως ήταν το ενδεχόμενο του Grexit και το μετέπειτα επιβεβαιωμένο Brexit.

 

 

Ο κ. Οικονομίδης εχει τελέσει ειδικός σύμβουλος στη Βουλή των Λόρδων για την αναφορά «Responding to the Balkan Challenge: The Role of EU Aid» και είναι τακτικός σχολιαστής στα διεθνή μέσα για θέματα σχετικά με τις Εξωτερικές Σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Νοτιοανατολικής Ευρώπης και Ελλάδας.

Αυτή την περίοδο γράφει για την βαλκανική εμπειρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 1991 και έπειτα. Έχει υπάρξει, επίσης, Επιστημονικός Συνεργάτης του Κέντρου Αμυντικών Μελετών του πανεπιστημίου King’s College, και του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών, στο Λονδίνο.

 

 

Ο κ. Σπύρος Οικονομίδης έχει συντονίσει μία σειρά διαλέξεων που διοργανώνει το Ελληνικό Παρατηρητήριο σε συνεργασία με τον Ελληνικό Σύλλογο Αποφοίτων του London School of Economics and Political Science, με στόχο την προώθηση του διαλόγου πάνω σε μείζονος σημασία ζητήματα της πολιτικής και οικονομικής επικαιρότητας. Οι πιο πρόσφατες είχαν τους τίτλους «Ο Τραμπ και το μέλλον της Αμερικανικής Δύναμης» και «Γιατί ο Θουκυδίδης παραμένει σύγχρονός μας» και διεξήχθησαν με μεγάλη συμμετοχή και απόλυτη επιτυχία.

Σήμερα, η έρευνά του επικεντρώνεται στις διεθνείς σχέσεις και τις πολιτικές ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στον Εξευρωπαϊσμό, και τις σχέσεις της Ε.Ε. με τα Δυτικά Βαλκάνια. Το πιο πρόσφατο βιβλίο του, που έχει συγγράψει μαζί με τον καθηγητή Sperling, έχει τίτλο «EU Security Strategies: Extending the EU System of Security Governance» και εκδόθηκε το 2018. Στο LSE διδάσκει τα μαθήματα «Policy-Making in the European Union», «History and Theory of European Integration» και «Greece and South-Eastern Europe: Government, Economy and Foreign Policy».

 

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ