Η πρώτη Ελληνίδα που θα τρέξει στο Ράλι Ντακάρ
Η Πολυτίμη Κυριακοπούλου είναι η Ελληνίδα αναβάτης μοτοσυκλέτας που προετοιμάζεται ώστε να αγωνιστεί το 2020 στο «Ράλι Ντακάρ», έναν από τους δυσκολότερους αγώνες με μηχανοκίνητα οχήματα, που διεξάγεται κάθε χρόνο από το 1979 σε κάποιες από τις πιο αφιλόξενες περιοχές της Γης. Παλαιότερα ξεκινούσε από το Παρίσι και διέσχιζε την Ευρώπη με κατεύθυνση την Αφρική και ονομαζόταν «Ράλι Παρίσι – Ντακάρ», ενώ τα τελευταία χρόνια ονομάζεται απλά Ράλι Ντακάρ.
Η μοτοσυκλέτα ήταν ανέκαθεν για την Πολυτίμη Κυριακοπούλου όχι μόνο ένα μέσο μετακίνησης, αλλά μια ξεχωριστή αγάπη και ένας διαφορετικός τρόπος ζωής. Από 16 χρονών, ως μαθήτρια της Α’ Λυκείου, είχε ένα μικρό μηχανάκι Honda C50, με το οποία πήγαινε παντού, σε μια εποχή που ήταν σπάνιο να οδηγεί μοτοσυκλέτα μια κοπέλα. Το ήθελε πολύ και ο πατέρας της ήταν δεκτικός, οπότε αντί να οδηγεί τα μηχανάκια των φίλων της, πήρε το δικό της, πήρε και το δίπλωμα οδήγησης, φορούσε πάντα κράνος και κυκλοφορούσε προσεκτικά στο δρόμο.
Τα επόμενα χρόνια που σπούδαζε Αρχιτεκτονική στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, αλλά και αργότερα παράλληλα με την καριέρα της και τη μητρότητα, η μοτοσικλέτα ήταν πάντα παρούσα στη ζωή της. Όπως έχει δηλώσει σε συνέντευξή της, «Η μοτοσυκλέτα σου δίνει αυτό το συναίσθημα της ελευθερίας που δεν ανταλλάσσεται, είτε είσαι σε πόλη είτε στην εξοχή, είτε σε έναν αγώνα ή βόλτα στο βουνό με φίλους», τονίζοντας την δυνατότητα που της δίνει η μηχανή να μεταφέρει σε σημεία που δεν φτάνει κανείς εύκολα αλλιώς.
Το 2006 απέκτησε μία BMW 1200 GS, η οποία όμως δεν ήταν κατάλληλη γι’ αυτό που την χρειαζόταν. Την έμαθε, βγήκε στο χώμα και κάποια στιγμή την ενημέρωσαν για έναν μονήμερο αγώνα πλοήγησης, trail ride, κι αποφάσισε να λάβει μέρος. «Αυτό ήταν που μου άρεσε, ότι οδηγούσα με έναν χάρτη. Έψαχνα τη διαδρομή κι αυτό είχε τη δική του γοητεία», λέει χαρακτηριστικά η κα. Κυριακοπούλου.
Πριν δέκα περίπου χρόνια συμμετείχε στον πρώτο αγώνα με την μοτοσυκλέτα της. Η συμμετοχή στους αγώνες είναι μία υπόθεση που απαιτεί χρόνο για προετοιμασία όπως και χρήμα για τη δημιουργία και τα έξοδα της ομάδας, αλλά φυσικά και την οικονομική υποστήριξη από χορηγούς. Το κόστος για ένα μεγάλο και διάσημο ράλι όπως το Ντακάρ είναι μεγάλο, αφού μόνο τα έξοδα συμμετοχής είναι αρκετές χιλιάδες ευρώ.
Η Πολυτίμη Κυριακοπούλου έχει τρεις μηχανές στο γκαράζ της, διαφορετικών κυβικών η κάθε μία, όμως την περίοπτη θέση έχει η Husqvarna της, πάνω στην οποία είναι τοποθετημένο το roadbook, o οδηγός πλοήγησης των αναβατών στους αγώνες, στον οποίο η ίδια τονίζει με διαφορετικό χρώμα τις αριστερές και δεξιές στροφές, για να καταλαβαίνει γρήγορα προς τα που πρέπει να στρίψει όταν οδηγεί τη μοτοσυκλέτα της. Διότι αν ο αναβάτης χαθεί, στην καλύτερη περίπτωση θα το καταλάβει μετά από πέντε-δέκα χιλιόμετρα και θα πρέπει να γυρίσει πίσω, χάνοντας έτσι πολύτιμο χρόνο στην πορεία προς τον πολυπόθητο τερματισμό.
Τα ράλι είναι αγώνες αντοχής. Επειδή είναι πολλές οι μέρες και οι ώρες οδήγησης καθημερινά, είναι σημαντικό να ολοκληρώσεις τον αγώνα. Με την πέτρα, το χώμα και τους γκρεμούς, η Πολυτίμη Κυριακοπούλου έχει αρκετή εμπειρία, καθώς είναι στοιχεία αρκετά συνηθισμένα και στο ελληνικό φυσικό τοπίο. Στην έρημο είναι όλα πολύ πιο δύσκολα, δεν μπορεί να οδηγήσει κανείς σε μια ευθεία στους αμμόλοφους. Αλλά είναι πολύ ωραία αίσθηση, περίπου σαν να κάνει σκι σε χιονισμένες πλαγιές.
Η πλοήγηση, επίσης, στην έρημο είναι διαφορετική. Ο αναβάτης οδηγεί με γνώμονα τις μοίρες και με μυστικά σημεία ελέγχου που αν τα χάσει, οι ποινές στην βαθμολόγηση είναι πολύ αυστηρές. Στην έρημο πρέπει να έχει συνεχή ροή, να έχει ανοιχτό το γκάζι, να τρέχει, γιατί με το που σταματά, κολλά. Συγχρόνως πρέπει να κάνει και την πλοήγηση κι όταν δεν έχει εμπειρία, δεν είναι κάτι εύκολο.
Στις 10 Μαρτίου του 2018, κατάφερε να τερματίσει το Tuareg Rally 2018, μετά από 7 ημέρες οδήγησης στην έρημο του Μαρόκου. 25.000 χιλιόμετρα, πετρωτά εδάφη, απόκρημνα περάσματα, ψηλοί ή λιγότερο ψηλοί αμμόλοφοι, γρήγορες πίστες, ποτάμια ή ξερές κοίτες, κρύος, δυνατός αέρας και αφόρητη ζέστη. Οι συνθήκες ήταν δύσκολες, αλλά για άλλη μια φορά δεν πτόησαν την Πολυτίμη Κυριακοπούλου.
«Το 2009 βγήκα για πρώτη φορά εκτός Ελλάδος, πήγα στην Βουλγαρία, με παρέα, χωρίς να ξέρω τι πρόκειται να συναντήσω. Ήταν πρωτόγνωρη και μοναδική εμπειρία και συνέχισα από τότε με μικρά διαλείμματα να το κάνω, κυρίως με αγώνες πλοήγησης, τα λεγόμενα ράλι. Τώρα, συμμετέχω όταν μπορώ σε αγώνες enduro, γιατί κι αυτοί βοηθούν προπονητικά σε έναν αγώνα ράλι», τονίζει η Πολυτίμη Κυριακοπούλου.
Όταν ξεκίνησε να συμμετέχει σε αγώνες, οι τέσσερις κόρες της είχαν ήδη μεγαλώσει. «Έχω τη δουλειά και την οικογένειά μου, οπότε το να βρίσκω χρόνο για να βελτιώνομαι αγωνιστικά στην μοτοσικλέτα είναι κάτι αρκετά δύσκολο. Για να μπορείς να λάβεις μέρος σε έναν αγώνα θέλει χρόνο και για την προετοιμασία τη δική σου και της μοτοσικλέτας. Με πιέζει χρονικά, όμως δεν θέλω να το αφήσω. Αν το σταματήσω, είμαι σίγουρη ότι θα χάσω κάτι που αγαπώ πολύ και μου δίνει ενέργεια. Λείπω μισή μέρα στο βουνό και γεμίζω μπαταρίες για ένα μήνα», λέει η κα. Κυριακοπούλου.
Η οικογένειά της την στηρίζει πολύ. Αξίζει να σημειωθεί πως η μεγάλη της κόρη ακολούθησε τα χνάρια της μητέρας της και οδηγεί μια μοτοσυκλέτα Enduro 125. «Ξέρω ότι ανησυχούν. Στον τελευταίο αγώνα τα κορίτσια μου αγωνιούσαν γιατί είχα γυρίσει με τραυματισμό την προηγούμενη φορά. Όμως τους αρέσει πολύ και το θαυμάζουν. Αν δεν με υποστήριζαν, δεν θα μπορούσα να το κάνω, γιατί είναι κάτι πολύ ιδιαίτερο και δύσκολο», προσθέτει.
Η μοτοσυκλέτα, ειδικά το αγωνιστικό κομμάτι της, είναι ένας καθαρά ανδροκρατούμενος χώρος. Οι γυναίκες που ασχολούνται με τη μοτοσικλέτα είναι ελάχιστες. Στην Ελλάδα είναι η μόνη γυναίκα που κάνει αγώνες ράλι, ενώ υπάρχουν άλλες δύο-τρεις γυναίκες που ασχολούνται αγωνιστικά με την εκτός δρόμου οδήγηση. Ποτέ όμως δεν αντιμετώπισαν πρόβλημα με το άλλο φύλο. Πάντα οι άντρες συναθλητές τις υποστηρίζουν και είναι θετικοί στην αντιμετώπισή τους, διότι καταλαβαίνουν πόσο δύσκολο είναι αυτό που κάνουν και σέβονται την προσπάθειά τους.
Στην ερώτηση που δέχεται κάποιες φορές, αν φοβάται, εκείνη απαντά ότι το να οδηγείς στην Αθήνα είναι πολύ πιο επικίνδυνο από αυτό που κάνει. «Είσαι και πιο εκτεθειμένος, δεν φοράς επιγονατίδες, θώρακες και μπότες και οι κίνδυνοι είναι μεγαλύτεροι από τα λάθη των άλλων. Στο χώμα δύσκολα θα χτυπήσεις» λέει η κα. Κυριακοπουλου και ωθεί τους ανθρώπους όσο δύσκολο κι αν είναι κάτι, να πιστεύουν στα όνειρά τους και να προσπαθούν γι’ αυτά. «Τελικά, όταν θες κάτι πολύ, βρίσκεις τον τρόπο. Προφανώς και φοβάμαι, αλλά η χαρά που έχω κάθε βράδυ έχοντας κάνει άλλη μια διαδρομή είναι απερίγραπτο πράγμα», τονίζει.
Οι πέντε μεγαλύτερες δυσκολίες του Ράλι Ντακάρ είναι η επίπονη προετοιμασία για έναν τέτοιο μεγάλο αγώνα, η μοναξιά και η αφοσίωση στον στόχο, οι πολλές ώρες οδήγησης κάθε μέρα για πολλές συνεχόμενες μέρες, το απαιτητικό τερέν και κυρίως η οδήγηση στους αμμόλοφους. Το χειρότερο σενάριο που όλοι απεύχονται σε έναν τόσο απαιτητικό αγώνα είναι ένας τραυματισμός που θα την αναγκάσει να εγκαταλείψει την προσπάθειά της. Στόχος της είναι να είναι συγκεντρωμένη στην οδήγηση, με αντοχή στην δύναμη για να τερματίζει κάθε μέρα και να βγει νικήτρια. Εξομολογείται επίσης ότι μιλάει συχνά στον εαυτό της μέσα από το κράνος.
«Η ταχύτητα και το αίσθημα της ελευθερίας που αισθάνομαι κάθε φορά που οδηγώ την μοτοσυκλέτα μου, με γεμίζει ενέργεια και δύναμη. Είναι ίσως η δική μου εκδοχή του «ζην επικινδύνως». Ο φίλος μου, προπονητής μου και μεγάλος συμπαραστάτης μου, Θανάσης Χούντρας, επιμένει πως μόνο όταν κάποιος πιστεύει πραγματικά στον εαυτό του και στις δυνάμεις του, θα καταφέρει να φέρει σε πέρας τον στόχο του. Προσπαθώ και το κάνω πραγματικότητα ιδιαίτερα στις δυσκολίες και στις αντιξοότητες που μου παρουσιάζονται», λέει χαρακτηριστικά η κα. Κυριακοπούλου.
Η Ελληνίδα αναβάτης έχει προγραμματίσει δύο μεγάλες προκλήσεις για το 2019, το «Merzouga Rally» και το «Morocco Desert Challenge», στο πλαίσιο της προετοιμασίας της για το Ράλι Ντακάρ του 2020. Θα είναι η πρώτη Ελληνίδα που θα τρέξει στο Ντακάρ, γεγονός που την γεμίζει με ιδιαίτερη συγκίνηση.
Το 10ο «Merzouga Rally» είναι μία διοργάνωση που λαμβάνει χώρα στην μαροκινή έρημο και μία διαδρομή του αποτελεί μέρος του Ράλι Ντακάρ. Το «Morocco Desert Challenge» δοκιμάζει τις αντοχές των οδηγών στις δύσκολες συνθήκες της ερήμου, ενώ ταυτόχρονα οι ίδιοι αγωνίζονται ενάντια και στο ρολόι, κυνηγώντας τον καλύτερο χρόνο. Η Πολυτίμη Κυριακοπούλου που συμμετέχει και στους δύο αυτούς αγώνες στην κατηγορία Rally Prο, ετοιμάζεται πυρετωδώς, έχοντας ήδη την πολύτιμη εμπειρία των αγώνων «Tuareg Rally» και «Libya Rally» από το 2018.