Διευθυντής του τμήματος Χρηματοοικονομικών του LSE
Ο Δημήτρης Βαγιανός είναι καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο London School of Economics, όπου διευθύνει και το κέντρο Paul Woolley για τη μελέτη των δυσλειτουργιών των αγορών κεφαλαίου. Τα προηγούμενα χρόνια, δίδαξε στα πανεπιστήμια Στάνφορντ και ΜΙΤ των ΗΠΑ.
Γεννήθηκε στην Αθήνα, και απέκτησε το πτυχίο Μηχανολόγου Μηχανικού, από την Ecole Polytechnique στο Παρίσι, τον Ιούνιο του 1988, αποφοιτώντας ως δεύτερος καλύτερος σε βαθμολογία φοιτητής, ενώ βραβεύτηκε με το πρώτο βραβείο για την πτυχιακή του εργασία. Το 1993 πήρε Ph.D. από το Department of Economics του MIT, με την τελική του εργασία να είναι αφιερωμένη στην Μικροοικονομική Θεωρία. Είναι μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας από το 2014 έως σήμερα και έχει βραβευτεί με το Best Paper Award in Asset Pricing, το 2015.
Ο κ. Βαγιανός είναι ερευνητικός εταίρος στο Center for Economic Policy Research (CEPR) και στο National Bureau of Economic Research (NBER) και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Review of Economic Studies, ένα από τα πέντε κορυφαία περιοδικά στην οικονομική επιστήμη. Έχει διατελέσει εκδότης του ίδιου περιοδικού και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του American Finance Association και πρόεδρός του, από το 2012 έως το 2015.
Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, τη διαμόρφωση των τιμών και τη ρευστότητα στις κεφαλαιαγορές και το πώς αυτά επηρεάζουν την πραγματική οικονομία. Επίσης, έχει στο ενεργητικό του την συγγραφή πολλών δημοσιευμένων άρθρων για την οικονομία, ενώ τα τελευταία χρόνια εστίασε στην ανάλυση και σε προτάσεις για τη διαχείριση της ελληνικής οικονομικής κρίσης.
Ο κ. Βαγιανός είναι ένας από τους επιμελητές του συλλογικού τόμου «Πέρα από τη Λιτότητα: Για μια Νέα Δυναμική στην Ελληνική Οικονομία» που κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 2017 από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, και μέλος της ομάδας Euro-nomics που έχει προτείνει τα Ευρωπαϊκα Ασφαλή Ομόλογα (ESBies) ως βασικό στοιχείο της μέλλουσας αρχιτεκτονικής της Ευρωζώνης.
Όπως δήλωσε σε συνέντευξή του ο καθηγητής «Με τον τίτλο αυτό δεν θέλουμε να υπονοήσουμε ότι έχουμε φτάσει στο τέλος της λιτότητας. Θέλουμε αντίθετα να τονίσουμε ότι για να αποκτήσει η ελληνική οικονομία μια βιώσιμη αναπτυξιακή δυναμική, και να ξεφύγει από τη λιτότητα, πρέπει να πραγματοποιηθούν βαθιές αλλαγές. Στο βιβλίο εξετάζουμε πολλές από αυτές. Σε αντίθεση με προηγούμενες μελέτες, εστιάζουμε σε μικροοικονομικά και θεσμικά θέματα γιατί θεωρούμε ότι αυτά είναι θεμελιώδη και καθορίζουν την μακροοικονομική εικόνα σε βάθος χρόνου. Εξετάζουμε το θεσμικό πλαίσιο και τα συνεπαγόμενα οικονομικά κίνητρα σε πολλούς τομείς της οικονομίας, από τις αγορές προϊόντων και εργασίας, μέχρι το εκπαιδευτικό σύστημα και το σύστημα απονομής δικαιοσύνης, και από το φορολογικό και το ασφαλιστικό σύστημα μέχρι τις τράπεζες και τις ιδιωτικοποιήσεις».
Ο κ. Δημήτρης Βαγιανός και οι τρεις έτεροι επιμελητές και συγγραφείς του βιβλίου, κ.κ. Νίκος Βέττας, Κώστας Μεγήρ, και Χριστόφορος Α. Πισσαρίδης -οι οποίοι βρίσκονται στην κορυφή των Ελλήνων οικονομολόγων στη χώρα μας και το εξωτερικό- διερευνούν ποιες ανεπάρκειες επέτρεψαν να εκδηλωθεί η κρίση με τόσο μεγάλη ένταση σε πολλούς τομείς της οικονομίας, αλλά και πέρα από αυτή, σε συνδυασμό με το τι πρέπει να γίνει βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα ώστε να τεθούν οι βάσεις ώστε να ανασυγκροτηθεί η ελληνική οικονομία και να ορθοποδήσει η Ελλάδα.