Η καθηγήτρια που διδάσκει στους φοιτητές της την αληθινή Ελλάδα
Η Τατιάνα Κολοβού είναι λέκτορας Business Communication στο Kelley School of Business, στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα, το οποίο θεωρείται το 10ο καλύτερο πανεπιστήμιο στις ΗΠΑ.
Όλα ξεκίνησαν το 1984, όταν η κα. Κολοβού πήγε από την Αθήνα στην Ιντιάνα για να σπουδάσει Exercise Science, στο Indiana University Bloomington. Έπειτα εργάστηκε στο Columbus Regional Hospital, ως wellness manager, διδάσκοντας μεθόδους για καλή φυσική κατάσταση, σεμινάρια health education, fitness classes και αργότερα σεμινάρια για επαγγελματική εξέλιξη.
Στη συνέχεια, από το 1996 έως το 1998, έκανε ΜΒΑ στο School of Business του Πανεπιστημίου της Indianapolis. Τελικά, η Τατιάνα Κολοβού αποφάσισε να μείνει μόνιμα εκεί, έκανε οικογένεια και τα τελευταία χρόνια διδάσκει Business Communication, ως Senior Lecturer του Kelley School of Business, με εξειδίκευση στο «Cross-Cultural Communication», δηλαδή στη Διαπολιτισμική Επικοινωνία.
«Η ιδέα για το συγκεκριμένο πρόγραμμα προέκυψε σε ένα χριστουγεννιάτικο πάρτι το 2009 όταν ο Πρύτανης με «πείραξε» για την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας και τότε του απάντησα ότι δεν είναι μόνο θέμα της Ελλάδας αλλά αφορά και την Ευρώπη και άρα οι φοιτητές θα πρέπει να μάθουν τι πραγματικά συμβαίνει. Έτσι, το 2011 ήρθα στην Ελλάδα με 20 φοιτητές και μια βοηθό και επέστρεψαν όλοι ενθουσιασμένοι. Από τότε έρχομαι κάθε χρόνο μια ή και δύο φορές, άλλοτε με 24 φοιτητές κι άλλοτε με 24 μεταπτυχιακούς ξεχωριστά», δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή της η κα. Κολοβού.
Σχεδόν επί μια δεκαετία, από τα πρώτα χρόνια της οικονομικής κρίσης, κάθε άνοιξη 24 φοιτητές του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα χωρίζονται σε ομάδες και μελετούν το πολιτικό, νομικό, πολιτισμικό και οικονομικό πλαίσιο της Ελλάδας, μαθαίνουν για την κουλτούρα της χώρας, παρατηρούν τις συνήθειες των Ελλήνων και ζούνε την καθημερινότητά τους για 10 ημέρες, αλλά κυρίως δίνουν λύσεις και επαγγελματικές συμβουλές σε Έλληνες επιχειρηματίες που θέλουν να κάνουν άνοιγμα σε ξένες αγορές.
Η πρώτη επαφή τους με την ιστορία, πολιτική, οικονομική, νομική εικόνα της Ελλάδας γίνεται στην τάξη τους τον Ιανουάριο και λίγους μήνες αργότερα, τον Μάιο, επισκέπτονται την Αθήνα αλλά και άλλες πόλεις και νησιά. Η έρευνα των φοιτητών και μεταπτυχιακών εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος «Business Culture Greece», εμπνεύστρια και «ψυχή» του οποίου είναι βεβαίως η κα. Τατιάνα Κολοβού, μια φανατική Ελληνίδα, αξιόλογη ακαδημαϊκός και δυναμική γυναίκα.
Σύμφωνα με την ίδια, όσο περισσότερο είναι κάποιος υποψιασμένος για το περιβάλλον που πρέπει να επικοινωνησει, τόσο καλύτερα μπορεί να προσαρμοστεί και μπορεί να γίνει πιο αποδοτικός. Η δουλειά της τα τελευταία χρόνια την ωθεί στο να είναι προετοιμασμένη, έγκυρη και επαγγελματίας. Έχει πάντα ιστορίες να διδάξει στην τάξη, και οι ιστορίες είναι ο καλύτερος τρόπος για να διδαχθεί κανείς.
Μέχρι σήμερα, η Τατιάνα Κολοβού έχει έρθει με πάνω από 300 φοιτητές της και τους έχει γνωρίσει την Ελλάδα. Ουσιαστικά πρόκειται για ακαδημαϊκό ταξίδι με επαγγελματικές συναντήσεις και δεν είναι αμιγώς τουριστικό. Υπάρχουν αρχικά γύρω στις 8 με 9 επαγγελματικές επισκέψεις που κάνουν, ενώ επισκέπτονται και μουσεία, κάνουν βόλτες στην πόλη και άλλες δραστηριότητες ώστε οι φοιτητές να έρθουν σε επαφή με την ελληνική πραγματικότητα.
Φέτος, η Τατιάνα Κολοβού και οι φοιτητές της θα πάνε στην Αίγινα σε μια επίσκεψη στον συνεταιρισμό φιστικοπαραγωγών όπου θα πάνε τα παιδιά στα χωράφια και θα μάθουν για την παραγωγή μέχρι και την εξαγωγή του βασικού προϊόντος του νησιού. Όλη η έρευνα που κάνουν οι φοιτητές, είναι η εργασία τους. Στο τέλος, εξετάζονται πάνω σε θέμα σχετικά με την πολιτική, την οικονομική, τα νομικά, την ιστορία της Ελλάδας αλλά και σε θέματα σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η κα. Κολοβού λέει χαρακτηριστικά, «Ήθελα να αλλάξω νοοτροπία σε Αμερικανούς που πίστευαν ότι οι Έλληνες είναι τεμπέληδες. Ήθελα να κάνω κάτι για να βοηθήσω να φανεί το αληθινό πρόσωπο της πατρίδας μου. Για αυτό και το άρχισα και φυσικά θα το συνεχίσω. Εξάλλου, αυτό που επιδιώκω και θέλω κάθε φορά που επιστρέφω στην Αμερική από την Ελλάδα, είναι οι φοιτητές μου να πούνε στον περίγυρό τους ότι η Ελλάδα δεν είναι αυτό που νόμιζες. Πολλοί μάλιστα λένε ότι αυτό το ταξίδι τους άλλαξε την ζωή. Μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για νέα παιδιά 19 ετών που μπορεί να μην έχουν βγει και εκτός Αμερικής. Διαπιστώνουν ότι η οποιαδήποτε εικόνα που τους μεταφέρεται πολλές φορές μέσα από τον Τύπο και την τηλεόραση είναι τελείως διαφορετική από αυτήν που βλέπουν εδώ. Ανοίγει το μυαλό τους, βλέπουν κάτι άλλο και αγαπάνε την Ελλάδα».
Η Τατιάνα Κολοβού, έχοντας καταξιωθεί ως καθηγήτρια στο Business Communication και έχοντας βραβευτεί με Trustees Teaching Award, τον Μάρτιο του 2010 και τον Απρίλιο του 2013 και επίσης με Innovative Teaching Award τον Νοέμβριο του 2009, δείχνει μέσω της αγάπης της για την πατρίδα της, την υγιή πλευρά της Ελλάδας, στους φοιτητές της στο Kelley School of Business της Ιντιάνα.
Ο βασικός στόχος του εγχειρήματός της «Business Culture Greece» είναι και εκείνοι να μάθουν πόσο ενεργή και επιχειρηματικά δραστήρια είναι η Ελλάδα, βλέποντας και αναγνωρίζοντας τις αξίες μιας χώρας που γνώριζαν μόνο από την εικόνα της όπως παρουσιάζεται τα χρόνια της οικονομικής κρίσης.