Ο Έλληνας «μάγος» του Ξύλου
Έργα Ελλήνων

Ο Έλληνας «μάγος» του Ξύλου

Ο 37χρονος Νίκος Αναστασίου τελείωσε τη Διπλάρειο Σχολή / Ελληνική Βιοτεχνική Εταιρεία, στην ειδικότητα του επιπλοποιού και στη συνέχεια ταξίδεψε στο Λονδίνο, στο ICBS Business College του Πανεπιστημίου του Κίνγκστον, για σπουδές στη διοίκηση επιχειρήσεων. Στο ίδιο πανεπιστήμιο πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο στρατηγικό μάνατζμεντ, εκπονώντας διπλωματική εργασία για τη συναισθηματική νοημοσύνη.

Γιος του ξυλουργού Βασίλη Αναστασίου, από το Μαυρότοπο Θεσπρωτίας, που ήρθε στην Αθήνα το 1971 και ξεκίνησε δέκα χρόνια μετά με ένα μικρό ξυλουργείο στο Μενίδι, ο Νίκος Αναστασίου κληρονόμησε την βιοτεχνία του πατέρα του και είναι πλέον CEO της εταιρείας αρχιτεκτονικής ξυλουργικής Epexyl.

Μεταξύ των έργων που έχει πραγματοποιήσει η Epexyl, συγκαταλλέγεται η ξυλουργική επένδυση της αίθουσας της Νέας Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Το έργο αυτό ήταν που άλλαξε µια για πάντα και την πορεία του Νίκου Αναστασίου και της Epexyl.

 

Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Φωτογραφία: epexyl.com

 

Το Κέντρο Πολιτισµού – Ίδρυµα Σταύρος Νιάρχος στεγάζεται σε ένα κτίριο συνολικής έκτασης 28.000 τ.µ., σχεδιασµένο από τον διεθνούς φήµης αρχιτέκτονα Ρέντσο Πιάνο. Το 2012, η Epexyl μετείχε στο διαγωνισμό για τα ξυλουργικά στα έργα του Ρέντσο Πιάνο. Και κέρδισε στον διαγωνισμό.

Ο Ρέντσο Πιάνο είχε ζητήσει τα πάνελ της όπερας να είναι απολύτως ειδικών προδιαγραφών. Ήθελε να είναι κυματιστά, διαστάσεων 3Χ3 και χωρίς αρμούς για λόγους αισθητικής. Όσες προσπάθειες και αν γίνονταν, έπεφταν στο κενό. Αυτό που ήθελε, κυριολεκτικά, ήταν αδύνατο να πραγματοποιηθεί.

 

Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Φωτογραφία: epexyl.com

 

Χρειάστηκαν έξι μήνες δοκιμών και επένδυσης σε διαφορετικές τεχνικές μέχρι ο Νίκος Αναστασίου να καταφέρει να προσφέρει τη λύση που έψαχνε ο Ρέντσο Πιάνο για την επένδυση του δηµιουργήµατός του, κερδίζοντας παράλληλα την εµπιστοσύνη του Ιταλού αρχιτέκτονα.

Η Epexyl µε μία πρωτοποριακή πρόταση κατάφερε να αφήσει εκτός τρεις εταιρείες από το εξωτερικό, πολύ µεγαλύτερες τότε από την ίδια, αναλαµβάνοντας το έργο.

 

Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Φωτογραφία: epexyl.com

 

Από εκείνη την ημέρα και μέσα σε τρία χρόνια, η Epexyl πέτυχε να δραστηριοποιηθεί σε παγκόσμια project και να έχει γραφεία σε Νέα Υόρκη, Λονδίνο και Παρίσι.

Πρόσφατα η Epexyl παρέδωσε το νέο δικαστικό μέγαρο στο Παρίσι. Στις ΗΠΑ, συμμετέχει στην μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση στην ιστορία της χώρας, το Hudson Yards, έργο προϋπολογισμού 25 δισ. δολαρίων και 1.200.000 τ.μ., ενώ συμμετείχε στη νέα Όπερα της Ινδίας στη Βομβάη και στη νέα Όπερα του Βιετνάμ, στο Ανόι.

 

Hudson Yards

 

Κάποια στιγμή, ο Νεοϋορκέζος επενδυτής Χάρι Μακλόουβ είδε τις φωτογραφίες της νέας Εθνικής Λυρικής Σκηνής στους τοίχους του γραφείου του Ρέντσο Πιάνο και ρώτησε «ποιος έκανε αυτή τη δουλειά;» για να καλέσει, τον Νίκο Αναστασίου να αναλάβει όλα τα ξυλουργικά έργα στο κτίριο στο 432 Park Avenue της Νέας Υόρκης, ύψους 425 μέτρων, το ψηλότερου κτιρίου κατοικιών στο Δυτικό Ημισφαίριο!

 

432 Park Avenue

 

Έχει συμμετάσχει επίσης και σε πολλά έργα με τον Ρέντσο Πιάνο, όπως στο Πανεπιστήμιο Columbia, στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Ταϊπέι, ή την εντυπωσιακή υπεράκτια επέκταση του Μονακό.

Ακόμα, σε ξενοδοχειακές μονάδες του Accor Hotel Group στην Ακτή του Ελεφαντοστού, σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες του ξενοδοχειακού κολοσσού Four Seasons στη Δομινικανική Δημοκρατία, αλλά και σε κτιριακά συγκροτήματα στον Λίβανο, το Παρίσι και το Λονδίνο.

 

Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Φωτογραφία: epexyl.com

 

«Δεν είμαι πολιτικός, είμαι ξυλουργός. Ξεκίνησα από μια οικογενειακή βιοτεχνία στο Μενίδι και σήμερα ζω πλέον το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μου στο Μανχάταν», είχε τονίσει ο Έλληνας επιχειρηματίας στην ημερίδα «Επιχειρήσεις: Η ελληνική επιτυχία», στο πλαίσιο του φόρουμ «Ελλάδα: οι δρόμοι της ελπίδας», που οργάνωσαν το περιοδικό «Le Nouvel Observateur» μαζί με την «Καθημερινή» και το ΚΠΙΣΝ, σε συνεργασία με το Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο και το Ελληνογαλλικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

 

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Φωτογραφία: epexyl.com

 

Το 2018 ο Νίκος Αναστασίου αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, στον τομέα Business and Management, ως «βασικό συντελεστή στην ανάπτυξη μιας τοπικής οικονομίας».

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ