Ένας από τους κορυφαίους Έλληνες οινοχόους του 2019
Ο Άρης Σκλαβενίτης είναι απόφοιτος του τμήματος Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών του ΤΕΙ Αθήνας, έχει εργαστεί στη Μικροζυθοποιία «Donkey», στη Σαντορίνη, ενώ τα τελευταία χρόνια ανήκει στην ομάδα του επιτυχημένου Oinoscent wine bar, στην οδό Βουλής στο Σύνταγμα.
Αναδείχθηκε ως ο Κορυφαίος Έλληνας Οινοχόος -για δεύτερη φορά στην καριέρα του- στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό που ολοκληρώθηκε στις αρχές του 2019, στo πλαίσιo της εκδήλωσης με τίτλο «Τα ΒορΟινά», που διοργανώνει η Ένωση «Οίνοι Βορείου Ελλάδος», ενώ όλα τα στάδια της εκδήλωσης έλαβαν χώρα στην Αθήνα.
Τα ημιτελικά του διαγωνισμού πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου στο ξενοδοχείο «Electra Metropolis Athens» και είχαν πολλά στάδια, όπως γραπτές εξετάσεις στα θεωρητικά θέματα, τυφλή γευστική δοκιμή κρασιών, αρμονία κρασιού-φαγητού και πρακτικές ασκήσεις σχετικά με την τεχνική της εξυπηρέτησης στον ευρύτερο χώρο της εστίασης. Σε αυτό το στάδιο η διαδικασία ήταν κλειστή, κάτι που σημαίνει ότι δεν υπήρχε καμία συμμετοχή του κοινού.
Στην τελική φάση του διαγωνισμού, που διοργανώθηκε στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία», νικητής αναδείχθηκε ο κ. Σκλαβενίτης, οποίος είχε κατακτήσει τον τίτλο του κορυφαίου Έλληνα οινοχόου και το 2016, ενώ τότε ήταν και ο νεότερος νικητής στην ιστορία του θεσμού.
«Δεν είμαι ενθουσιώδης, εκτός κι αν πρόκειται για το κρασί. Με το κρασί ενθουσιάζομαι πραγματικά. Μου αρέσει αυτό το συναίσθημα, γι’ αυτό πάντοτε προτιμώ ένα καινούργιο κρασί από ένα ήδη αγαπημένο μου», λέει σε παλαιότερη συνέντευξή του ο Άρης Σκλαβενίτης.
«Το να πίνουμε συνέχεια νέα κρασιά είναι, εκτός από προσωπική προτίμηση, ο μόνος τρόπος να εξελίξουμε τη γεύση μας. Καθώς ελάχιστοι άνθρωποι γεννιούνται γευσιγνώστες, οι υπόλοιποι θα πρέπει να εκπαιδεύσουμε αυτή την αίσθηση δοκιμάζοντας», τονίζει ο δις βραβευμένος οινοχόος.
Ο κ. Σκλαβενίτης έχει ταξινομήσει σε επίπεδα τις ποικιλίες. Αυτές των οποίων τα χαρακτηριστικά είναι εύληπτα στο ευρύ κοινό ανήκουν στο πρώτο σκαλοπάτι και πρέπει να τις μάθει κανείς για να ανέβει στο επόμενο σκαλί, σε αυτές που αποδίδουν κρασιά πιο «κλειστά» και δύσκολα. Στο πρώτο επίπεδο ο ίδιος τοποθετεί τη Μαλαγουζιά, το Gewürztraminer, ένα ξηρό Μοσχάτο, τα Sauvignon Blanc της Νέας Ζηλανδίας και κάποια Βιδιανά. «Είναι κρασιά που η γεύση τους δεν αλλάζει στο ποτήρι, μένουν ίδια στην αρχή, κατά τη διάρκεια και μέχρι να τελειώσουν», εξηγεί και συνεχίζει λέγοντας ότι «Αυτός φυσικά είναι ένας γενικός κανόνας, καθώς το Βιδιανό, για παράδειγμα, έχει εξαιρετική δύναμη και πολλές δυνατότητες παλαίωσης, του ταιριάζει το βαρέλι. Τότε γίνεται πολυδιάστατο και εμείς ανεβαίνουμε ένα επίπεδο».
«Τα Ασύρτικα και τα Ξινόμαυρα θεωρώ ότι αποδίδουν το χαρακτήρα της χώρας μας. Αν η Ελλάδα ήταν ποικιλία, θα ήταν σίγουρα ένα Ασύρτικο. Το Ξινόμαυρο ακολουθεί κατά πόδας το Ασύρτικο. Έχει δύναμη να αντέξει στο μέλλον, έχει σώμα, φινέτσα, ανθεκότητα, έχει μεγάλη προσωπικότητα και θεωρώ πως για την Ελλάδα είναι ό,τι το Pinot Noir για τη Γαλλία ή το Nebiolo για την Ιταλία», λέει χαρακτηριστικά ο κορυφαίος οινοχόος.
Η δουλειά του οινοχόου ξεκινάει από τα ταξίδια σε οινοποιεία και περιλαμβάνει τη συνεχή ενημέρωση, τη σωστή επιλογή κρασιών, τη διαπραγμάτευση για την αγορά των κρασιών, τη φύλαξη και την ανακύκλωσή τους. Επίσης, ένα μεγάλο ποσοστό της δουλειάς αυτής είναι η προβολή του κρασιού στον κόσμο, η βοήθεια στην επιλογή του και στον συνδυασμό του με το φαγητό.
H θητεία του Άρη Σκλαβενίτη σε ένα από τα πιο φημισμένα wine bars της Αθήνας, του έχει κάνει επίσης σαφές πως ο ρόλος του οινοχόου είναι να φροντίζει τους επισκέπτες και να συνδράμει με τις γνώσεις του και τη φιλοξενία του, στο να περάσει εντέλει καλά ο επισκέπτης.
Ο κ. Σκλαβενίτης, θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Sommelier, που διοργανώνεται από τη Διεθνή Ένωση Οινοχόων (A.S.I) και θα διεξαχθεί το 2022, ενώ θεωρείται ως η κορυφαία διοργάνωση στον κλάδο της Παγκόσμιας Οινοχοïας. Την οργάνωση του διαγωνισμού αναλαμβάνει η Πανελλήνια Ένωση Οινοχόων, με την υποστήριξη μιας ομάδας χορηγών, που συμβάλλουν και στη μετέπειτα εκπαίδευση του νικητή, ώστε να εξελίσσει τις γνώσεις του στα θέματα του κλάδου που σταδιοδρομεί και ειδικεύεται.