Ο σεφ Michelin που μαθαίνει την ελληνική κουζίνα στους Γάλλους
Ο Ανδρέας Μαυρομμάτης είναι διακεκριμένος σεφ με μεσογειακές ρίζες και ένα αστέρι Michelin στο καταστατικό του, ενώ είναι συνιδιoκτήτης της Maison Mavrommátis, μίας αλυσίδα εστιατορίων και delicatessen καταστημάτων με βάση τη Γαλλία. Φιλοδοξία του είναι πάντα η απεικόνιση και αποκάλυψη των γεύσεων και των μυρωδιών της Μεσογείου.
Η Maison Mavrommátis μέσω της ιδεολογίας της οικογένειας Μαυτομμάτη, της γενναιοδωρίας και της γεύσης τού να μοιράζεσαι, έχει δημιουργήσει μια αυθεντική και αναμφισβήτητη μαγειρική ταυτότητα, αναμειγνύοντας την ελληνική κουζίνα στον κόσμο της αγάπης για το φαγητό και αποκαλύπτοντας προϊόντα άγνωστα στο γαλλικό κοινό. Με την επιτυχία του, η Maison Mavrommátis έχει γίνει υπογραφή στη χώρα αυτή.
Ο Ανδρέας Μαυρομμάτης ταξίδεψε στο Παρίσι περί τα τέλη της δεκαετίας του ’70 για να σπουδάσει ψυχολογία και κοινωνιολογία, όμως η δουλειά που έπιασε σε ένα εστιατόριο για να βγάζει τα προς το ζην, αποδείχθηκε καθοριστική για το μετέπειτα της καριέρας και της ζωής του. Εκεί, ανακάλυψε την αγάπη του για τη γαστρονομία και την επιχειρηματικότητα γύρω από αυτήν.
Έζησε μέσα στις κουζίνες, έμαθε αρκετά και συνειδητοποίησε πόσο σημαντικό είναι να πηγαίνει κανείς κάπου και να τρώει καλά, να φεύγει ευχαριστημένος, όπως έχει πει και ο ίδιος. Αυτό ήταν που τον έσπρωξε στη μαγειρική αν και δεν είχε σχέση με τη γαστρονομία μέχρι τότε. Αντιθέτως, είχε σχέση με τα ποιοτικά προϊόντα, μιας και η οικογένειά του είχε χωράφια και καλλιεργούσε κι εκείνος με τα αδέλφια του δίπλα στους γονείς του.
Συνειδητοποίησε όμως ότι δεν είναι αρκετό το να έχει ένας σεφ μόνο καλά προϊόντα, αλλά πως χρειάζεται να μαγειρεύει τόσο καλά όσο καλά είναι και αυτά. Για αυτόν τον λόγο, σπούδασε στη γαλλική σχολή Le Monde, όπου διδάχθηκε την τέχνη της κουζίνας, τις τεχνικές και τα μυστικά της, ενώ συνάντησε και μεγάλους γάλλους σεφ, τους οποίους συμβουλεύτηκε και έμαθε από αυτούς.
Στα χρόνια που εργαζόταν και σπούδαζε, τον ακολούθησαν στη Γαλλία και τα αδέλφια του, ο Ευαγόρας, που σπούδασε Οικονομικά και Πολιτικές Επιστήμες, και ο Διονύσης, απόφοιτος Οικονομικής Σχολής. Το 1981, ωθούμενοι από την ανάγκη τους για βιοπορισμό, άνοιξαν ένα μικρό παντοπωλείο στο 5ο Διαμέρισμα του Παρισιού, που έφερνε προϊόντα από την Κύπρο και την Ελλάδα, ενώ λίγο καιρό αργότερα έκαναν ένα άλλο αποφασιστικό βήμα, περνώντας στην εστίαση. Το παντοπωλείο μετατράπηκε σε εστιατόριο, μία νέα μπουτίκ με ελληνικά προϊόντα ιδρύθηκε και οι ελληνικές συνταγές άρχισαν να γίνονται περιζήτητες από τους Γάλλους.
«Όταν ήρθα στο Παρίσι για σπουδές και αποφάσισα να προτείνω ελληνικές γεύσεις στους Γάλλους κάποιοι με είπαν τρελό» παραδέχεται ο Ανδρέας Μαυρομμάτης, «Θυμάμαι φίλους μου να μου λένε ότι δεν είναι δυνατόν να σταθεί η δική μας κουζίνα σε μια χώρα με τόσο δυνατή γαστρονομική παράδοση, αλλά ήμουν σίγουρος για την προσπάθεια κι είχα πείσμα».
Έτσι, με πολλή δουλειά, πείσμα και φιλοδοξία, το μαγαζί άρχισε την ανοδική του πορεία, καθώς τα αδέλφια Μαυρομάτη κερνούσαν και τους πελάτες μεζέδες που έφτιαχνε ο κος Ανδρέας στην κουζίνα του σπιτιού τους. Το αποτέλεσμα ήταν το μαγαζί τους να γίνεται όλο και πιο γνωστό, με όλο και περισσότερους Γάλλους να ενδιαφέρονται για τη φέτα, το λάδι, το κρασί και τη γραβιέρα. «Ανοίγοντας το πρώτο κατάστημα Μavrommatis deli, πριν τριάντα χρόνια στο Παρίσι, ήθελα να αποδείξω ότι η ελληνική κουζίνα δεν είναι μόνο ο μουσακάς και το τζατζίκι» λέει ο Ανδρέας Μαυρομμάτης.
Μια μικρή ταβέρνα, η «Λιχουδιές της Αφροδίτης» (Les Délices d’ Aphrodite) ακολούθησε, που σιγά-σιγά κέρδισε την εμπιστοσύνη των πελατών, όπως είχε γράψει τότε ο Τύπος, και είχε μεγάλη επιτυχία. Άνοιξαν και άλλα μαγαζιά, μεταξύ των οποίων η «ναυαρχίδα» τους, το «Mavrommátis» (1993), και δύο «Bistrot Mavrommátis», το ένα στη Madeleine και το άλλο στο Passy. Το ένα τους ντελικατέσεν απέκτησε 8 «αδελφάκια», όπως τα αποκαλεί ο σεφ Michelin, σε διάφορα μέρη του Παρισιού, όπου πωλούνται μαγειρεμένα φαγητά. Οι αδελφοί Μαυρομμάτη έγιναν και épiciers-traiteurs (η γαλλική ονομασία του catering).
Μέσα από τα εστιατόρια, τα καταστήματα και τις επιχειρήσεις τροφοδοσίας, ο Ανδρέας Μαυρομμάτης επιθυμεί η μάρκα να συμβολίζει την τέχνη της ζωής και τη γεύση της Μεσογείου. Με τους συνεργάτες της, η Maison Mavrommátis εμπλουτίζεται από μια νοοτροπία που συνδέει το γαστρονομικό πάθος με το πνεύμα εξυπηρέτησης. Η αλυσίδα, σήμερα, έχει 4 εστιατόρια στο Παρίσι, 9 καταστήματα που τροφοδοτούν το Παρίσι, τη Νίκαια (Γαλλία) και τη Μασσαλία (Γαλλία) κι εστιατόριο στο νησί της Κύπρου.
«Όταν κάνεις κουζίνα, το κάνεις γιατί αγαπάς τους ανθρώπους» εξηγεί την ιδεολογία του ο μεγάλος σεφ. «Ο Πολ Μποκιουζ, ένας πολύ μεγάλος σεφ, έλεγε «Αν δεν αγαπάς αυτόν στον οποίο μαγειρεύεις, δεν μπορείς να κάνεις καλή κουζίνα». Και αυτό είναι πραγματικότητα και σημαίνει ότι όταν οι ανθρώποι έρχονται σε εμάς ένα βράδυ, οι πελάτες μας δηλαδή, πρέπει να τους χαρίσουμε το καλύτερο».
Τα εστιατόρια Μαυρομμάτης στο Παρίσι σερβίρουν δημιουργική, παραδοσιακή κυπριακή και ελληνική κουζίνα, αναβαθμισμένη και εκσυγχρονισμένη από τη συνένωνσή της με τις γαλλικές τεχνικές. Μάλιστα, εκεί έχουν γευματίσει μεγάλες προσωπικότητες, όπως η ηθοποιός Κατρίν Ντενέβ, αλλά και πολιτικά πρόσωπα της Γαλλίας, όπως ο Φρανσουά Ολάντ, ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Νικολά Σαρκοζί.
«Πρόκειται για εξαιρετικούς μετρ της γεύσης» σχολίασε πριν από κάποια χρόνια η γαλλική Liberation. «Οι Μαυρομμάτηδες μας έκαναν να ξεκολλήσουμε από τους γαστρονομικούς σωβινισμούς και τους άσκοπους εγωισμούς από τους οποίους συχνά διακατεχόμαστε. Μια βόλτα να περάσει κάποιος από το κατάστημα της οδού Duphot στο Παρίσι θα καταλάβει. Δεκάδες προϊόντα σε εξαιρετικές συσκευασίες μάς κάνουν όχι μόνο να γνωρίσουμε, αλλά και να λατρέψουμε την Ελληνική κουζίνα, πρόκειται σαφώς για την εκδίκηση του μουσακά».
Η εταιρεία έχει τα δικά της τυποποιημένα προϊόντα με τις ελληνικές γεύσεις που διαθέτουν στη γαλλική αγορά υπό την επωνυμία «Τhessalia», ενώ ένα εργοστάσιο στα προάστια του Παρισιού συσκευάζει τα ελληνικά προϊόντα που έμαθαν στους Γάλλους και τους έκαναν να τα λατρέψουν. Μάλιστα, τα ελληνικά παρασκευάσματα έχουν τέτοια ζήτηση που η επιχείρηση πουλά το απίστευτο ρεκόρ των 150 κιλών ταραμοσαλάτας ημερησίως.
Το 2018, ο Ανδρέας Μαυρομμάτης κέρδισε το πρώτο αστέρι Michelin, για την εξαιρετικά δημιουργική κυπριακή και ελληνική κουζίνα, που από το 1981 προτείνει στους Γάλλους. Είναι η ανταμοιβή των προσπαθειών του, που για χρόνια κράτησε ψηλά την ποιότητα με καθαρές, έντονες γεύσεις και γκουρμέ σπεσιαλιτέ. Το γνωστό εστιατόριο «Mavrommátis» συμπεριλήφθηκε στη φετινή λίστα Michelin, ανάμεσα σε άλλα 621 εστιατόρια από όλο τον κόσμο.