Ο πολυβραβευμένος καθηγητής και εφευρέτης
Έργα Ελλήνων

Ο πολυβραβευμένος καθηγητής και εφευρέτης

Ο Δρ. Γιάννης Τσιβίδης γεννήθηκε το 1946 στον Πειραιά. Απέκτησε το πτυχίο Bachelor of Sciences το 1972 από το Πανεπιστήμιο της Minneapolis, Minnesota, και τα διπλώματα Master of Sciences και Ph.D. in Electrical Engineering, αμφότερα από το University of Berkeley, California, το 1973 και 1976 αντίστοιχα.

Είναι Καθηγητής Electrical Engineering στο Columbia University, New York. Έχει εργαστεί στη Motorola Semiconductor, στην AT&T Bell Laboratories και έχει διδάξει στα πανεπιστήμια Berkeley, Massachusetts Institute of Technology (ΜΙΤ), Cambridge καθώς και στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Έχει διατελέσει μέλος της επιτροπής Advisory Committee on Science and Technology for Development του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Ο κ. Γιάννης Τσιβίδης το 2019 εκλέχθηκε μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Μηχανικής των ΗΠΑ (National Academy of Engineering, NAE). Η εκλογή στην αμερικανική ΝΑΕ αποτελεί μία από τις υψηλότερες διακρίσεις που μπορεί να λάβει ένας μηχανικός στην σταδιοδρομία του. Η NAE απαριθμεί 2.297 μέλη από τις ΗΠΑ και 272 μέλη από το εξωτερικό. Τιμήθηκε για τις συνεισφορές του στην τεχνολογία ολοκληρωμένων κυκλωμάτων αναλογικού και μικτού σήματος καθώς και την προσφορά του στην εκπαίδευση μηχανικών.

 

 

H έρευνα του καθηγητή κ. Τσιβίδη είναι επικεντρωμένη στα μικτά αναλογικά-ψηφιακά κυκλώματα για τηλεπικοινωνιακές και άλλες εφαρμογές. Έχει εντρυφήσει σε αυτό το αντικείμενο σε επίπεδο ηλεκτρονικής διάταξης, κυκλώματος, συστήματος και υπολογιστικών εξομοιώσεων.

Το 1976, παρουσίασε τον πρώτο πλήρως ολοκληρωμένο ΜΟS τελεστικό ενισχυτή και εισήγαγε τεχνικές λεπτομερούς σχεδιασμού οι  οποίες υιοθετήθηκαν ευρέως και οδήγησαν στην πρώτη μαζική παραγωγή ολοκληρωμένων κυκλωμάτων μικτού σήματος. Το λογισμικό πακέτο Switcap, που αναπτύχθηκε από την ερευνητική του ομάδα, καθιερώθηκε στο χώρο της βιομηχανίας και χρησιμοποιήθηκε στο σχεδιασμό εκατοντάδων ολοκληρωμένων κυκλωμάτων για τις τηλεπικοινωνίες, βιο-ιατρικές εφαρμογές και στα ηλεκτρονικά ευρείας κατανάλωσης.

Τεχνικές για την υλοποίηση ολοκληρωμένων αναλογικών φίλτρων, τις οποίες συν-εφηύρε, έχουν αξιοποιηθεί στην ευρεία παραγωγή τους και χρησιμοποιήθηκαν για πολλά χρόνια στην ανάπτυξη υψηλής ταχύτητας σκληρών δίσκων, κινητών τηλεφώνων και άλλων συσκευών. Σε επίπεδο ηλεκτρονικών στοιχείων, για τον έλεγχο προηγμένων μοντέλων ΜΟS διατάξεων ο ίδιος και η ομάδα του έχουν προτείνει πλατφόρμες μέτρησης της απόδοσης, οι οποίες χρησιμοποιούνται ευρέως και έχουν συμβάλει στην εξέλιξη της μοντελοποίησης του MOS transistor.

Η πρόσφατη έρευνά του εστιάζει στις ψηφιακές τεχνικές εμπνευσμένες από τον αναλογικό χώρο και στην έρευνα πάνω σε συστήματα,  οδηγούμενα από γεγονότα (event driven), για τη συλλογή και επεξεργασία δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων και ψηφιακών φίλτρων συνεχούς χρόνου χωρίς αναδίπλωση (aliasing).

 

 

Έχει συγγράψει τρία βιβλία και έχει επιμεληθεί ως υπεύθυνος έκδοσης τρία ακόμη, ενώ το βιβλίο του Operation and Modeling of the MOS Transistor αποτελεί ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο βιβλίο-πρότυπο, και έχει μεταφραστεί σε Κινέζικα και Φαρσί.

Έχει τιμηθεί με το 1984 IEEE W.R.G. Baker Award για την καλύτερη δημοσίευση σε όλο το εύρος σωματείων του Ινστιτούτου Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών (IEEE), και έχει λάβει ως μόνος συγγραφέας ή συ-συγγραφέας τιμητικά βραβεία για την καλύτερη δημοσίευση  από το European Solid-State Circuits Conference το 1986 και το IEEE International Solid-State Circuits Conference το 2003.

Έχει λάβει τις τιμητικές διακρίσεις Darlington Award, το έτος 1987, και Guillemin-Cauer Award, τα έτη 1998 and 2008, από το IEEE Circuits and Systems Society. Έχει τιμηθεί με βραβεία εξαιρετικής διδασκαλίας: το Columbia’s Presidential Award for Outstanding Teaching το 2003, το IEEE Undergraduate Teaching Award το 2005 και το IEEE Circuits and Systems Education Award το 2010. Είναι μέλος IEEE και έχει λάβει το IEEE Gustav Robert Kirchhoff Award το 2007.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ