Ο Έλληνας Instagramer που απαθανατίζει παραμυθένια τοπία
Έργα Ελλήνων

Ο Έλληνας Instagramer που απαθανατίζει παραμυθένια τοπία

Ο Βαλάντης Γιαννούλας είναι ο Τρικαλινός Instagramer που έχει μαγνητίσει τα φώτα της δημοσιότητας, απαθανατίζοντας μοναδικές στιγμές από τα ταξίδια του τόσο στην Ελλάδα όσο και το εξωτερικό. Ο φωτογραφικός του φακός εστιάζει σε εικόνες της φύσης που φαντάζουν να έχουν βγει από παραμύθι, με την ατμόσφαιρα να μαγεύει τον θεατή και να τον ταξιδεύει σε έναν οικείο και παράλληλα ξένο κόσμο.

 

Ιταλία

 

Η αγάπη του για την Ελλάδα γίνεται εμφανής μέσα από τα έργα του, όπως και η επιδίωξη να αναδείξει άλλες εποχιακές πλευρές της χώρας και όχι να προβάλλει μόνο την καλοκαιρινή της πλευρά που την καθιστά έναν παραδεισένιο προορισμό διακοπών. Επιθυμεί να κάνει τον κόσμο να γνωρίσει και να αγαπήσει την Ελλάδα από άκρη σε άκρη και για όλες της τις εποχές.

Ο Βαλάντης Γιαννούλας γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζει στα Τρίκαλα, ενώ έχει πάρει πτυχίο μηχανολόγου μηχανικού και έχει τελειώσει την Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης. Ο 29χρονος εργάζεται ως τεχνικός ελεγκτής οχημάτων σε ΚΤΕΟ, ενώ φωτογραφίζει περιστασιακά γάμους και εκδηλώσεις, παρ’ όλο που δεν έχει κάνει σπουδές στον συγκεκριμένο τομέα.

 

Γεφύρι Πορτίτσας στα Γρεβενά

 

Η σχέση του με τη φωτογραφία ξεκίνησε από τον πατέρα του, Γιάννη, ο οποίος ήταν εκείνος που τον μύησε στην τέχνη του φωτογραφικού φακού, μιας και ασχολούνταν πολύ με τα ταξίδια στο βουνό. Το γεγονός πως τα συνδύαζε με τη φωτογραφία, όμως, ήταν κάτι το οποίο ενθουσίαζε από μικρό τον Βαλάντη και αυτό που τον οδήγησε στο να ξεκινήσει να ασχολείται και ο ίδιος, από την εποχή του φιλμ -και μετά με τα πρώτα κινητά τηλέφωνα με κάμερα.

Κατάλαβε το πάθος του για τη φωτογραφία πριν περίπου τρία χρόνια όταν μετά από μια πολύωρη και δύσκολη ορειβασία, συνειδητοποίησε πόσο πολύ του άρεσε αυτό και θέλησε να συνεχίσει να το κάνει για πάντα. Έχοντας περάσει τα καλοκαίρια του κυρίως σε βουνό, έμαθε να τα αγαπάει. Έτσι, κατέληξε να συνδυάζει τις δυο του αγάπες σε ένα χόμπι.

 

Το χιονισμένο δάσος του Περτουλιού

 

Λατρεύει τα ταξίδια και, αντίθετα με πολλούς, δεν ταξιδεύει για να φωτογραφίσει, μα ασχολείται με τη φωτογραφία για να ταξιδεύει. «Οι καλύτερες στιγμές ενός ταξιδιού δεν μπορούν να αποτυπωθούν σε μια φωτογραφία γιατί απλά τις ζεις» είπε σε συνέντευξή του στο Ellines.com, «Και για να τις ζήσεις πρέπει να αφήσεις την κάμερα στη άκρη και να κρατήσεις την στιγμή. Θα ήθελα να συμβούλεψω όσους ταξιδεύουν, πρώτα να γεμίζουν την ψυχή τους με εικόνες και συναισθήματα και μετά να γεμίζουν τις κάρτες μνήμης της φωτογραφικής μηχανής».

Του αρέσει να συνδυάζει τον άνθρωπο στο τοπίο που φωτογραφίζει, αναδεικνύοντας το μεγαλείο που έχει η φύση μπροστά σε αυτόν, αλλά και για να δίνει ένα άρωμα περιπέτειας στις φωτογραφίες του. Προτιμά να απαθανατίζει τοπία από ό,τι πρόσωπα επειδή η φύση τον συναρπάζει και συγκινεί. Ακόμα και αν έχει ήδη επισκεφτεί έναν τόπο, τα συναισθήματά και η «ματιά» του θα είναι διαφορετικά κάθε φορά που θα τον ξαναδεί.

 

 

Έτσι, η έμπνευση του προέρχεται κυρίως από τα ταξίδια και τη φύση, ενώ πιστεύει πως δεν υπάρχει περίπτωση κάποιος να ταξιδέψει και να μην εμπνευστεί από αυτό ώστε να κρατήσει τις αναμνήσεις του αποτυπωμένες σε μια φωτογραφία. Περαιτέρω έμπνευση για αυτόν αποτελούν διάφοροι φωτογράφοι ανά τον κόσμο των οποίων η δουλειά και τα ταξίδια τού δίνουν κίνητρο να ταξιδέψει και εκείνος, καθώς και να δοκιμάσει νέα πράγματα πάνω στη φωτογραφία.

Ανάμεσα στων πολλών φωτογράφων τη δουλειά την οποία θαυμάζει, ξεχωρίζει εκείνη του Alex Strohl, ενός Γάλλος φωτογράφου με αμέτρητα ταξίδια και απίστευτες περιπέτειες στο ενεργητικό του. «Με εμπνέει πολύ ο τρόπος που φωτογραφίζει γνωρίζοντας πάντα τι κάνει και για ποιον λόγο. Οι ιστορίες που αφηγείται μέσα από τις φώτο του με κάνουν να θέλω να συνεχίσω ακόμα πιο δυναμικά» παραδέχεται ο Έλληνας Instagramer.

 

Λευκάδα

 

Στην ερώτηση για το κατά πόσο ένας φωτογράφος φωτογραφίζει για το κοινό του, για τον εαυτό του ή και για τους δύο, επιλέγει το τελευταίο. «Μπορεί ο καθένας να τραβάει ότι του αρέσει και να το μοιράζεται με το κοινό του χωρίς να τον ενδιαφέρει αν αρέσει σε κάποιον άλλον. Αλλά τα θετικά σχόλια θα τον κάνουν να συνεχίσει με αυτό που κάνει και θα του δώσουν ακόμη περισσότερη ώθηση».

Εκείνος, ακόμα κι αν δεν μπορεί να μεταδώσει πλήρως τις αναμνήσεις και τα συναισθήματα που είχε σε ένα ταξίδι σε όλους όσοι κοιτάζουν μια φωτογραφία του, ξέρει ότι οι αναμνήσεις αυτές θα ξαναζωντανεύουν μέσα του κάθε φορά που θα τις κοιτάζει ο ίδιος και αυτό του αρκεί.

 

Βάλια Κάλντα (Εθνικός Δρυμός Πίνδου)

 

Μεταξύ του ψηφιακού αισθητήρα ή του φιλμ, χρησιμοποιεί περισσότερο τον πρώτο, μιας και έχει πολύ περισσότερες ευκολίες και δε δεσμεύει τον φωτογράφο, όπως μας λέει. Παρ’ όλα αυτά, έχει δύο αρκετά παλιές μηχανές φιλμ, οι οποίες ανήκαν στον πατέρα του, και τις περισσότερες φορές έχει μία μαζί του, για να βγάζει λίγες φωτογραφίες από κάθε ταξίδι ή βόλτα στο βουνό. «Έχει άλλη χάρη να μη βλέπεις τι τράβηξες εκείνη τη στιγμή και να το δεις αφού εμφανίσεις το φιλμ».

Όσον αφορά μια καλή φωτογραφία, απαντά πως ακολουθεί κάποιους κανόνες, πως οτιδήποτε συμμετρικό και ισορροπημένο είναι πιο φιλικό στο ανθρώπινο μάτι, αλλά πως οι κανόνες υπάρχουν για να σπάνε. «Ακόμη και μέσα στο χάος μπορεί να βρεθεί ισορροπία, μιας και η φωτογραφία δεν έχει όρια, είναι τέχνη και ο άνθρωπος μπορεί να εκφραστεί με αυτή». Θεωρεί πως για να ξεχωρίσει μια φωτογραφία θα πρέπει όταν την κοιτάει κανείς να μπορεί να λέει μια ιστορία και να του μεταδίδει κάποια συναισθήματα. «Το γνωστό σε όλους μια εικόνα χίλιες λέξεις» λέει ο Τρικαλινός φωτογράφος.

 

Μετέωρα

 

Εκείνο που του αρέσει πραγματικά, όμως, να κάνει σε φωτογραφικό επίπεδο είναι να αποτυπώνει το τοπίο και ό,τι συνδέεται με αυτό, εννοώντας πως για να σηκώσει την κάμερα και να φωτογραφίσει ένα τοπίο, έχει ακολουθήσει μια διαδικασία που ακόμα και αν δεν πετύχει τη λήψη που θέλει, η σύνδεση του με τη φύση και τα συναισθήματα που νιώθει μέχρι τη στιγμή εκείνη, τον κάνουν να μην νοιάζεται για μια «αποτυχημένη» φωτογραφία. Γιατί, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, ακόμα και από μια δύσκολη και επίπονη μέρα στο βουνό, πάντα τα συναισθήματα είναι γλυκά και νοσταλγικά.

Ο valandis_g, όπως είναι το όνομά του στο Instagram, μοιράζεται τις φωτογραφίες του στη συγκεκριμένη πλατφόρμα social media κυρίως επειδή η αλληλεπίδραση με άλλους χρήστες είναι πιο έντονη και άμεση. «Και δεύτερο, και πιο σημαντικό, διότι είναι μια πλατφόρμα που έχει άπειρους φωτογράφους και άτομα που ασχολούνται ενεργά με τη φωτογραφία, που πολλές φορές λειτουργούν σαν μια πηγή έμπνευσης για φωτογραφίες και ταξίδια» εξηγεί. Ο λογαριασμός του στο Instagram ξεπερνά τους 16 χιλιάδες ακόλουθους, το 2019, ενώ τα like στις φωτογραφίες του είναι μόνιμα στις εκατοντάδες και χιλιάδες.

 

Neuschwanstein, Νότια Γερμανία

 

Στην ερώτηση για το αν θα μπορούσε να ζήσει χωρίς ταξίδια, είπε πως «Ίσως ακούγεται υπερβολικό να πει κανείς ότι δε θα μπορούσε να ζήσει χωρίς αυτά. Το σίγουρο είναι ότι δε θα είχε νόημα να υποστεί κάποιος τη ρουτίνα της καθημερινότητας αν δεν έχει στο μυαλό του να οργανώσει και να υλοποιήσει ένα ταξίδι. Γιατί ταξίδι σημαίνει ζωή. Από τη στιγμή που θα το φανταστείς, μέχρι τη στιγμή να το υλοποιήσεις, είναι κάτι ιδιαίτερο για την ψυχολογία και σε ανανεώνει».

Ένα από τα πιο αξέχαστα για αυτόν ταξίδια ήταν αυτό στο Χάλστατ της Αυστρίας, ένα μικρό, γραφικό χωριό, σε ένα παραμυθένιο τοπίο, χτισμένο στην όχθη της ομώνυμης λίμνης, που «το κυκλώνουν ψηλά, καταπράσινα βουνά, με σπήλαια και καταρράκτες» μας αφηγείται ο ίδιος.

 

Αυστρία

 

Αν έπρεπε να ξεχωρίσει τρεις φωτογραφίες του, θα επέλεγε πρώτη εκείνη από μια πολύωρη πεζοπορία στην Ελάτη Τρικάλων, μέσα στο δάσος, όπου γύρισε σπίτι βρεγμένος μέχρι το κόκαλο -έβρεχε καταρρακτωδώς- και κατάκοπος, αλλά έχοντας συνειδητοποιήσει την αγάπη του για τη φωτογραφία και ξέροντας ότι αυτό ήθελε να κάνει από εκεί και πέρα. Η δεύτερη είναι από ένα ξημέρωμα στα Άγραφα, «ίσως το ομορφότερο της ζωής μου, για τα χρώματα που αντίκρισα, αλλά και γιατί είχα τη συντροφιά του πατέρα μου» εξομολογείται και συνεχίζει, «Και η τρίτη όταν φωτογράφισα τον αδελφό μου να παίζει με τη σκυλίτσα του, στη Δρακόλιμνη Τύμφης. Όποτε κοιτάζω αυτή την εικόνα, με κάνει να χαμογελώ».

 

Δρακόλιμνη Τύμφης

 

Ο Βαλάντης Γιαννούλας είναι ένας νέος που βρήκε τρόπο να διοχετεύσει δύο αγάπες του σε ένα χόμπι και κατακτά τον θαυμασμό της κοινότητας του Instagram, παρουσιάζοντας την Ελλάδα και τα ταξίδια μέσα κι έξω από αυτήν μέσα από τα μάτια και το συναίσθημά του.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ