Η φωνή του Μίκη Θεοδωράκη στη νεότερη γενιά
Έργα Ελλήνων

Η φωνή του Μίκη Θεοδωράκη στη νεότερη γενιά

Η Μπέττυ Χαρλαύτη είναι σύγχρονη ερμηνεύτρια με κλασική εκπαίδευση, διπλωματούχος μεσόφωνος, με ευρύ ρεπερτόριο σε αρκετές γλώσσες, συναυλίες σε Αμερική και Ευρώπη, από όπου απέσπασε διθυραμβικές κριτικές, ενώ έχει δώσει συναυλία αφιερωμένη στα ενενηκοστά γενέθλια του Μίκη Θεοδωράκη στο Merkin Concert Hall του Μανχάταν, όπου προσκλήθηκε να ερμηνεύσει έργα του συνθέτη.

Έχει συμπράξει με τη Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» σε πλήθος συναυλιών στην Ελλάδα και το εξωτερικό, έχει εμφανιστεί στα μεγάλα θέατρα της χώρας, όπως είναι το Ηρώδειο και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στην Ελληνική Ραδιοφωνία-Τηλεόραση, σε Φεστιβάλ, έχει προσωπική δισκογραφία, cd single, με αποκορύφωμα την ερμηνεία της στον πρώτο ολοκληρωμένο δίσκο τραγουδιών του μεγάλου συνθέτη, Μίκη Θεοδωράκη, με συμφωνικό ήχο.

 

 

Η Μπέττυ Χαρλαύτη γεννήθηκε στην Αθήνα και η οικογένειά της προέρχεται από τη Μικρά Ασία. Είναι κάτοχος Διπλώματος Κλασικού Τραγουδιού από το Ωδείο Ακρόπολης της Αθήνας και του London College of Music Examinations στην κλασική ερμηνεία, ενώ έχει παρακολουθήσει μαθήματα τραγουδιού στην Ελλάδα και τη Γερμανία με τον κόντρα τενόρο, Michael Chance, και άλλους. Ακόμα, είναι πτυχιούχος Γεωλογίας από το Πανεπιστήμιο Πατρών.

Η καλλιτέχνιδα τραγουδά από τα φοιτητικά της χρόνια, με τη Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» να την προσκαλεί απρόσμενα πριν κάποια χρόνια να συνεργαστεί μαζί της και να τραγουδά σε όλες τις συναυλίες της ορχήστρας για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

 

 

Ο κορυφαίος Έλληνας συνθέτης, για την ίδια, συμβολίζει «μια χώρα ολόκληρη, έναν λαό, περισσότερους λαούς ενωμένους, το όραμα και την πίστη για μια καλύτερη και δικαιότερη ζωή, στιγμές ρίγους των παιδικών μου χρόνων, ένα φαινόμενο της εποχής μας και τελικά, έναν κόσμο ολόκληρο. Για όλους μας νομίζω είναι ένας άνθρωπος-σύμβολο. Επειδή συμβαίνει να έχω την τύχη να βρεθώ κοντά του και να λουστώ λίγη από την συμπαντική αύρα του. Τις πολύτιμες ώρες μαζί του τις κουβαλώ και θα κουβαλαώ ως εφόδιο ζωής».

Έτσι, πολλές ήταν οι φορές που είχε σκεφτεί πόσο θα ήθελε να ηχογραφήσει και εκείνη έναν δίσκο με έργα του, μα δεν τολμούσε να το εκφράσει. Η πρόταση, τελικά, έγινε από τον ίδιο τον Μίκη Θεοδωράκη σε μια πρόβα τους για την παράσταση «Το τραγούδι του νεκρού αδελφού», που ανέβαινε τότε στο Θέατρο Μπάντμιντον.

 

 

Η μεσόφωνος και τραγουδίστρια λέει χαρακτηριστικά πως «δεν πίστευα στα αυτιά μου και ξεκινήσαμε βεβαίως αμέσως δουλειά! Πρωτίστως, αναζήτησα μέσα μου το τι μήνυμα ακριβώς θα ήθελα να δώσω μέσα από έναν τέτοιο δίσκο. Δεν ήθελα έναν δίσκο που απλά θα «έδειχνε» τη φωνή μου και την ιδιαίτερη σχέση με το έργο του Θεοδωράκη. Έτσι, το σχηματοποίησα και άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά! Ένιωσα ότι εδώ που είμαστε, πιο επίκαιρο και αναγκαίο από ποτέ είναι το μήνυμα για Ειρήνη, Ενότητα και Φιλία των λαών, που διέπει ολόκληρο το έργο του. Αυτό θέλησα να συμβολίζει και η δουλειά μου, ο νέος αυτός δίσκος».

Ο Γιάννης Μπελώνης, πιανίστας της Λαϊκής Ορχήστρας «Μίκης Θεοδωράκης», συνεργάτης του μεγάλου συνθέτη, μουσικολόγος και ενορχηστρωτής, ήταν ο βασικός της συνεργάτης, ενώ στο πλευρό τους και σε κάθε βήμα είχαν τον ίδιο τον Μίκη Θεοδωράκη να τους καθοδηγεί και συμβουλεύει. Η Ελληνική Ραδιοφωνία-Τηλεόραση εξέφρασε «το πολύ τιμητικό, για εμένα, ενδιαφέρον, να συμμετάσχει και να ηχογραφηθεί ο δίσκος με τα Μουσικά της Σύνολα! Συμφωνική Ορχήστρα δηλαδή!» εξιστορεί η Μπέττυ Χαρλαύτη, «Φτάνουμε λοιπόν σήμερα να κρατάμε στα χέρια μας την ελληνική εκδοχή του δίσκου, τον πρώτο ολοκληρωμένο δίσκο τραγουδιών του μεγάλου μας συνθέτη με συμφωνικό ήχο. Πρόκειται για μια εμπειρία που θα χρειαζόμουν 1 Giga αρχείο word, φωτογραφιών και βίντεο, για να περιγράψω!».

 

 

Στον δίσκο «Η Μπέττυ Χαρλαύτη στον κόσμο του Μίκη Θεοδωράκη», περιέχονται και δύο ανέκδοτα τραγούδια του συνθέτη, με την ευθύνη να μεγαλώνει εξαιτίας της πρώτης εκτέλεσης. Σε συνέντευξή της και την ερώτηση για το πώς αισθάνθηκε για αυτό, απάντησε «Χρειάστηκε να συγκεντρωθώ, να καταλάβω, να νιώσω τι διοχέτευε ο δημιουργός σε αυτά τα δύο ανέκδοτα τραγούδια που κλήθηκα να ερμηνεύσω πρώτη», ενώ εξηγεί πως η καθοδήγηση του ίδιου του συνθέτη υπήρξε πολύτιμη. «Τη στιγμή που άνοιγε διάπλατα τα χέρια του, καθώς με διηύθυνε στις πρόβες, εισέπραττα κύματα απροσμέτρητης συμπαντικής ενέργειας», ενώ καθοριστική, όπως παραδέχεται, ήταν και η στήριξη του «Προέδρου», Λευτέρη Παπαδόπουλου, στο «Θέλω να τραγουδήσω».

Η φωνή της Μπέττυ Χαρλαύτη, σε αυτόν τον δίσκο, συντρόφευσε εκείνες των Μαρία Φαραντούρη, Ζουλφού Λιβανελί και Γιώργου Περρή, συμμετοχές ηχηρές και βαρύνουσες, για τις οποίες η καταξιωμένη καλλιτέχνις ένιωσε μόνο τυχερή. Η εμπιστοσύνη της Μαρίας Φαραντούρη και του Ομέρ Ζουλφού Λιβανελί συμβολίζει για εκείνη μια ιερή σκυτάλη, που ήταν σαν να την παραδίδουν στη γενιά της.

«Μεγάλη τιμή να βάλουν το όνομά μου πλάι στο δικό τους οι δυο εμβληματικότερες καλλιτεχνικές προσωπικότητες που συνδέθηκαν με το έργο του Μίκη Θεοδωράκη παγκοσμίως. Αισθάνθηκα για άλλη μια φορά τι θα πει «μεγάλος καλλιτέχνης», με τον τρόπο που εργάζονται και συνεργάζονται, ειδικά με μια νέα φωνή, που απέχει πολύ από τα δεδομένα της καριέρας τους».

 

 

Όταν ρωτήθηκε για το αν η συνεργασία τους με τον κ. Θεοδωράκη θα συνεχιστεί, η ίδια απάντησε πως τον Μίκη Θεοδωράκη τον κουβαλά κάθε Έλληνας μέσα του, πόσο μάλλον αν είναι καλλιτέχνης, που έχει την πελώρια τύχη να συνεργαστεί μαζί του. Για εκείνη έχει μικρή σημασία το αν θα συνεχιστεί «επισήμως» μια συνεργασία μαζί του ή όχι. «Σίγουρα θα συνεχιστούν οι εμφανίσεις στο εξωτερικό, ερμηνεύοντας έργα του». Καταλήγει λέγοντας πως έχοντας στα χέρια έναν δίσκο σαν αυτόν, ο οποίος συγκεντρώνει τόσες συγκυρίες, αλλά και βιώματα ανεξίτηλα όσο και πολύτιμα πλάι του, η «συμπόρευση» είναι δεδομένη, όπως και αν αυτή εξελίσσεται. «Άλλωστε είναι συνειδητή επιλογή».

Η μουσική του Μίκη Θεοδωράκη τη συγκλόνιζε από τότε που θυμάται τον εαυτό της, αλλά η Μπέττυ Χαρλαύτη τραγουδά πάντα ό,τι αφορά στην ψυχή της, όπως έχει πει σε συνέντευξή της. Μπορεί ο περισσότερος κόσμος να τη γνωρίζει από την ειδική, ομολογουμένως, σχέση της με το έργο του συνθέτη, αλλά τραγουδούσε και τραγουδά αρκετά ετερόκλητες και πάντα δελεαστικές για εκείνη δημιουργίες. Θεοδωράκης, Mozart, Bach, Τσιτσάνης ή Queen, όταν την κατακτούν, τους αφοσιώνεται το ίδιο. Το «Χριστουγεννιάτικο Ορατόριο» του Bach την ανατριχιάζει το ίδιο με ένα «Kλέφτικο» της Πελοποννήσου, ενώ, στη Νέα Υόρκη, έχει ερμηνεύσει από Whitney Houston μέχρι παραδοσιακό λιβανέζικο ύμνο.

 

 

Αγαπημένα της τραγούδια από τον Μίκη Θεοδωράκη επιλέγει, έπειτα από πολλή προσπάθεια, τα «Όμορφη πόλη» γιατί ποτέ δεν κατάφερε να εξηγήσει την ανατριχίλα που της προκαλεί, «Στον άγνωστο ποιητή», «μια «προσευχή» που διατρέχει την Ιστορία της Ελλάδας, δοσμένη από τον ποιητή Μίκη Θεοδωράκη, έναν Μίκη αγέρωχο, υπερήφανο, παλικαρίσιο» και το συμφωνικό έργο, «Γενικό ή οικουμενικό τραγούδι» («Canto general») γιατί είναι ο ορατός και αόρατος αγώνας της ανθρωπότητας για μια καλύτερη ζωή.

Με τη Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» τη συνδέει πια ειδική σχέση, μεγάλες συναυλίες, ανεξίτηλες στιγμές, «Ηρώδειο, Ισραήλ, γενέθλιά στο Μέγαρο κ.λπ. Με δονεί αφάνταστα η συνύπαρξή μας επί σκηνής. Με συνδετικό κρίκο την ενορχήστρωση ενός μουσικού που γνωρίζει πολύ καλά το ύφος του συνθέτη, τα μηνύματά του δεν έχασαν το νόημά τους κάτω από τον όγκο των πολλών οργάνων της ΟΣΜ. Έτσι βίωσα το μεγαλείο της μουσικής του από άλλη πλευρά, που μου έφερε επίσης δάκρυα στα μάτια στην πρώτη πρόβα του δίσκου» εξομολογείται η εξαιρετική μεσόφωνη.

 

 

Κοιτάζοντας το μέλλον, θέλει να ακολουθήσει το σύστημα «ερμηνεύω ό,τι με εκφράζει». Ό,τι τη συνεπάρει στον δρόμο της προσωπικής έκφρασης, «της αναζήτησης στον γαλαξία της τέχνης και του πειραματισμού -γιατί όχι άλλωστε-, είμαι εδώ, για να το ζήσω! Για να πω την αλήθεια, ετοιμάζονται ήδη κάποιες δουλειές και υπάρχει και αρκετό υλικό με προοπτική στο συρτάρι. Και βέβαια ετοιμάζεται και η κυκλοφορία της διεθνούς εκδοχής του νέου δίσκου!».

Στα επόμενα δύο χρόνια, θα ήθελε να έχει καταφέρει να ταξιδέψει το μήνυμα Ειρήνης μέσα από τον δίσκο της και το έργο του Μίκη σε ολόκληρο τον κόσμο και να έχει γυρίσει όλα τα νησιά που αναφέρονται στο «Άξιον Εστί» του Ελύτη τουλάχιστον από τρεις φορές.

ΣΧΟΛΙΑ

  Σχόλια: 1

  1. Je ne comprends pas le grec ni l’anglais et c’est bien dommage.
    Mais simplement écrire combien Mme Betty interprète bien les œuvres de ce grand monsieur Mikis Theodorakis. Je suis content de pouvoir écouter votre album. Merci. Roland Legros ( France)


ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ