Πρωταγωνιστεί στην πολιτική σκηνή της Αμερικής
Έργα Ελλήνων

Πρωταγωνιστεί στην πολιτική σκηνή της Αμερικής

Με καταγωγή από το χωριό Ίσαρι Αρκαδίας, ο Ελληνοαμερικανός πολιτικός επιστήμονας Ουίλιαμ Ανθόλις, κατέχει διαχρονικά σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση των διεθνών σχέσεων και στρατηγικής της Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

O Ουίλιαμ Ανθόλις έλαβε πτυχίο διοίκησης από το Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια το 1986 και διδακτορικό δίπλωμα στην Πολιτική από το Πανεπιστήμιο του Yale το 1993. Έχει υπηρετήσει για 5 χρόνια ως διευθυντής Σπουδών και κύριος συνεργάτης στο German Marshall Fund, Αμερικανικό ίδρυμα υποτροφιών αφιερωμένο στην ενίσχυση της διατλαντικής συνεργασίας.

Είναι Γενικός Διευθυντής στο μη κερδοσκοπικό ίδρυμα Miller Center του Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια, που ειδικεύεται στη δημόσια πολιτική και την πολιτική ιστορία και προσπαθεί να εφαρμόσει τα διδάγματα της ιστορίας στις σύγχρονες προκλήσεις διακυβέρνησης του έθνους.

 

 

Για μία δεκαετία, από το 2004 έως το 2014, είχε διατελέσει διευθύνων σύμβουλος του Ιδρύματος Brookings, ενός από τα μεγαλύτερα think tanks των Η.Π.Α. Το Ινστιτούτο συγκαταλέγεται στα ιδρύματα με τη μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως, αφού θεωρείται η βασική «δεξαμενή» σκέψης που τροφοδοτεί με αναλύσεις, θέσεις και προτάσεις το State Department και γενικότερα την Αμερικανική κυβέρνηση.

Ο Ανθόλις συνεργάστηκε με τον πρόεδρο και τους αντιπροέδρους του Ιδρύματος για τη διαχείριση του συνόλου των μελετών πολιτικής, την ανάπτυξη νέων πρωτοβουλιών, τον συντονισμό της έρευνας καθώς και την ενίσχυση του πολιτικού αντίκτυπου των μελετών του Brookings.

 


Η συμβολή του στην χάραξη πολιτικής πάνω σε ζητήματα εθνικής ασφάλειας και οικονομικής πολιτικής έχει υπάρξει σημαντική μέσα από τις διαδοχικές θέσεις του στο State Department και τον Λευκό Οίκο. Από το 1995 έως το 1999, εργάστηκε στην κυβέρνηση του Μπιλ Κλίντον ως επικεφαλής διεθνών οικονομικών σχέσεων του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας και του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου, ασκώντας χρέη επικεφαλής των ομάδων προετοιμασίας των Συνόδων Κορυφής του G8 το 1997 και 1998.

Επίσης ήταν ο υποδιευθυντής της ομάδας του Λευκού Οίκου για την κλιματική αλλαγή. Στο State Department, εργάστηκε στο Κέντρο Πολιτικού Σχεδιασμού και στη Διεύθυνση Οικονομικών Υποθέσεων

 

 

Ο Ουίλιαμ Ανθόλις έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα σχετικά με την εσωτερική και την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, τους διεθνείς οργανισμούς, τη G8, την κλιματική αλλαγή και το εμπόριο.

Είναι ο συγγραφέας του βιβλίου «Inside out India and China: Local Politics Go Global», για τη συγγραφή του οποίου, έμεινε επί πέντε μήνες στην Ινδία και την Κίνα, ταξιδεύοντας σε πάνω από 20 κρατίδια και επαρχίες και στις δύο χώρες. Μαζί με τον τον πρώην πρόεδρο του Brookings, Strobe Talboot, είναι και ο συγγραφέας του βιβλίου «Fast Forward: Ethics and Politics in the Age of Global Warming (Πρόσω ολοταχώς: Ηθική και Πολιτικές στην Εποχή της Υπερθέρμανσης του Πλανήτη)».

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ