Ο φημισμένος γιατρός της Κλινικής Ρευματολογίας
Έργα Ελλήνων

Ο φημισμένος γιατρός της Κλινικής Ρευματολογίας

Ο Δρ. Γιώργος Τσώκος γεννήθηκε στο Μίστρο Ευβοίας. Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, με ειδίκευση στη Ρευματολογία, απ’ όπου το 1977 έλαβε επίσης το δίπλωμα μεταπτυχιακών σπουδών στη Βιοστατιστική.

Το 1979 μετέβη στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής όπου ακολούθησε μια λαμπρή ακαδημαϊκή καριέρα και, παράλληλα, άσκησε και καθήκοντα σε πολλές διοικητικές θέσεις. Πλέον, ο Δρ. Γιώργος Τσώκος είναι καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και Διευθυντής του τμήματος Κλινικής Ρευματολογίας στο Ιατρικό Κέντρο της Beth Israel Deaconess στη Βοστώνη.

«Η απόφαση να δουλέψει κανείς στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό είναι καθαρά προσωπική και ταυτόχρονα δυναμική», έχει δηλώσει σε συνέντευξη του. «Αυτοί που επιλέγουν να μείνουν στο εξωτερικό μπορούν να προσφέρουν πολλά στην Ελλάδα εκπαιδεύοντας νέους συναδέλφους, συμμετέχοντας σε συνέδρια, σεμινάρια και άλλες εκδηλώσεις στην Ελλάδα και ίσως συμβάλλοντας στις διδακτικές και ερευνητικές δραστηριότητες των Ελληνικών πανεπιστημίων».

 

 

Είναι διεθνώς αναγνωρισμένος ως ένας από τους κορυφαίους ηγέτες της σύγχρονης έρευνας εναντίον της ασθένειας του λύκου, με ανακαλύψεις – ορόσημο που έφεραν την κατανόηση του λύκου σε νέα επίπεδα, ρίχνοντας φως στον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσεται και εξελίσσεται η ασθένεια με την πάροδο του χρόνου.

Το 2016 μετείχε σε ερευνητική ομάδα η οποία ανακάλυψε ένα ένζυμο που αυξάνεται στο αίμα των ασθενών με συστηματικό ερυθηματώδη λύκο. Το «μπλοκάρισμα» αυτού του ενζύμου, αποδείχθηκε ότι μπορεί να μειώσει σημαντικά τα συμπτώματα της νόσου.

 

 

Πλέον στο εργαστήριο του στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, ασχολείται με μελέτες των ανοσοκυττάρων και των γονιδίων στον ανθρώπινο συστηματικό ερυθηματώδη λύκο (SLE), καθώς και σε μηχανισμούς βλάβης ιστών. Μελετώντας τη μοριακή προέλευση των πολλαπλών ανωμαλιών των ανοσοκυττάρων στον SLE, οι μελέτες του Δρ. Τσώκου εντοπίζουν νέους βιοδείκτες για τη διάγνωση των ασθενειών και θεραπευτικών στόχων.

Ο Δρ. Γιώργος Τσώκος είναι ένας πολυβραβευμένος επιστήμονας- μεταξύ των διακρίσεων του περιλαμβάνονται τα βραβεία  Lupus Insight Prize από το Lupus Foundation of America, Philip Hench Award, Mary Kirkland Award, Lee C. Howley Jr. Arthritis Research Prize από το Arthritis Foundation, Distinguished Basic Investigator Award από το American College of Rheumatology, Howard and Martha Holley Award από το University of Alabama, Carol Nachman Ιnternational Prize in Rheumatology, Marian Ropes Award από το Arthritis Foundation, MERIT award από το National Institutes of Health καθώς και πολλά άλλα.

 

 

«Είμαι απόλυτα σίγουρος, ότι το μέλλον για την Ελληνική Ακαδημαϊκή κοινότητα θα είναι λαμπρό. Η προσφορά της στο διεθνή χώρο θα συνεχίσει να αυξάνει. Η ουσιαστική οικονομική άνοδος της Ελλάδας, αποσυνδεδεμένη από τον τουρισμό και άλλους υπηρεσιακούς κλάδους, είναι απόλυτα ταυτισμένη με την ερευνητική δραστηριότητα. Είναι εύλογο ότι η Ελληνική κοινωνία πρέπει να συσπειρώσει όλες τις προσπάθειες σε δημιουργικές ερευνητικές προσπάθειες. Το ανθρώπινο υλικό υπάρχει αυτό που λείπει είναι γνωστό σε όλους» έχει πει ο Δρ. Τσώκος.

Άξιο αναφοράς το γεγονός πως και το συγγραφικό έργο του Δρ. Γιώργου Τσώκου είναι ιδιαίτερα μεγάλο με πρωτότυπες δημοσιεύσεις σε μεγάλου κύρους ιατρικά περιοδικά, ενώ είναι διευθυντής σύνταξης σε 7 αγγλόφωνα βιβλία ιατρικού ενδιαφέροντος.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ