Ο Έλληνας της Ρεάλ Μαδρίτης
Έργα Ελλήνων

Ο Έλληνας της Ρεάλ Μαδρίτης

Εδώ και μερικά χρόνια, η ολοένα και αυξανόμενη παγκοσμιοποίηση του ποδοσφαίρου έχει επιτρέψει σε πολλούς Έλληνες ποδοσφαιριστές να αναζητήσουν προηγμένους επαγγελματικούς σταθμούς σε χώρες εκτός Ελλάδας. Τον τελευταίο καιρό, αρκετοί Έλληνες που ασχολούνται με τον αθλητισμό αλλά από διαφορετικά πόστα, ανοίγουν τα φτερά τους και εκείνοι για το εξωτερικό.

Επιστήμονες του αθλητισμού, αναλυτές, γιατροί, φυσικοθεραπευτές, τεχνικοί σύμβουλοι, βρίσκουν θέσεις εργασίας στον χώρο του ποδοσφαίρου σε ιστορικούς και καταξιωμένους συλλόγους. Ο Παναγιώτης Τσίκνας είναι ένας από αυτούς, καθώς εδώ και λίγο καιρό ανήκει στο προπονητικό team της Ρεάλ Μαδρίτης.

Με καταγωγή από την Θάσο και σπουδές στα ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής, ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο από μικρός, έφτασε ένα βήμα πριν την ανδρική ομάδα της Ξάνθης, αλλά αποφάσισε πως η ενασχόληση του με το επαγγελματικό ποδόσφαιρο θα συνεχιστεί από άλλη θέση.  

 

 

Ο Παναγιώτης Τσίκνας ταξίδεψε στην Ισπανία, στο Μπιλμπάο. Χωρίς κάποια συγκεκριμένη πρόταση  αλλά επειδή είχε δει το μέλλον του εντός του ποδοσφαίρου σε μια χώρα προηγμένη ποδοσφαιρικά. Έβγαλε δελτίο στην ομάδα του Γκέτσο, που αποτελεί προάστιο του ευρύτερου Μπιλμπάο και για έναν χρόνο αφοσιώθηκε στο να παίξει μπάλα σε μια χώρα με άλλη εντελώς νοοτροπία, να εντρυφήσει στη διαφορετικότητά της και παράλληλα να μάθει τη γλώσσα. Γνώρισε διαφορετικά αποδυτήρια, τακτικές, αγωνιστικές συμπεριφορές, στάσεις προπονητών και φιλάθλων.

Έχοντας συλλέξει πολύτιμες εμπειρίες, ταξίδεψε στη Μαδρίτη και γράφτηκε σε δύο διαφορετικά μεταπτυχιακά προγράμματα, το ένα αναφορικά με την μεθοδολογία του ποδοσφαίρου και το άλλο με την ανάλυση του αθλήματος. Στόχος του ήταν να γίνει προπονητής και να σπάσει το κατεστημένο που θέλει την συντριπτική πλειοψηφία των τεχνικών στο υψηλότερο επίπεδο να αποτελείται από πρώην επαγγελματίες παίκτες.

Για να πετύχει τον στόχο του, φρόντισε να εξοπλιστεί με γνώση και εμπειρίες, γνώρισε μια εντελώς διαφορετική κουλτούρα ως προς την προσέγγιση των παιδιών και των ακαδημιών ποδοσφαίρου. Παρατήρησε από κοντά τις ομάδες και τους προπονητές να μην ενδιαφέρονται για το αποτέλεσμα στις αναπτυξιακές ηλικίες, αλλά να επικεντρώνονται στο πώς το παιδί θα μάθει τα βασικά του αθλήματος καθώς επίσης και το πως μέσω της προπόνησης και της παιδαγωγικής διαδικασίας που γίνεται παράλληλα στις ακαδημίες (μέσω των σχολείων) το παιδί θα εξελιχθεί, να μάθει σωστό ποδόσφαιρο και θα ωφεληθεί ως άνθρωπος από τις αξίες του.

 

 

«Από τη στιγμή που πάτησε στο πόδι του στην Ισπανία και είδε την ποδοσφαιρική της κουλτούρα, αισθάνθηκε σαν να μην ξέρει τίποτα. Ότι πρέπει να μάθει τα πάντα ξανά από την αρχή», όπως έχει πει ο ίδιος χαρακτηριστικά.

Χωρίς να υπάρχει κάποια συνεργασία του πανεπιστημίου με ομάδες, κατάφερε να ενταχθεί στο προπονητικό team της Χετάφε, ομάδα της Μαδρίτης. Η ακαδημία της Χετάφε έκαναν μια εκπληκτική σεζόν και οι μεγαλύτεροι σύλλογοι της χώρας ξεκίνησαν να αναζητούν πληροφορίες για εκείνους που βρίσκονταν πίσω από την επιτυχία.

Αφού πρώτα η Ατλέτικο Μαδρίτης βολιδοσκόπησε τις προθέσεις του, δέχθηκε την πρόταση της Ρεάλ Μαδρίτης. Ο ιστορικότερος σύλλογος της πρωτεύουσας της Ισπανίας, είχε αποφασίσε να δημιουργήσει ένα νέο πρότζεκτ ανάλυσης στις ακαδημίες του. Οι άνθρωποι της Ρεάλ, ηθελαν να εξελίξουν την διαδικασία, καθώς μέχρι το σημείο εκείνο δεν είχε κάθε ηλικιακή κατηγορία τον αναλυτή της και δεν έδιναν τόσο βάρος στην ανάλυση. Αναβάθμισαν και αυτοματοποίησαν τη διαδικασία λήψης βίντεο, δίνοντας βάρος στις νέες τεχνολογίες και στην  έξτρα γνώση που μπορεί να δώσει στο προπονητικό τιμ.  

 

 

Στο πρότζεκτ εντάχθηκαν πέντε άτομα και ο ένας εξ αυτών ήταν ο Παναγιώτης Τσίκνας, ο οποίος αποδεχόμενος την πρόταση της Ρεάλ Μαδρίτης, εντάχθηκε στο προπονητικό team των «galacticos», και ξεκίνησε performance analysis για τις ομάδες Κ-13 και Κ-17, βοηθώντας ουσιαστικά στην εξέλιξη των εκκολαπτόμενων ποδοσφαιριστών.

Στη Ρεάλ Μαδρίτης φυσικά το περιβάλλον που έχει συναντήσει είναι εντελώς διαφορετικό από ό,τι είχε αντιμετωπίσει μέχρι τότε, καθώς βρέθηκε σε προπονητικές εγκαταστάσεις που συγκαταλέγονται στις κορυφαίες της Ευρώπης και σε έναν σύλλογο που υπάρχει πίεση για αποτελέσματα σε όλες τις ομάδες.

 

 

Στη Μαδρίτη ο Παναγιώτης Τσίκνας έχει γνωρίσει ανθρώπους-μύθους του αθλήματος και της ομάδας, όπως ο Ραούλ και ο Τσάμπι Αλόνσο. Με τον Ραούλ, τον εμβληματικό αρχηγό της «βασίλισσας» συνεργάζεται σε πολύ συχνή βάση, βλέποντας έναν σούπερ σταρ που στην καθημερινή του επαφή είναι πολύ απλός, αλλά και πολύ απαιτητικός. Θυμίζει συνεχώς στα παιδιά και σε όλους σε ποια ομάδα βρίσκονται και ότι δεν πρέπει ποτέ να σταματήσουν να παλεύουν.

 

 

Νοοτροπία πολύ διαφορετική από οποιαδήποτε άλλη ομάδα, καθώς και απόλυτη αφοσίωση στην ιδέα πως εάν φοράς τα χρώματα της Ρεάλ Μαδρίτης, φοράς τα χρώματα του μεγαλύτερου ποδοσφαιρικού συλλόγου του πλανήτη.

Η τεχνική ανάλυση και η βελτίωσή της αποτελούν τον κυριότερο βραχυπρόθεσμο στόχο του Παναγιώτη Τσίκνα, όμως η προπονητική είναι πάντα στο μυαλό του, πόσο μάλλον εντός του περιβάλλοντος ενός συλλόγου όπως η Ρεάλ Μαδρίτης, εκεί όπου προσπαθεί να μάθει όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία μπορεί, με κυριότερο απ’ αυτά την βελτίωση της ποδοσφαιρικής νοοτροπίας. Μια νοοτροπία, η οποία βάζει γερά θεμέλια στο ποδόσφαιρο κάθε χώρας και αποτελεί τον καθρέφτη της.

ΣΧΟΛΙΑ

  Σχόλια: 1

  1. timos tsiknas

    Είμαι περηφανος γιατί είμαι ένας Τσικνας


ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ