Η ιστιοπλόος που πήρε την πρώτη θέση στο World Cup Series 2018 του Μαϊάμι
Έργα Ελλήνων

Η ιστιοπλόος που πήρε την πρώτη θέση στο World Cup Series 2018 του Μαϊάμι

Η Αφροδίτη Ζέγκερς-Κυρανάκου είναι μια κορυφαία ιστιοπλόος με επιτυχίες που συμπεριλαμβάνουν την τέταρτη θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο και την πρώτη θέση στο World Cup Series 2018 του Μαϊάμι. Έχει κατακτήσει 5 χρυσά μετάλλια και 2 αργυρά σε διεθνείς διαγωνισμούς ιστιοπλοΐας, ενώ δεν έχει βγει ποτέ εκτός της τελικής δεκάδας οποιασδήποτε διοργάνωσης.

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 2 Νοεμβρίου 1991 και άρχισε προπονήσεις ιστιοπλοΐας στον Όμιλο στα εννέα της χρόνια με ένα Optimist, κάποια απογεύματα μετά το σχολείο, μέχρι αργά τη νύχτα, ξεχνώντας τον τόπο και τον χρόνο, μόνο απολαμβάνοντας το κλίμα και τη θερμοκρασία της ελληνικής θάλασσας.

Στην αρχή, υπήρχαν πολλά προβλήματα με τους ομίλους και την ομοσπονδία,αλλά παρ’ όλα αυτά, κατάφερε να κερδίσει ασημένιο μετάλλιο στην κατηγορία Optimist του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος της Σουηδίας το 2004 και, τέσσερα χρόνια αργότερα, στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2008 στην κατηγορία ιστιοπλοΐας 420 να κερδίσει χάλκινο. Στη συνέχεια, έκανε μια καθοριστική κίνηση για την καριέρα της επιδιώκοντας την εισαγωγή της στην ολυμπιακή κατηγορία ιστιοπλοΐας 470.

 

 

Ενώ η Ελλάδα ήταν εκείνη που την έκανε να αγαπήσει τόσο πολύ τη θάλασσα, λόγω των προβλημάτων που αντιμετώπιζε στον χώρο της ιστιοπλοΐας, το 2010, η Ζέγκερς μετανάστευσε στην Ολλανδία και συμπεριλήφθηκε στην ομάδα ταλέντων της Delta Lloyd. Μαζί με την Jeske Kisters έγινε παγκόσμια πρωταθλήτρια στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων στη Νέα Ζηλανδία. Η ιστιοπλόος ήταν μέλος της ολλανδικής ομάδας 470 της Royal Dutch Watersport Association και αγωνιζόταν μαζί με την παρτενέρ της στο άθλημα, Anneloes van Veen. Τον Σεπτέμβριο του 2012, το δίδυμο με όνομα ATeam 470 ξεκίνησε την εκστρατεία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 στο Ρίο ντε Τζανέιρο.

Η Αφροδίτη Ζέγκερς-Κυρανάκου ολοκλήρωσε τη διαδικασία πολιτογράφησής της το 2014, μια απαραίτητη κίνηση για να αντιπροσωπεύσει την Ολλανδία στους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Στις 25 Απριλίου 2015, έφτασε στην εθνική επιλογή για το Rio de Janeiro με τη Van Veen και, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Χάιφα, συμμετείχαν μαζί στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η ATeam 470 κέρδισε την τέταρτη θέση στην κατηγορία 470 στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο και, τον Σεπτέμβριο του 2016, το δίδυμο ανακοίνωσε ότι προχώρησε μαζί και ξεκίνησε μια δεύτερη Ολυμπιακή εκστρατεία για να συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς του 2020 στο Τόκιο. Κατά τη διάρκεια του πρώτου Παγκόσμιου Κυπέλλου της νέας Ολυμπιακής εκστρατείας, οι Ζέγκερς και Van Veen κέρδισαν χρυσό μετάλλιο και εξαιτίας αυτού, για πρώτη φορά στην καριέρα τους, κατέκτησαν την πρώτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη της ISAF.

 

 

Το 2017, οι δύο αθλήτριες έγιναν ευρωπαίες πρωταθλήτριες, κέρδισαν 3 διαγωνισμούς παγκοσμίου φήμης και έφεραν θέσεις παγκόσμιας κατάταξης ISAF καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Στις αρχές του 2018, πήραν την πρωτιά στο Παγκόσμιο Κύπελλο στο Μαϊάμι -αγώνας που γίνεται για την πρόκριση στο World Sailing και τη συμμετοχή σε όλα τα World Cup, αλλά για εκείνες όχι απαραίτητη, μιας και βρίσκονταν ήδη στους 10 πρώτους του ranking list. «Για εμάς το Μαϊάμι, ήταν σημαντικός αγώνας γιατί ήταν η αρχή της καμπάνιας μας για το Τόκιο, ήταν ο πρώτος επίσημος αγώνας που τρέξαμε μετά τους ολυμπιακούς του Ρίο» λέει η Ζέγκερς σε συνέντευξή της στο Bridge Sailing.

Τον Οκτώβριο του 2018, το δίδυμο διέκοψε τη συνεργασία λόγω ανεπαρκών μελλοντικών προοπτικών και η Ελληνίδα ιστιοπλόος συνέχισε την Ολυμπιακή εκστρατεία με τη νέα παρτενέρ της, Lobke Berkhout.

Ερωτώμενη για το αν ο επόμενος στόχος τους ήταν το μετάλλιο στο Τόκιο, είπε «Σίγουρα ο στόχος για το Τόκιο είναι ένα μετάλλιο. Για να κερδίσεις χρυσό, όλα εκείνη τη στιγμή των Ολυμπιακών Αγώνων πρέπει να μπουν στη θέση τους και να μπορείς να κάνεις το πικ της αποδόσης σου. Αλλά ο στόχος αυτήν τη στιγμή για εμάς δεν είναι μόνο το Τόκιο. Στόχος μας είναι σε κάθε αγώνα, κάθε χρόνο, να πετυχαίνουμε το μέγιστο της απόδοσης μας και να μπούμε πιο νωρίς από το Τόκιο στα μετάλλια. Δηλαδή να είμαστε σταθερές στα μετάλλια ώστε να γίνει συνήθεια και όταν θα πάμε στους Ολυμπιακούς να μην κάνουμε κάτι διαφορετικό από αυτό που κάναμε τέσσερα χρόνια. Για εμάς δεν είναι ακριβώς ο στόχος το Τόκιο είναι όλοι οι αγώνες που θα τρέξουμε πριν».

 

 

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, προπονητής του διδύμου ήταν ο Ηλίας Μυλωνάς, ένας από τους καλύτερους προπονητές που έχουν βγει ποτέ, σύμφωνα με τα λεγόμενα της Αφροδίτης Ζέγκερς-Κυρανάκου. «Ό,τι κάναμε στους ολυμπιακούς, ό,τι κάναμε πριν, ό,τι είμαστε αυτήν τη στιγμή το χρωστάμε σε εκείνον». Η ομοσπονδία, όμως, θέλησε να δοκιμάσουν κάτι διαφορετικό και μετά τους Ολυμπιακούς να διευρύνουν τους ορίζοντες τους με κάποια άλλη πιθανή συνεργασία.

Μέχρι το παγκόσμιο, συνεργάστηκαν με τον καταξιωμένο σε διεθνές επίπεδο προπονητή, Νίκο Δρούγκα, ο οποίος είχε επιλεχθεί από την ομοσπονδία χρόνια πριν την εισαγωγή της Ζέγκερς, ενώ ο Personal trainer τους είναι ο Γεώργιος Χαραλαμπόπουλος, Ελλήνοολλανδός, μεγαλωμένος στην Ελλάδα και αθλητής του μπάσκετ.

Το πρόγραμμα μίας αθλήτριας του επιπέδου της είναι πολύ αυστηρό, μιας και «Υπάρχουν τόσοι πολλοί παράγοντες που πρέπει να διαχειριστείς στην ιστιοπλοΐα ώστε να μπορείς να φτάσεις ένα μετάλλιο ή να φτάσεις στην κορυφή -να είσαι δηλαδή στα πέντε πρώτα σκάφη στον κόσμο- οι οποίοι δε σε αφήνουν να σκεφτείς ότι θα κάνεις τελευταία στιγμή κάτι.

 

 

Τα πιο σημαντικά που έπρεπε να μάθω τα τελευταία τέσσερα χρόνια ήταν να μπορώ να κοντρολάρω τον εαυτό μου κάτω από μέγιστη πίεση και να έχω μια ισορροπία στη δύναμη και την ξεκούραση μου. Και αυτό γιατί για να μπορείς να αντέξεις τέσσερα χρόνια τόσο σκληρή δουλειά πρέπει να κοντρολάρεις τα πάντα για τον εαυτό σου. Οπότε, αυτό μας έκανε να σκεφτόμαστε τα πάντα ένα και δύο χρόνια πριν τα κάνουμε για να μπορούμε να συνδυάσουμε τα πάντα».

Στην ερώτηση για το πώς λειτουργεί ο συνδυασμός της ελληνικής νοοτροπίας στον αθλητισμό με αυτήν που βιώνει τώρα στην Ολλανδία, απαντά «Είμαι συνηθισμένη να αποδίδω στο νερό κάτω από πολύ αντίξοες συνθήκες. Όταν πήγα στην Ολλανδία, διαπίστωσα ότι ο ελληνικός τρόπος δουλειάς είναι πολύ πιο σκληρός. Στο νερό οι Έλληνες δουλεύουν πολύ πιο σκληρά. Εμείς είμαστε πιο πολύ της εντατικής προπόνησης, ενώ οι Ολλανδοί έχουν τη φιλοσοφία της επιλεκτικής προπόνησης. Η επιλεκτική προπόνηση δουλεύει πιο πολύ όταν είσαι ήδη φτασμένος αθλητής και προσπαθείς να βελτιωθείς σε πολύ μικρές λεπτομέρειες. Εγώ όμως όταν έπρεπε να κάνω το μεγάλο βήμα στην κλάση 470, βοήθησε πάρα πολύ το ότι έχω τη νοοτροπία ότι θα κάνω περισσότερες ώρες προπόνηση.

 

 

Επειδή πιστεύω έχω γενικότερα ένα ελληνικό ταπεραμέντο, να το πω έτσι, το οποίο με βοηθάει σαν κυβερνήτρια να βγάλω το κάτι παραπάνω, είναι πολύ καλό σε συνδυασμό με την anneloes, το πλήρωμα μου, η οποία είναι πιο ήρεμος χαρακτήρας και αυτό μας κάνει να έχουμε ισορροπία. Πιστεύω ότι η καταγωγή μου και το πως έχω μεγαλώσει με βοηθάει πολύ αυτήν τη στιγμή».

Προτιμάει το 470 λόγω των γνώσεων και της μάθησης που προσφέρει, τη συναρπάζει η ανοιχτή θάλασσα και της αρέσει πολύ γιατί υπάρχει περισσότερη πραγματική επαφή με το νερό και τα καιρικά φαινόμενα. Ακόμα, έχει πάρει πτυχίο μουσικής και πιστεύει ότι το πιάνο και η μουσική την έχουν κάνει πιο ανοιχτή στην τακτική και πιο ελεύθερη στις αποφάσεις της.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ