Ο επιστήμονας που μάχεται τη μετάσταση του καρκίνου
Έργα Ελλήνων

Ο επιστήμονας που μάχεται τη μετάσταση του καρκίνου

Ο Δρ Εμμανουήλ Αντωναράκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Ογκολογίας και Ουρολογίας στο Johns Hopkins Sidney Kimmel Comprehensive Cancer Center, όπου διαπρέπει ως ερευνητής στην κατανόηση της ανθεκτικότητας προχωρημένων, μεταστατικών καρκίνων του προστάτη σε νέες θεραπείες.

Μελετά τις γενετικές παραλλαγές του στόχου αυτών των νέων θεραπειών ως έναν πιθανό μηχανισμό αντίστασης, μιας και η κατανόηση της γενετικής βάσης για την αντίσταση στα Zytiga και Xtandi μπορεί να οδηγήσει σε βελτιωμένη χρήση αυτών των θεραπειών και θα πρέπει να αποκαλύψει νέους στόχους για τη θεραπεία των ασθενών με μεγάλη ανθεκτικότητα στα φάρμακα.

 

 

Ο Δρ Εμμανουήλ Αντωναράκης γεννήθηκε στην Αθήνα, το 1978, ενώ τελείωσε τις σπουδές του στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Cardiff της Ουαλίας με διατριβή στη Γενετική του καρκίνου, το 2003. Τέσσερα χρόνια αργότερα, ολοκλήρωσε την ειδικότητά του στην Παθολογία στο νοσοκομείο του Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη, ενώ το 2010 ειδικεύτηκε στην Ογκολογία στο ίδιο νοσοκομείο και έγινε επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής, όπου και ανέπτυξε έντονο ενδιαφέρον για την έρευνα του καρκίνου του προστάτη. Το 2015, πήρε τον τίτλο του αναπληρωτή καθηγητή της Ογκολογίας και Ουρολογίας στο Johns Hopkins.

Κλινικό ενδιαφέρον του Δρ. Αντωναράκη είναι η αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη και άλλων κακοήθων νεοπλασιών, ενώ η έρευνά του επικεντρώνεται στην ανάπτυξη φαρμάκων και τον σχεδιασμό κλινικών δοκιμών για ασθενείς με καρκίνο του προστάτη. Πιο συγκεκριμένα, ενδιαφέρεται να αναπτύξει νέες κατευθυνόμενες με ανδρογόνα θεραπείες, καθώς και ανοσοθεραπείες για άνδρες με υποτροπιάζοντα ή προχωρημένο καρκίνο του προστάτη. Έχει, επίσης, ενδιαφέρον για την ανάπτυξη βιοδεικτών και πιο συγκεκριμένα την κλινική επικύρωση του βιοδείκτη AR-V7.

 

 

Διαβάστε τι είπε σε συνέντευξή του:

Πότε νιώσατε τελευταία φορά υπερήφανος ως Ελληνας;

«Κάθε μέρα. Oταν οι ασθενείς μου βλέπουν το όνομά μου στην άσπρη μπλούζα, καταλαβαίνουν ότι είμαι Έλληνας πριν ακόμη ανοίξω το στόμα μου. Είναι εντυπωσιακό το πόσο καλό όνομα έχουν οι Eλληνες επιστήμονες στο εξωτερικό».

Σε τι σας έκανε καλύτερο η διεθνής εμπειρία σας;

«Eμαθα να εκτιμώ και να δέχομαι όλους τους διαφορετικούς πολιτισμούς, παραδόσεις και νοοτροπίες του περιβάλλοντός μου, έτσι ώστε να μπορώ να επικοινωνώ καλύτερα με τους συνανθρώπους μου».

Τι πιο πολύτιμο σας έδωσε η ελληνική παιδεία;

«Αν και δεν πήγα σχολείο στην Ελλάδα, και την ελληνική παιδεία μου την πήρα κυρίως από τη μητέρα μου, έχω επηρεαστεί πολύ από το ελληνικό σκέπτεσθαι και την αναλυτική σκέψη. Διδάχτηκα να εμβαθύνω και να γνωρίζω τις δυνατότητες και αδυναμίες μου, καθώς και τα όρια της γνώσης μου».

 

 

Πού υπερέχουμε και σε τι υστερούμε οι Ελληνες;

«Είμαστε ένας υπερήφανος λαός και καταφέρνουμε να μεταδώσουμε και να διατηρήσουμε την εθνική μας ταυτότητα, θρησκεία και γλώσσα παγκόσμια. Εν τούτοις, λόγω της εξαιρετικά πλούσιας ιστορίας μας πιστεύουμε ότι ο κόσμος μάς οφείλει μόνο και μόνο επειδή είμαστε Ελληνες. Το μεγάλο σφάλμα είναι ότι επαναπαυόμαστε στα σπουδαία επιτεύγματα του μακρινού παρελθόντος αντί να επικεντρωνόμαστε στο να οικοδομήσουμε με ανταγωνιστικότητα το παρόν και το μέλλον».

Πώς θα γίνει πιο ανταγωνιστικό το ελληνικό πανεπιστήμιο;

«Αν υιοθετήσουμε τις ίδιες διεθνείς μεθόδους που εφαρμόζονται στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Αν το ακαδημαϊκό σύστημα είναι αξιοκρατικό και δίκαιο, η επιστημονική συμβολή αποδεκτή από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα και η πανεπιστημιακή καριέρα βασίζεται στην αξία -όχι σε προσωπικές διασυνδέσεις και γνωριμίες. Το πανεπιστήμιο πρέπει να είναι ευέλικτο σε έναν κόσμο που διαρκώς μεταβάλλεται».

Τι θα κάνατε για να δώσετε ώθηση στην ελληνική καινοτομία;

«Καινοτομία στην επιστήμη και την τεχνολογία μπορεί να υπάρξει μόνο σε συνεργασία με άλλους -εντός και εκτός. Επιστήμονες και επιχειρηματίες πρέπει διαρκώς να ψάχνουν για ευρωπαϊκούς ή διεθνείς οργανισμούς που να υποστηρίζουν οικονομικά τη δουλειά τους».

 

 

Η έννοια της αριστείας πού εκφράζεται στην Ελλάδα;

«Εξακολουθεί να υφίσταται, αλλά νομίζω ότι εκφράζεται πιο δυναμικά στην ελληνική διασπορά. Στη δύσκολη αυτή περίοδο η αριστεία πρέπει να υποστηρίζεται περισσότερο, έτσι ώστε η χώρα να μην αρκεσθεί στη μετριότητα, ιδίως όταν η διεθνής κοινότητα είναι τόσο ανταγωνιστική».

Τι ουσιαστικό μπορούν να δώσουν στη χώρα οι διακεκριμένοι του εξωτερικού;

«Να επεκτείνουν τη συνεργασία τους με τα πανεπιστήμια, και τις πρωτοποριακές εταιρείες εντός της Ελλάδας, με αποτέλεσμα το αμοιβαίο όφελος. Τέτοιες συνεργασίες δύνανται να περιλάβουν διμερείς συμφωνίες, διά των οποίων νέοι Ελληνες γιατροί ή επιστήμονες θα ασκούνται υπό την επίβλεψη ενός διακεκριμένου Ελληνα του εξωτερικού, με το σκοπό να επιστρέψουν, έτοιμοι να αναλάβουν πρωταγωνιστικές θέσεις».

Τι θα συμβουλεύατε έναν συνάδελφό σας που παραμένει και βιώνει την ελληνική πραγματικότητα;

«Να εκμεταλλευτεί την παγκόσμια επιστημονική διαδικτυακή πληροφόρηση, που διευκολύνει τις διεθνείς συνεργασίες και επιτρέπει την αυτοδιαφήμιση εάν κάποιος διαθέτει ένα μοναδικό ταλέντο ή προϊόν».

 

 

Βγήκε κάτι θετικό από την κρίση -και αν ναι, ποιο είναι;

«Ας χρησιμοποιήσουμε τους περιορισμένους μας πόρους πιο έξυπνα και δημιουργικά».

Με τι προϋποθέσεις θα γυρίζατε στην πατρίδα;

«Αν μπορούσα να εργαστώ σε ένα πανεπιστημιακό νοσοκομείο με τίμιο και διάφανο σύστημα, με εθνικές επιδοτήσεις για την κλινική και την εργαστηριακή έρευνα στην ογκολογία και μια δίκαιη ακαδημαϊκή εξέλιξη».

Ποια ελληνική συνήθειά σας κρατήσατε;

«Την αγάπη για την οικογένεια πάνω από όλα».

Ο Ελληνας ήρωας σας;

«Ο Ιπποκράτης. Ο όρκος του απαγγέλλεται από τους αποφοίτους των ιατρικών σχολών όλου του κόσμου και οι κανόνες της ιατρικής πράξης συνεχίζουν να διέπουν την ιατρική ηθική μέχρι σήμερα. Στην Αμερική, σε περισσότερες από 100 ιατρικές σχολές οι φοιτητές ορκίζονται με τον όρκο του την ημέρα της απονομής των πτυχίων τους».

 

Πηγή συνέντευξης: www.kathimerini.gr

ΣΧΟΛΙΑ

  Σχόλια: 1

  1. john vassiles

    Yasou!!! Opa!!! From a fellow Greek who’s roots go back to Volious Epirus…. Have Pca and being treated by a great M.O. Dr. Michael Morris at MSKcc in NYC.
    Me Gia
    Ioannes


ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ