Ο Ελληνας που τιμήθηκε με τον Ομοσπονδιακό Σταυρό Αξίας της Γερμανίας
Έργα Ελλήνων

Ο Ελληνας που τιμήθηκε με τον Ομοσπονδιακό Σταυρό Αξίας της Γερμανίας

Γεννημένος το 1937 στην Αθήνα ο Σωκράτης Γιάπαπας έφυγε τη δεκαετία του ’50 για τη Γερμανία όπου σπούδασε μηχανολόγος διεργασιών ύλης στο Πολυτεχνείο του Βερολίνου. Ακολούθως πήρε διδακτορικό στη σύζευξη πλαστικών και μετάλλων στο Πολυτεχνείο της Βαρσοβίας. Μετά από πέντε χρόνια κατά τα οποία εργάστηκε στη Γερμανία επέστρεψε στην Ελλάδα το 1970.

Οπως ο ίδιος εκμυστηρεύθηκε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, στο μυαλό του δεν υπήρχε η ιδέα της εξόδου για ακόμη μία φορά στο εξωτερικό, έως ότου κλήθηκε από έναν γερμανικό όμιλο εταιρειών, προκειμένου να δώσει εκ νέου ζωή στο εργοστάσιο Fraenkische, στην πόλη Σβαρτσχάιντε, όπου ζει μόνιμα με τη σύζυγό του πάνω από 50 έτη. Σήμερα, το Fraenkische, έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία και θεωρείται ένα από τα πλέον σύγχρονα εργοστάσια πλαστικών στον κόσμο.

Ο Σωκράτης Γιάπαπας είναι μεταξύ άλλων μέλος του ΔΣ της Υπηρεσίας Ελέγχου Ποιότητας του κρατιδίου του Βρανδεμβούργου και τιμητικό μέλος της συγκλήτου του πανεπιστημίου του Βρανδεμβούργου. Συνεργάζεται, ακόμη, με το πολυτεχνείο του Cottbus. Παράλληλα είναι ο πρώτος πρεσβευτής της οργάνωσης «50+», που ξεκίνησε από το Βρανδεμβούργο και εξαπλώθηκε σε όλη τη Γερμανία. Μέσω του προγράμματος, άνεργοι άνω των 50 ετών, εκπαιδεύονται και βρίσκουν δουλειά. Μόνο το 2012, αποκαταστάθηκαν επαγγελματικά περισσότερο από 800 άτομα.

Μέσα στις πρωτοβουλίες του εντάσσεται και η διοργάνωση της «Ολυμπιάδας των Νέων της Ευρώπης» σε διαφορετικές πόλεις του Βρανδεμβούργου.  Στην Ολυμπιάδα μετέχουν νέοι και νέες ηλικίας 15 έως 22 ετών, από την Ελλάδα, τη Σουηδία, την Τουρκία, την Πολωνία, την Τσεχία, την Ιταλία, την Ολλανδία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία, την Πορτογαλία και τη Γερμανία.

Είναι επίσης ποιητής και μάλιστα τακτικό μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών και της Εταιρείας Ελλήνων Συγγραφέων της Γερμανίας, ενώ έχει σχηματίσει και ένα μουσικό συγκρότημα, με Έλληνες και Γερμανούς, με το όνομα «Οι Φίλοι της Ελλάδας».

Στα 75 του χρόνια εξακολουθεί να αναπτύσσει αξιόλογες δραστηριότητες στον τομέα της οικονομικής, κοινωνικής και πνευματικής ανάπτυξης, που ξεπερνούν ακόμη και τα σύνορα της Γερμανίας, όπου ζει πάνω από δύο δεκαετίες.

Στις πολλές διακρίσεις που έχει λάβει ο κ. Γιάπαπας, ήρθε το 2012 να προστεθεί ο Ομοσπονδιακός Σταυρός Αξίας της Γερμανίας, που του απένειμε ο πρόεδρος της χώρας Γιοάχιμ Γκάουκ.

 

ΣΧΟΛΙΑ

  Σχόλια: 1

  1. Mike Stickel

    Socrates

    I was with PWPipe, Eugene, Oregon, USA, when Keith Steinbruck and I visited to explore manufacturing equipment for flexible PVC. It is still one of my 5 “life’s experiences “. So, you are in a special place with me. Congratulations!


ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ