Ο διακεκριμένος καθηγητής του MIT
Έργα Ελλήνων

Ο διακεκριμένος καθηγητής του MIT

Ο Γιάννης Τσιτσικλής είναι Clarence J. Lebel Professor Ηλεκτρολόγων Μηχανικών στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Επιστήμης Υπολογιστών του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης και έχει βραβευτεί πολλάκις για τη συνεισφορά του στις επιστήμες κατά το πέρας της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας.

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1958 κι έλαβε πτυχίο BS στα Μαθηματικά το 1980. Το BS (1980), το MS (1981) και το Ph.D. (1984) στην Ηλεκτρολογική Μηχανική, τα πήρε όλα από το ΜΙΤ των ΗΠΑ.

 

 

Ο Γιάννης Τσιτσικλής, κατά τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους 1983-84, ήταν αναπληρωτής καθηγητής Electrical Engineering στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ της Καλιφόρνια, ενώ, από το 1984, εργάζεται στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Επιστήμης Υπολογιστών στο ΜΙΤ, όπου είναι σήμερα Καθηγητής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Clarence J Lebel.

Έχει διατελέσει διευθυντής του Εργαστηρίου Πληροφοριακών Συστημάτων και Συστημάτων Αποφάσεων (LIDS), μετά από τον ρόλο του Συντονιστή και Συντονιστή Διευθυντή. Διετέλεσε, επίσης, συν-διευθυντής του Κέντρου Επιχειρησιακών Ερευνών (ORC) και ως μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας στην Ελλάδα και του αντίστοιχου Κλαδικού Συμβουλίου Έρευνας Πληροφορικής. Τέλος, από το 2012 έως το 2016, υπηρέτησε ως Πρόεδρος του Συμβουλίου του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, στην Ελλάδα.

 

 

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν τους τομείς των συστημάτων, της βελτιστοποίησης, του ελέγχου και της έρευνας των επιχειρήσεων. Είναι συν-συγγραφέας των «Parallel and Distributed Computation: Numerical Methods» (1989, με τον Δ. Μπερτσέκα), «Neuro-Dynamic Programming» (1996, με Δ. Μπερτσέκα), «Introduction to Linear Optimization» (1997, με Δ. Μπερτσέκα) «Introduction to Probability» (1η έκδοση 2002, 2η έκδοση 2008, με τον Δ. Μπερτσέκα). Είναι, ακόμα, συννομοθέτης σε επτά βραβευμένα αμερικανικά διπλώματα ευρεσιτεχνίας.

Έχει βραβευτεί με τα IBM Faculty Development Award (1983), NSF Presidential Young Investigator Award (1986), Outstanding Paper Award από το IEEE Control Systems Society (1986), M.I.T. Edgerton Faculty Achievement Award (1989), Bodossaki Foundation Prize (1995) και MIT/EECS Louis D. Smullin Award for Teaching Excellence (2015).

 

 

Ήταν συν-παραλήπτης δύο βραβείων INFORMS Computing Society (1997, 2012), συν-παραλήπτης ενός ACM Sigmetrics Best Paper Award (2013) και αποδέκτης του ACM Sigmetrics Achievement Award. Είναι μέλος του IEEE (1999) και του INFORMS (2007), ενώ την ίδια χρονιά, εξελέγη στην Εθνική Ακαδημία Μηχανικών κι, το 2008, του δόθηκε ο τίτλος Doctor Honoris Causa από το Université catholique de Louvain (Βέλγιο).

Ο Γιάννης Τσιτσίκλης κέρδισε το 2016 ACM SIGMETRICS Achievement Award, προς αναγνώριση των θεμελιωδών συνεισφορών του στον αποκεντρωμένο έλεγχο, στον κατά προσέγγιση δυναμικό προγραμματισμό και τη στατιστική μάθηση.

 

 

Το 2018, κέρδισε το βραβείο IEEE Control Systems για τη συμβολή του στη θεωρία και την εφαρμογή της βελτιστοποίησης σε μεγάλα δυναμικά και κατανεμημένα συστήματα, καθώς και το Βραβείο Θεωρίας John von Neumann, με τον Δημήτρη Μπερτσεκά, για τις συμβολές τους στον Παράλληλο και Κατανεμημένο Υπολογισμό καθώς και στον Νευροδυναμικό Προγραμματισμό.

ΣΧΟΛΙΑ

  Σχόλια: 1

  1. Ρήνα Ζαχαριάδου(fb Irene Zachariades)

    Από μικρός ξεχώριζε για την διάνοια και το πνεύμα. Εύχομαι πάντα επιτυχίες στη ζωή του και οικογενειακή ευτυχία.


ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ