Η Ελληνίδα street artist που δημιούργησε το «Κβαντικό Μπλε»
Έργα Ελλήνων

Η Ελληνίδα street artist που δημιούργησε το «Κβαντικό Μπλε»

H Όλγα Αλεξοπούλου, ζωγράφος και street artist, γεννήθηκε στην Αθήνα και αποφοίτησε από το Ruskin School of Art του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Πλέον ζει στην Κωνσταντινούπολη, η οποία την κέρδισε ακαριαία: «Υπάρχει κάτι στην ατμόσφαιρά της που σε μαγεύει. Για μένα δεν υπήρχε ποτέ δίλημμα Αθήνα ή Πόλη, γιατί ο καθένας μας το οφείλει στον εαυτό του να ταξιδέψει και να βρει ποια πόλη του ταιριάζει καλύτερα» τονίζει.

 

 

Τα τελευταία χρόνια έχει εκθέσει έργα της σε μουσεία, όπως το Nigbo στην Κίνα, το Εθνολογικό Μουσείο της Θράκης, το Μουσείο Σπύρου Βασιλείου στην Αθήνα, αλλά και σε γκαλερί του εξωτερικού. Ανακηρύχθηκε «Artist in Spotlight» για το 2014 στην Διεθνή Έκθεση ΤΙΩ ΕΙΛΑΡ 7 στην Αθήνα, ενώ επιλέχθηκε να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο παγκόσμιο graffiti event «She’s a Leader» του Women’s Forum. Επίσης, δημιούργησε ένα από τα μεγαλύτερα graffiti στην Ελλάδα για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Θάλασσας το 2015 και συμμετείχε στο φεστιβάλ Street Art Österlen στη Σουηδία.

 

 

Είναι διεθνώς αναγνωρισμένη για το έργο της και φυσικά πλέον μπορεί να υπερηφανεύεται για την εφεύρεση μιας νέας υπερσύγχρονης χρωστικής ουσίας! Μαζί με μια ομάδα επιστημόνων καθώς και την συνδρομή του κορυφαίου καθηγητή Χημείας του Πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας Πολ Αλιβιζάτο, κατάφερε να αιχμαλωτίσει σε ένα εργαστήριο του Πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ, ένα καινούριο μπλε, το λεγόμενο «Κβαντικό Μπλε». Το «Κβαντικό Μπλε» ή αλλιώς «Quantum Blue» είναι ένα καθαρό χρώμα που θυμίζει το φως της ημέρας κατά την «μπλε ώρα», δηλαδή στο σύντομο λυκόφως μετά το ηλιοβασίλεμα ή το λυκαυγές λίγο πριν την ανατολή του ηλίου. Η ομάδα δούλεψε πάνω στη δημιουργία του χρώματος για έναν χρόνο περίπου μέχρι που προέκυψε το «Κβαντικό Μπλε», ένα χρώμα που χρειάζεται υπεριώδες φως για να αποκαλυφθεί.

 

 

Στην ουσία πρόκειται για μια χρωστική που, χρησιμοποιώντας τα πλεονεκτήματα της καθαρότητας του χρώματος και της φωτεινότητας των κβαντικών κουκίδων, δημιούργησε ένα καινούριο φωτεινό μπλε που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην Τέχνη αλλά πιθανώς και σε άλλες εφαρμογές όπως κοσμήματα ή ρολόγια.Αμέσως, εκεί στο Μπέρκλεϊ, η Ολγα ζωγράφισε τον πρώτο της πίνακα με αυτό το μπλε. Είναι μια αφηρημένη απεικόνιση μιας παραλίας στην Αίγινα που ξέρει από παιδί. «Πάντα καθόμουν εκεί και κοίταζα την μπλε ώρα». Ο πίνακας αλλά και το Quantum Blue θα εκτεθούν για πρώτη φορά τον Μάρτιο του 2019 στην UltraSuperNew γκαλερί του Τόκιο.

ΣΧΟΛΙΑ

  Σχόλια: 1

  1. Richard Apothaker

    I am a long-retired EE with no artistic talent whatever. Forty-ish years ago, I had designed a laboratory densitometer which used a series of glass discs with rare earth phosphors deposited on one surface, activated with a 254 nm Hg lamp, it’s emission (at it’s characteristic wavelength), became tthe subsequent excitation of the sample. The effort was a delicate balance of deposition, excitation, quenching and, eventually, emission. I wish you well in your efforts.

    For me, it’s been many years (and seven patents later). It was a fascinating project. Incidentally, no patents issued on the wavelength conversion aspects. Very tricky to establish ‘novelty’. Focus on the availability of the ‘nanotubes’ as collimated shielded point sources as your unique ‘hook’!!!

    Best of luck
    Richard


ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ