Η Ελληνίδα υψίφωνος του λυρικού θεάτρου
Έργα Ελλήνων

Η Ελληνίδα υψίφωνος του λυρικού θεάτρου

Η διακεκριμένη σε μεγάλους διεθνείς διαγωνισμούς Ελληνίδα υψίφωνος και υπότροφος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης Μαρία Κωστράκη, μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη και πλέον ζει μόνιμα στo Μόναχο της Γερμανίας. Έκανε το ντεμπούτο της σε ηλικία 23 ετών με το ρόλο της Νορίνα στην όπερα Don Pasquale του G. Donizetti, στην Όπερα Δωματίου του Μονάχου.

 

 

Έκτοτε ερμήνευσε με επιτυχία ρόλους από το ευρύ ρεπερτόριό της σε όπερες όπως: Cosí fan tutte, Don Giovanni, La clemenza di Tito, Die Zauberflöte, L’ elisir d’ amore, Carmen, Il viaggio a Reims, La Donna del lago, La Cenerentola, Die Csardasfürstin, Dido & Aeneas, Ariadne auf Naxos κ.α. σε Ελλάδα (Θεσσαλονίκη Α.Π.Θ., Αθήνα – Εθνική Λυρική Σκηνή, Μέγαρο Μουσικής), Γερμανία (Staatsoper Nürnberg, Theater Dortmund, Festspiele Weikersheim, Rossini Festival Bad Wildbad, Meistersingerhalle Nürnberg, Herkulessaal και Carl-Orff-Saal Μονάχου κ.α.), Ιταλία (Rossini Opera Festival – Pesaro, Teatro Nuovo και Caio Melisso – Spoleto, Teatro del Giglio – Lucca, Teatro Goldoni – Livorno, Teatro Stabile – Potenza, Teatro Dante – Φλωρεντία κ.α.) και Αίγυπτο (Όπερα Καΐρου και Αλεξάνδρειας).

 

 

Υπήρξε μέλος του Opernstudio της κρατικής Όπερας της Νυρεμβέργης όπου ερμήνευσε ρόλους όπως την ιέρεια στην Αϊντα του Βέρντι, την Ιουλιέττα στη Νεκρή Πόλη του Κόρνγκολντ, την Κόμμισα Στάζη στην Πριγκίπισσα της Τσάρδας του Κάλμαν, ενώ αντικατέστησε με επιτυχία τη Μιμή στη Μποέμ του Πουτσίνι. Ως τον Οκτώβριο του 2010 ήταν σε μόνιμη συνεργασία με το θέατρο του Σπολέτο με ρόλους όπως της Adina στο «Ελιξίριο του έρωτα» του Ντονιτσέτι και της Micaela στην «Καρμεν» του Μπιζέ. Αξιοσημείωτη ήταν και η συμμετοχή της στην όπερα «Il viaggio a Reims» στο Rossini Opera Festival (Pesaro) στον πρωταγωνιστικό ρόλο της Madama Cortese μετά από επιλογή του μαέστρου Alberto Zedda.

 

 

Έχει συμμετάσχει ως σολίστ σε συναυλίες στη Γερμανία ( Belcanto Festival Bad Wildbad, Festspiele Schloss Weikersheim, Würzburg, Νυρεμβέργη-Meistersingerhalle, Μόναχο-Carl Orff Saal, Herkulessaal), Ιταλία (Σπολετο, Spello, Treviso, Perugia, Cremona, Φλωρεντία, Legnano, Potenza), Αυστρία (Βιέννη), Ελβετία (Baden) και Αίγυπτο ( Όπερα του Καΐρου και της Αλεξάνδρειας ).

 

 

Έχει κερδίσει διαγωνισμούς και υποτροφίες όπως του «Giuseppe di Stefano» στο Trapani της Σικελίας(2006), του Conegliano Veneto (2006), του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης (2007), του Teatro Lirico Sperimentale di Spoleto (2008), του Παις Όπερα της οπερας Θεσσαλονίκης (2008) , της «Αλεξάνδρας Τριάντη» (2010) του «ArteInCanto» – Basciano (2012) και του «Ruggiero Leoncavallo» -Potenza (2014).

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ