Ένας Ανώτερος Ερευνητής στη Microsoft
Έργα Ελλήνων

Ένας Ανώτερος Ερευνητής στη Microsoft

Ο Θωμάς Καραγιάννης είναι ανώτερος ερευνητής στην Oμάδα Συστημάτων και Δικτύων Υπολογιστών της ερευνητικής ομάδας της Microsoft στο Κέιμπριτζ της Αγγλίας, έχει εργαστεί στην Intel, καθώς και στο κέντρο για την εφαρμοσμένη ανάλυση των δεδομένων του Internet (Center for Applied Internet Data Analysis, CAIDA).

Βρίσκεται στην κορυφή των Ελλήνων επιστημόνων του εξωτερικού, στην ελίτ της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας που στελεχώνει κυρίως κορυφαία πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα του εξωτερικού.

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου και σπούδασε, κατάγεται από τον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας και τώρα πλέον ζει κι εργάζεται στο Cambridge της Αγγλίας. Κατέχει διδακτορικό δίπλωμα στην Επιστήμη των Υπολογιστών από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Riverside των ΗΠΑ, και έλαβε το πτυχίο του στο Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας -στο οποίο είχε γίνει δεκτός πρώτος μέσω των Πανελληνίων εξετάσεων.

 

 

Στο παρελθόν υπήρξε μέλος του ερευνητικού προσωπικού της Intel, καθώς και του CAIDA στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια. Πλέον, εργάζεται στη Microsoft, τον αμερικάνικο κολοσσό λογισμικού, τα τελευταία εννέα χρόνια, ενώ, όπως λέει στο κανάλι του Microsoft Research στο Youtube.com, πέρασε από όλα τα στάδια επαγγελματικής ανέλιξης.

«Υποθέτω ότι η καριέρα μου στη Microsoft, τα τελευταία εννιά χρόνια, έχει καλύψει όλα τα στάδια. Ολοκλήρωσα μία υποτροφία κι έπειτα έγινα μέλος ως μεταδιδακτορικός φοιτητής, καταλήγοντας να λαμβάνω θέση εργαζομένου πλήρους απασχόλησης. Αρχικά, ως Ερευνητής και, τώρα, ως Ανώτατος ερευνητής».

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εκτείνονται στις περισσότερες πτυχές των δικτύων και επικοινωνιών ηλεκτρονικών υπολογιστών. Έχει περισσότερες από 50 δημοσιεύσεις επιστημονικών έργων στα κορυφαία παγκόσμια επιστημονικά συνέδρια, οι οποίες έχουν λάβει περισσότερες από 8000 αναφορές στην επιστημονική βιβλιογραφία σύμφωνα με τη δημόσια βάση του Google Scholar.

Πρόσφατα, προστέθηκε στη λίστα με τους σαράντα πέντε Eλληνες επιστήμονες, που γεννήθηκαν από το 1974 και μετά και έχουν δημοσιεύσει εργασίες με επιρροή στο κορυφαίο 0,1% της παγκόσμιας επιστήμης.

 

 

Διαβάστε τι άλλο είπε στο κανάλι του Microsoft Research στο Youtube.com:

 

Πιστεύω ότι το Microdoft Research είναι από τα πιο συναρπαστικά μέρη για να βρίσκεται και να εργάζεται κανείς. Έχω την ευκαιρία να σώσω το μέλλον δουλεύοντας με τελευταίας τεχνολογίας μέσα με κάποια από τα κορυφαία μυαλά της ερευνητικής κοινότητας και των ομάδων της Microsoft.

Η ομάδα των συστημάτων και δικτύων μας εστιάζεται κυρίως στη δημιουργία συστημάτων σημαντικών για τα προβλήματα του πραγματικού κόσμου. Οπότε, θελουμε να χτίζουμε συστήματα, να τα δοκιμάζουμε σε κλίμακα και να βλέπουμε κατά πόσο είναι εστιασμένα στο να αλλάζουν τον τρόπο που εκατομμύρια ανθρώπων αλληλεπιδρούν με τους υπολογιστές και τις νέες τεχνολογίες. Έτσι, επικεντρωνόμαστε σε τομείς όπως το Ίντερνετ, τα κέντρα δεδομένων, κάνουμε έργο στα κατανεμημένα συστήματα, στην ασφάλεια και, βασικά, σε όλο το φάσμα του διαδικτύου.

Η τωρινή μου εστίαση είναι στη βελτίωση απόδοσης των δικτύων των κέντρων δεδομένων και ο κύριος στόχος μου είναι να βελτιώσω τα δίκτυα, να τα κάνω ευκολότερα στη χρήση, περισσότερο προβλέψιμα και αποδοτικά για τους απλούς χρήστες. Για αυτό θεωρώ το επίτευγμα για το οποίο νιώθω περισσότερο περήφανος είναι η δουλειά που κάναμε στο Predictable Data Centers Project, επειδή προσφέραμε στους χρήστες ακριβώς αυτό».

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ