O Ντετέκτιβ των νεφών
Ο Δρ. Λάζαρος Ωραιόπουλος είναι ο Επικεφαλής του Climate and Radiation Lab της NASA, όπου διεξάγει έρευνα σχετικά με τoν σχηματισμό και την τηλεανίχνευση των νεφών, των αλληλεπιδράσεων cloud-aerosol και πολλές πτυχές της μεταφοράς ατμοσφαιρικής ακτινοβολίας για κλιματικές εφαρμογές.
Είναι ο Deputy Project Scientist για τη δορυφορική αποστολή Aqua και μέλος της Επιστημονικής Ομάδας CloudSat, της GEWEX GASS Science Steering Committee, και της Διεθνούς Επιτροπής Ακτινοβολίας. Έχει, επίσης, υπάρξει μέλος της ομάδας επιστημών Landsat, της επιτροπής ατμοσφαιρικής ακτινοβολίας AMS και της επιτροπής ακτινοβολίας GEWEX.
Γεννήθηκε σε μια μικρή βαυαρική πόλη στη Γερμανία κοντά στα αυστριακά σύνορα και το Σάλτσμπουργκ. Οι γονείς του ήταν φτωχοί Έλληνες που μετανάστευσαν, τη δεκαετία του ’60, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή. Η οικογένεια επέστρεψε στην Ελλάδα όταν εκείνος άρχισε το σχολείο.
Ο Λάζαρος Ωραιόπουλος, το 1989 έλαβε, B. Sc. στη Φυσική από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, έπειτα Μ. Sc. στη Μετεωρολογία από το McGill University του Μόντρεαλ και Ph. D. στις Atmospheric and Oceanic Sciences στο ίδιο Πανεπιστήμιο. Μιλά ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά, ενώ έχει ζήσει σε τέσσερις χώρες.
Ξεκίνησε να εργάζεται, έναν χρόνο αργότερα από όταν ολοκλήρωσε τις σπουδές του, ως Ερευνητικός επιστήμονας στη Μετεωρολογική Υπηρεσία του Καναδά στο Τμήμα Φυσικής Cloud, ενώ έπειτα, έγινε Βοηθός ερευνητής στο Climate and Radiation Branch των JCET / UMBC, NASA GSFC. Στον ίδιο τομέα έγινε Επίκουρος Καθηγητής, Αναπληρωτής Καθηγητής, Επιστημονικός Φυσικός Επιστήμονας και Διευθυντής του Supervisory Research Lab, όπου και εργάζεται μέχρι σήμερα.
Για τα τελευταία τρεισήμισι χρόνια, όντας επικεφαλής του Εργαστηρίου, έχει τη θέση του υπεύθυνου της «πρώτης γραμμής», διευθύνοντας τις υποθέσεις του εργαστηρίου και περίπου εβδομήντα άτομα προσωπικό. Ως, επίσης, αναπληρωτής επιστήμονας έργου της αποστολής Aqua, η οποία ξεκίνησε το 2002 ως μέρος των αποστολών του συστήματος παρακολούθησης της Γης, μετρά διάφορες ιδιότητες της ατμόσφαιρας, της επιφάνειας της Γης, των ωκεανών και του πάγου.
Ο τρίτος ρόλος του είναι εκείνος του επιστήμονα που μελετά την αλληλεπίδραση των νεφών σε σχέση με την ατμοσφαιρική ακτινοβολία. Χρησιμοποιεί δορυφορικές παρατηρήσεις για να καταλάβει τις ιδιότητες των σύννεφων που εξηγούν τον ρόλο τους και εκείνον του κλίματος. Προσπαθεί, ακόμα, να βελτιώσει την αντιπροσώπευση των νεφών σε παγκόσμια κλιματικά μοντέλα.
«Τα σύννεφα είναι γνωστό πως έχουν δυσκολία στη μελέτη τους. Έχουν τόσα πολλά, διαφορετικά σχήματα, μεγέθη και εσωτερικές δομές» έχει πει σε συνέντευξή του. «Ένα σημαντικό ερώτημα είναι το πώς τα νέφη θα επηρεάσουν τη μελλοντική αλλαγή του κλίματος, αν θα μετριάσουν ή θα ενισχύσουν το ρυθμό της αλλαγής. Δεν έχουμε αρκετά μεγάλο χρονικό αρχείο για το πώς μπορεί τα σύννεφα να έχουν αλλάξει όλα αυτά τα χρόνια για να μας βοηθήσουν να απαντήσουμε σε αυτή την ερώτηση. Είναι δύσκολο να αναδημιουργηθεί το ιστορικό προς τα πίσω, αλλά οι δορυφορικές παρατηρήσεις είναι ο καλύτερος τρόπος να κατασκευαστούν αρχεία από το πρόσφατο παρελθόν».
Στην ερώτηση για τον λόγο που διάλεξε τη συγκεκριμένη επαγγελματική κατεύθυνση απάντησε «Πάντα με ενδιέφεραν τα μυστήρια του καιρού. Οι καθημερινές αλλαγές με γοητεύουν, οι εποχές με εντυπωσίαζαν από πάντα. Ως προπτυχιακός φοιτητής, συνάντησα μερικούς καθηγητές που ήταν επιστήμονες της ατμόσφαιρας και με ενθάρρυναν να πραγματοποιήσω επιπλέον εργασία για να εμβαθύνω στο θέμα. Οι προοπτικές απασχόλησης ήταν καλύτερες για έναν ατμοσφαιρικό επιστήμονα απ’ ό,τι για άλλους κλάδους της φυσικής, επίσης».
Εκτός του εργαστηρίου, του αρέσει να ακούει indie rock μουσική και η συνδυασμένη συλλογή φυσικής και ψηφιακής μουσικής του υπερβαίνει τα 5.000 άλμπουμ, όπως παραδέχεται, ενώ την ίδια στιγμή ενθαρρύνει τον μικρό του γιο να μάθει να παίζει κιθάρα. Η σύζυγός του, και η ίδια Ελληνίδα, είναι διδάκτορας στο Εθνικό Ερευνητικό Ινστιτούτο Ανθρώπινου Γονιδιώματος των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας. Περιστασιακά, συζητούν για τις έρευνές τους, αλλά δεδομένου ότι είναι και οι δύο επιστήμονες, κατανοούν τις απαιτήσεις εργασίας του άλλου και ότι θα υπάρξουν περιόδοι έντονης εργασίας, όπου πρέπει να υπάρξει αλληλοϋποστήριξη.