Το ελληνικό μυαλό των social media της Lego
Έργα Ελλήνων

Το ελληνικό μυαλό των social media της Lego

Η Ελένη Καραμαλέγκου είναι η διευθύντρια της διεθνούς ομάδας social media της οικογένεια της LEGO που μαζί με την ομάδα της έχει απογειώσει το «παιχνίδι» της διαφήμισης μέσω των πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης, καθιστώντας τη στρατηγική προώθησης των προϊόντων της εταιρείας μία από τις πιο επιτυχημένες στον τομέα των social media.

Η ομάδα, όπως είπε η κα. Καραμαλέγκου σε συνέντευξή της, δημιουργεί το global content calendar της LEGO, το οποίο εν συνεχεία διανέμεται στις ομάδες μάρκετινγκ ανά κάθε χώρα στην οποία λειτουργεί. Επίσης, διαχειρίζεται όλα τα social media channels της εταιρείας εσωτερικά, επενδύει χρόνο στο να πετυχαίνει την καλύτερη δυνατή ποιότητα στο περιεχόμενό της και έχει αναλάβει το κομμάτι της οργάνωσης όλων των εσωτερικών διαδικασιών για τη δημιουργία του περιεχομένου, που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες κάθε χώρας και κάθε καναλιού.

 

 

Στόχοi της ομάδας είναι, από επικοινωνιακής πλευράς, να εμπνεύσει και να βοηθήσει τα παιδια να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους, ενώ από οργανωτικής άποψης, να υπάρχει ένας απλός τρόπος διαχείρισης.

Η Ελένη Καραμαλέγκου σπούδασε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών στο Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού και στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Στρατηγική Μάρκετινγκ, ενώ πήρε μεταπτυχιακό στη Διεθνή Διοίκηση στο Βασιλικό Κολέγιο του Λονδίνου. Προτού φύγει για το Λονδίνο, όπου ζει και εργάζεται τα τελευταία οκτώ χρόνια, δούλεψε στην Αθήνα για έξι χρόνια σε  μεγάλες εταιρείες, όπως οι Adidas, Coca Cola, Tesco, Cisco και ΟΤΕ.

 

 

Μάλιστα, παραδέχτηκε στη huffingtonpost.gr ότι η αίτηση για την εταιρεία έγινε σε μία τυχαία στιγμή, που «Ήθελα να δω σε ποια ηλικία μπορώ να αρχίσω να παίρνω Lego για τον γιο μου. Έχοντας μεγαλώσει και η ίδια με Lego ήθελα να δω πότε μπορεί να αρχίσει να παίζει με αυτά. Είπα να δω, λοιπόν, μήπως έχουν και κάποια αγγελία για δουλειά. Μπαίνω και βλέπω: «Είσαι το τουβλάκι που λείπει από την ομάδα μας; Εάν ναι, κάνε αίτηση εδώ». Είδα ότι έχουν όλα να κάνουν με social media και έτσι έκανα αίτηση». Παρ’ όλα αυτά, για να κερδίσει τη θέση, πέρασε από μία διαδικασία έξι μηνών και επτά σταδίων, μέσα στα οποία περιλαμβανόταν ένα online ψυχολογικό τέστ και μία τρίωρη συνέντευξη με παρουσίαση.

Δουλειά της και της ομάδας Digital είναι ο σχηματισμός ενός ετήσιου προγράμματος, το οποίο εμπεριέχει και έναν σχεδιασμό των επερχόμενων campaigns που θα τρέξει η εταιρεία σε 6μηνιαία βάση. «Θα αναφέρω μόνο ότι κάθε χρόνο οργανώνουμε περισσότερα από 300 λανσαρίσματα νέων προϊόντων της LEGO. Κάθε λανσάρισμα φροντίζουμε να το boost-άρουμε είτε σε μεγάλο είτε σε μικρό βαθμό ανάλογα με τους στόχους που έχουμε. Επίσης, φροντίζουμε να φτιάξουμε όλο το brand content τόσο για τους μεγαλύτερους στρατηγικούς στόχους όσο και για τις εποχιακές και στρατηγικές δραστηριότητες του Brand μας, όπως τα Χριστούγεννα και η Γιορτή της Μητέρας».

 

 

Η δουλειά της ομάδας της, όμως, είναι πολύπλευρη, μιας και δεν περιορίζεται μόνο στη δημιουργία ενός προγράμματος που θα επικοινωνηθεί στα social media. Βασικό κομμάτι και προτεραιότητα της LEGO είναι το ψηφιακό κι εκείνη είναι η ομάδα που βρίσκεται μπροστά από τις υπόλοιπες, με ρόλο της την εκπαίδευση των υπολοίπων ομάδων -όλες οι ομάδες προώθησης προϊόντος είναι στη Δανία και το τμήμα διανομής στο Λονδίνο.

«Οπότε ταξιδεύουμε πάρα πολύ στη Δανία και κάνουμε παρουσιάσεις εκπαιδευτικού χαρακτήρα και ταυτόχρονα δουλεύουμε με την κάθε ξεχωριστή προϊοντική ομάδα για να δούμε πώς μπορούμε με βάση τους κοινούς στόχους και τις τάσεις που υπάρχουν να δημιουργήσουμε περιεχόμενο. Ο ρόλος μας είναι αφού φτιάξουμε τη στρατηγική επικοινωνίας σε παγκόσμιο επίπεδο για το κάθε προϊόν και αφού παρουσιάσουμε τις καλύτερες πρακτικές για να δημιουργήσουμε όλο αυτό το περιεχόμενο, στη συνέχεια να δουλέψουμε με τις αγορές της κάθε χώρας σε τοπικό επίπεδο».

 

 

Τα Lego (Λέγκο, ονομασία που προέρχεται από τις δανέζικες λέξεις «leg godt», που σημαίνουν «παίζω καλά»), μία από τις πιο δημοφιλής σειρές κατασκευής παιχνιδιών, παράγεται από την ιδιωτική εταιρεία του Ομίλου LEGO με έδρα το Μπίλουντ της Δανίας. Η ναυαρχίδα των προϊόντων αποτελείται από τα πασίγνωστα, πολύχρωμα, συναρμολογήσιμα, πλαστικά τούβλα και μια σειρά από συνοδευτικά εργαλεία, μικρές φιγούρες και διάφορα άλλα εξαρτήματα, ενώ η εταιρεία ξεκίνησε την κατασκευή τους το 1949. Από τότε έως και σήμερα, αναπτύχθηκε μια παγκόσμια υποκουλτούρα σχετικά με τα παιχνίδια LEGO, η οποία έχει τροφοδοτήσει τη δημιουργία ταινιών, παιχνιδιών, διαγωνισμών και έξι θεματικών πάρκων αναψυχής. Έως το 2013, είχαν παραχθεί συνολικά περίπου 560 δισεκατομμύρια εξαρτήματα Lego.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ