O καθηγητής από το Περιστέρι που διακρίνεται στο Μπέρκλεϊ
Έργα Ελλήνων

O καθηγητής από το Περιστέρι που διακρίνεται στο Μπέρκλεϊ

Ο Πάνος Ν. Πατατούκας, καθηγητής στο Haas School of Business του Πανεπιστημίου του Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια -3o στη γενική κατάταξη πανεπιστημίων παγκοσμίως- αναδείχθηκε φέτος καθηγητής της χρονιάς στην κοινότητα του U.C. Berkeley. Η διάκριση αυτή δε φανερώνει μονάχα την αναγνώρισή του από τους συναδέλφους του στο πανεπιστήμιο, αλλά αποτυπώνει και τη δημοφιλία του ανάμεσα στους φοιτητές, ορισμένοι από τους οποίους είναι μεγαλύτεροί σε ηλικία από εκείνον και κατέχουν υψηλές θέσεις στον κόσμο των επιχειρήσεων.

Ο τρόπος με τον οποίο διεξάγει το μάθημα (σε επίπεδο MBA και PhD) είναι αυτός που απογείωσε διδακτικά έναν αρκετά δύσκολο και απρόσιτο τομέα, όπως η χρηματοοικονομική ανάλυση. Αυτός ο τρόπος ήταν και που τον βοήθησε να προσελκύσει ένα φαινομενικά εντελώς ανομοιογενές πλήθος φοιτητών κάθε ηλικίας και να κερδίσει την εκτίμηση και τη συμπάθειά τους, καταλήγοντας στην επιλογή του ως καθηγητή της χρονιάς. Ο τίτλος αυτός είναι μία από τις τιμές μεγαλύτερου κύρους για τη διδασκαλία στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ και στοχεύει στην αναγνώριση των καθηγητών που υποκινούν την πνευματική περιέργεια στους μαθητές και τους εμπλέκουν σχολαστικά στο εγχείρημα της μάθησης, η οποία μπορεί να έχει αντίκτυπο και να είναι εφόδιο για όλη τους τη ζωή.

 

Ο Πάνος Ν. Πατατούκας μεγάλωσε στο Περιστέρι και είναι 37 χρονών. Απέκτησε το πτυχίο του από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Μάστερ Επιστημών από τη Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου, Μάστερ Τεχνών και Μάστερ Φιλολογίας από το Πανεπιστήμιο του Γέιλ, ενώ έλαβε και το Διδακτορικό του από το ίδιο φημισμένο Πανεπιστήμιο.

Όταν στα 29 του ξεκίνησε τη διδασκαλία στο Haas School of Business, πρόκληση και στόχος του ήταν η επιβολή μέσα στην αίθουσα μέσω της γνώση, της αγάπη για το υλικό, της προσπάθειάς του στον ακαδημαϊκό χώρο και όχι μέσω της αυστηρότητας ή της εξουσίας που επιτρέπει η θέση του διδάσκαλου. Την πρώτη ημέρα, μόνο είκοσι άτομα παρακολούθησαν το μάθημά του στα χρηματοοικονομικά, όμως ενώ το αντικείμενο αυτό από μόνο του μπορεί να ακούγεται πολύ «στεγνό», εκείνος προσπάθησε να του δώσει «λίγη ψυχή», όπως είπε σε συνέντευξή του στην Καθημερινή. Επιδίωξε, ουσιαστικά, να εστιάσει περισσότερο στις ιστορίες πίσω από τους αριθμοδείκτες, με αποτέλεσμα, σήμερα, οι τάξεις του να είναι γεμάτες από κόσμο που εκτιμά τόσο το υλικό όσο και τον τρόπο προσέγγισης του μαθήματος.

Παραδέχεται πως αισθάνεται τυχερός που βρίσκεται στον ακαδημαϊκό χώρο, πως τον ευχαριστεί ιδιαίτερα η διδασκαλία και ότι δεν τη βλέπει ως «δουλειά» με τη στενή έννοια του όρου. Η αγάπη του αυτή για το έργο που παράγει ως καθηγητής, η προσπάθειά να βελτιώνει συνεχώς τα μαθήματα του και να προσφέρει γνώσεις στους φοιτητές τον έκαναν έναν από τους πιο δημοφιλείς καθηγητές στο Πανεπιστήμιο, δίνοντάς του το Βραβείο Εξαίρετης Διδασκαλίας για τα έτη 2011-12, 2014-5, 2016-7 από τους μαθητές του στο Μεταπτυχιακό στη Διοίκηση των Επιχειρήσεων.

 

 

Το Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ, όπου εργάζεται από την αρχή της ακαδημαϊκής του καριέρας πρόκειται για ένα από τα πλέον διάσημα πανεπιστήμια στον κόσμο τόσο για τις ακαδημαϊκές επιτυχίες του και τα επιτεύγματα στην έρευνα όσο και για το ότι είναι το μέρος όπου γεννήθηκε το Κίνημα Ελευθερίας του Λόγου στις Η.Π.Α. Ο ίδιος λέει πως είναι «ένα περιβάλλον πολύ προστατευμένο, πολύ διεθνές και κοσμοπολίτικο -κι εδώ μιλάω από την εμπειρία μου στο Μπέρκλεϊ. Επίσης, όντας ένα δημόσιο πανεπιστήμιο, εξασφαλίζει έτσι κι ένα πολύ πιο πλουραλιστικό προφίλ των ανθρώπων που έρχονται και φοιτούν εδώ σε σχέση με τα άλλα μεγάλα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας. Και ήταν ο δημόσιος χαρακτήρας του ένας βασικός λόγος για να το επιλέξω και να έρθω να διδάξω εδώ και όχι κάπου αλλού. Επίσης, ο δημόσιος χαρακτήρας του Μπέρκλεϊ μου θύμισε την Ελλάδα».

Σύμφωνα με τον Πάνο Ν. Πατατούκα, η χρηματοοικονομική πληροφορία είναι πιο διαθέσιμη από ποτέ άλλοτε, εξαιτίας της τεχνολογίας, αλλά και των βάσεων δεδομένων, καταλήγοντας η πρόσβαση για έναν απλό επενδυτή σε όλον αυτόν τον τεράστιο όγκο πληροφοριών να είναι πολύ περιορισμένη. Κυρίως, επειδή ο απλός επενδυτής δεν έχει τον χρόνο και τα εργαλεία για να φιλτράρει την πληροφορία, να φτάσει εκεί που επιθυμεί και να ενημερωθεί σωστά, «Θέλουμε να εκδημοκρατίσουμε την πολύτιμη αυτή γνώση, να την απλώσουμε πέρα από τα όρια του πανεπιστημίου μας, γιατί αυτή ακριβώς είναι η φιλοσοφία του Μπέρκλεϊ».

Αυτό, πέρα από τη διδασκαλία του, στοχεύει να το επιτεύξει με τη δημιουργία μίας εφαρμογής δικής του πρωτοβουλίας και χρηματοδότησης, η οποία θα είναι έτοιμη το πιθανότερο μέχρι το τέλος του χρόνου. Μάλιστα, η κατασκευή της έχει ανατεθεί σε ελληνική εταιρεία στην Αθήνα -κι αυτός είναι ένας επιπλέον λόγος που θέλει να επισκέπτεται συχνότερα την Ελλάδα, το «σπίτι» όπως την αποκαλεί. Η εφαρμογή θα διατίθεται δωρεάν, καθώς «Διαφορετικά θα έπρεπε να διαχειριστώ μια ισχυρή εσωτερική σύγκρουση: από τη μία φτιάχνω μια πλατφόρμα με την οποία επιχειρώ να εκδημοκρατίσω τη χρηματοοικονομική ανάλυση και την πληροφορία και από την άλλη θα χρεώνω τον εκδημοκρατισμό; Νομίζω δεν θα ήταν σωστό».

 

 

 

Πηγή:http://www.kathimerini.gr

ΣΧΟΛΙΑ

  Σχόλια: 1

  1. James Clambaneva

    Bravo ston Axio Ellina Kathigiti mas ,Etsi Na megalorgisoume Ektos Ellathos me tin prooptiki na girisoune Oi Axioi Neoi Mas Na foithisoune Kai Na xana Xana Anastisoune Tin Agapimeni Mas Patritha. To ehi megali Anaghi H ELLAS!


ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ