Διεθνές βραβείο για τη συσκευή ενίσχυσης κινήσεων παλάμης
Έργα Ελλήνων

Διεθνές βραβείο για τη συσκευή ενίσχυσης κινήσεων παλάμης

Μία εξαιρετικά σημαντική διάκριση πέτυχε ο μαθητής Χάρης  Ιωάννου, στον 24ο διαγωνισμό νέων επιστημόνων της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε στην Μπρατισλάβα, όπου συγκεντρώθηκαν τα καλύτερα επιστημονικά μυαλά της νεολαίας της Ευρώπης.

Ο Χάρης Ιωάννου βραβεύθηκε για την κατασκευή μίας συσκευής ενίσχυσης κινήσεων παλάμης, η κατασκευή της οποίας έχει προκαλέσει το έντονο ενδιαφέρον της αγοράς.

Ο ίδιος εξηγεί πως έφτασε στη σύλληψη της ιδέας και τη δημιουργία της συγκεκριμένης συσκευής παρακολουθώντας τη γιαγιά του να προσπαθεί να πιάσει το τηλεκοντρόλ με το αδύναμο χέρι της, να της ξεφεύγει, να το ξαναπιάνει και με επιμονή να πατά το κουμπί.

Η εφεύρεση

Η συσκευή που κατασκεύασε ο Χάρης Ιωάννου, είναι ουσιαστικά ένα μεταλλικό γάντι, εξοπλισμένο με μικροσκοπικά μοτέρ, αισθητήρες και επεξεργαστικό σύστημα, το οποίο “καταλαβαίνει” τις κινήσεις της παλάμης και αναλόγως αυξάνει τη δύναμή της. Όπως ο ίδιος εξηγεί, το γάντι μπορεί να ασκήσει πίεση στα σωστά σημεία ώστε να ενισχύσει την κίνηση.

Όταν ολοκληρώθηκε η κατασκευή της συσκευής, ο δάσκαλος τού πρότεινε να την υποβάλει στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Νέων Επιστημόνων, όπου ο Χάρης απέσπασε πανηγυρικά το πρώτο βραβείο. Κατόπιν επιστημονική επιτροπή του υπουργείου Παιδείας έκρινε ότι η συμμετοχή του άξιζε να εκπροσωπήσει τη χώρα μας στον 24ο Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό για Νέους Επιστήμονες που πραγματοποιήθηκε στην Μπρατισλάβα. Εκεί, ο νεαρός μαθητής απέσπασε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία Μηχανική, κερδίζοντας και χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ.

Ο Έλληνας μαθητής βρίσκεται επίσης ανάμεσα στους φιναλίστ του online επιστημονικού διαγωνισμού Google Science Fair 2013.

Πατήστε εδώ για να στηρίξετε την υποψηφιότητα του Χαράλαμπου Ιωάννου μέσω της online ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ