Μία Ελληνίδα πρωταγωνίστρια στο Φεστιβάλ των Καννών
Έργα Ελλήνων

Μία Ελληνίδα πρωταγωνίστρια στο Φεστιβάλ των Καννών

Η νεαρή Ελληνίδα ηθοποιός Ιωάννα Μελή πρωταγωνιστεί στην ταινία μικρού μήκους «Life in Color» (Ζωή με Χρώμα) που παρουσιάστηκε στο «Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καννών» του 2018, έναν από τους σημαντικότερους διεθνείς διαγωνισμούς κινηματογράφου. Η ταινία επιλέγη να διαγωνιστεί στην κατηγορία Ανερχόμενων Κινηματογραφιστών που διοργανώνει το Αμερικάνικο Περίπτερο στο Φεστιβαλ των Καννών. Οι επιλεγμένς ταινίες σε αυτήν την κατηγορία συνθέτουν ένα μικρότερο φεστιβάλ μέσα στο πιο σημαντικό γεγονός στη διεθνή κινηματογραφική ατζέντα.

Η ταινία, που ξεχώρισε και προβλήθηκε στο φεστιβάλ, πραγματεύεται τη ζωή ενός άντρα προχωρημένης ηλικίας με Αλτσχάιμερ που συγκρούεται με την αυταρχική κόρη του, ενώ την ίδια στιγμή προσπαθεί να συγκρατήσει τις μνήμες τού χρόνια χαμένου του εραστή.

 

 

Η Ιωάννα Μελή γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, ενώ έκανε τα πρώτα της βήματα στο θέατρο ξεκινώντας από τις παραστάσεις του σχολείου κι έπειτα ανεβαίνοντας σε θεατρικές σκηνές ανά την Ευρώπη ταξιδεύοντας με τη σχολική χορωδία. Έχει αποκτήσει Μπάτσελορ στο Δράμα και τις Θεατρικές Τέχνες από το Πανεπιστήμιο Goldsmiths College του Λονδίνου και Μεταπτυχιακό από την Ακαδημία Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης, ενώ έχει εκπαιδευτεί τόσο στο μουσικό θέατρο όσο και στη φωνητική.

 

 

Έχει συμμετάσχει σε 11 ταινίες -σε 9 από αυτές είχε πρωταγωνιστικούς ρόλους- σε τηλεοπτικές ή διαδικτυακές σειρές και διαφημίσεις και σε κορυφαίες παραστάσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό. Η δουλειά της έχει προβληθεί σε φεστιβάλ παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένου του Tribeca Film Festival, του περίφημου φεστιβάλ κινηματογράφου για νέους δημιουργούς. Πρόσφατα, πρωταγωνίστησε στην «Ανάβαση» (Ascendance) του πασίγνωστου ηθοποιού Ντουέιν Τζόνσον, ενώ συμμετείχε στο «Άουσβιτς» (Auschwitz) με τη Μέριλ Στρίπ, μία από τις μεγαλύτερες ηθοποιούς της σύγχρονης εποχής, και σκηνοθέτη τον Στίβεν Σπίλμπεργκ.

Είναι, επίσης, γνωστή για τον ρόλο της «Χόλι» στη δική της ταινία «A Little Part of You» (Ένα Μικρό Μέρος από Εσένα), για την οποία και βραβεύτηκε, το 2014, στο «Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Νέας Υόρκης» ως «Καλύτερη Ηθοποιός σε Ταινία Μικρού Μήκους» και στο «Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Καλιφόρνιας» για την «Καλύτερη Ταινία Μικρού Μήκους από Σπουδαστή». Η ταiνία έλαβε πέντε ακόμα υποψηφιότητες από φεστιβάλ σε Νέα Υόρκη, Μαδρίτη, Κίνα και Ελλάδα και προβλήθηκε σε Αμερική κι Ευρώπη, μέσω καλωδιακής τηλεόρασης.

 

 

Φέτος, η Ιωάννα Μελή θα παίζει στη δραματική σειρά «Dirty Laundry», όπου θα υποδύεται μία ενθουσιώδη νηπιαγωγό που προσπαθεί να βοηθήσει τη μεγαλύτερη αδελφή της να ορθοποδήσει μετά τον θάνατο του άντρα της και να ξαναχτίσει τη ζωή της μαζί με τα δύο της παιδιά. Ταυτόχρονα, θα ολοκληρώσει το σενάριο της δικής της κωμικής σειράς, η οποία θα γυριστεί στην Αθήνα και στο Λος Άντζελες, όπου και κατοικεί. Επιπλέον, είναι μέλος του «Νέου Αμερικάνικου Θεάτρου» (The New American Theatre).

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ