Ο Αντιπρόεδρος Έρευνας στο Τμήμα Παθολογίας του Πανεπιστημίου του Τέξας
Έργα Ελλήνων

Ο Αντιπρόεδρος Έρευνας στο Τμήμα Παθολογίας του Πανεπιστημίου του Τέξας

Ο Νίκος Βασιλάκης είναι καθηγητής και Αντιπρόεδρος Έρευνας στο Τμήμα Παθολογίας του Πανεπιστημίου του Τέξας και μέλος στο Κέντρο Τροπικών Νόσων.

Το ερευνητικό του πρόγραμμα μελετά την εξέλιξη και την παθογένεια των ιών που έχουν μεταδοθεί από αρθρόποδα, των αλληλεπιδράσεων μεταξύ ιού και κουνουπιών και του ιού-ξενιστή με τη χρήση του sylvatic dengue ως μοντέλο, για το οποίο έχει δημιουργήσει μια μελέτη πεδίου στο Borneo μαζί με τους συνεργάτες του στη Μαλαισία.

 

 

Επιπρόσθετα, σε συνεργασία με τον Dr. Tesh, χρησιμοποιεί τη Next Generation Sequencing (NGS) για την ανακάλυψη, τον χαρακτηρισμό και τον σχολιασμό νέων ιών που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη επιτυχημένων αντιμέτρων για κτηνιατρικές και ανθρώπινες ασθένειες.

Ο Νίκος Βασιλάκης έλαβε το πτυχίο και το μεταπτυχιακό του στη Βιολογία από το Πανεπιστήμιο Hofstra, ενώ το διδακτορικό του στην Πειραματική Παθολογία από το University of Texas Medical Branch. Από το 1997 έως το 2002, εργάστηκε ως Ερευνητικός Επιστήμονας στο Wyeth Research, όπου μεταξύ άλλων ανέπτυσσε συστήματα χορήγησης γονιδίων με βάση τον ιό για χρήση ως παιδιατρικά εμβόλια κατά των ιών genito-urinary (HSV-2) και του αναπνευστικού (hPIV3).

 

 

Από το 1999, είναι πλήρες μέλος στην Αμερικανική Εταιρεία Ιολογίας και, από το 2003, μέλος στην Αμερικανική Εταιρεία Τροπικής Ιατρικής και Υγιεινής, στην American Committee on Arthropod-borne Viruses (ACAV) και στην Αμερικανική Επιτροπή Ιατρικής Εντομολογίας (ACME).

Το 2008, έγινε μετατοδιδακτορικό μέλος του University of Pittsburgh και ακολούθησε, το 2009, η θέση του Επίκουρου Καθηγητή στο University of Texas Medical Branch, ενώ πλέον διατελεί καθηγητής και Αντιπρόεδρος Έρευνας στο ίδιο πανεπιστήμιο, όπου η εστίασή της ομάδας του είναι πάνω στην κατανόηση των μηχανισμών που επιτρέπουν στους ζωονοσογόνους, σλαβικούς ιούς, που μεταδίδονται από αρθρόποδα, να μεταπηδήσουν στα όρια των ειδών και να προκαλέσουν ανθρώπινες ασθένειες.

 

 

Πρόσφατη έρευνά του, μάλιστα, έδειξε ότι το Sylvatic DENV έχει την ικανότητα να προκαλέσει μόλυνση και ασθένεια στον άνθρωπο και μπορεί να ξαναεμφανιστεί στο μέλλον, εκτός εάν αναπτυχθεί και διατηρηθεί αποτελεσματικός εμβολιασμός.

Από τον Ιούνιο του 2017, δημιούργησε με την ομάδα του ένα εργοτάξιο σε μια άλλη περιοχή στον Αμαζόνιο της Βραζιλίας, κοντά στην πόλη του Manaus, όπου η κύρια εστίαση τους είναι να διερευνηθεί η περίπτωση του κουνουπιού Zika να καθιερώσει κύκλο ενζωοτικής μετάδοσης στην Αμερική

 

 

Ο Νίκος Βασιλάκης έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία, μεταξύ των οποίων είναι του Νέου Ερευνητή από την Αμερικανική Εταιρεία Τροπικής Ιατρικής και Υγιεινής το 2008, το “Dennis Bowman Memorial Scholarship Award” το 2007 και το “Wyeth – Ayerst Research ‘Above and Beyond’ Award” το 2001.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ