Πρωτοπόρος στον τομέα της ανοσοθεραπείας για τη θεραπεία του καρκίνου
Έργα Ελλήνων

Πρωτοπόρος στον τομέα της ανοσοθεραπείας για τη θεραπεία του καρκίνου

Η Μαρία Θέμελη είναι ερευνήτρια και επίκουρη καθηγήτρια στο VUmc Cancer Center Amsterdam.

Η νεαρή επιστήμονας είναι πρωτοπόρος στον τομέα της ανοσοθεραπείας για τη θεραπεία του καρκίνου και επελέγη στις νικήτριες των Βραβείων VIVA400, για την πρωτοποριακή της έρευνα.

Συγκεκριμένα, τον Νοέμβριο του 2017, έλαβε τον τίτλο της «Γυναίκας της χρονιάς» στην Ολλανδία. Τα βραβεία αυτά δίδονται κάθε χρόνο σε 400 γυναίκες, που με το έργο τους και τις επιτυχίες τους εμπνέουν. Υπάρχουν 5 κατηγορίες βραβείων και η κ. Θέμελη βραβεύθηκε στην κατηγορία «Έξυπνα Κεφάλια».

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάτρα. Αποφοίτησε πρώτη από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών και στη συνέχεια εκπόνησε διδακτορική διατριβή στον τομέα της μεταμόσχευσης αιμοποιητικών κυττάρων, με επιβλέποντα τον καθηγητή Αλέξανδρο Σπυριδωνίδη.

Ως ερευνήτρια, πρώτα στο Memorial Sloan Kettering Cancer Center της Νεας Υόρκης και τώρα στο VUmc Amsterdam, ανέπτυξε μια μέθοδο για την παραγωγή λεμφοκυττάρων για την καταπολέμηση του καρκίνου χρησιμοποιώντας ως πηγή πολυδύναμα βλαστικά κύτταρα.

Για τη μεταδιδακτορική της εκπαίδευση, μετακόμισε στο Κέντρο Καρκίνου Memorial Sloan Kettering στη Νέα Υόρκη και εργάστηκε στο εργαστήριο του Dr. Michel Sadelain. Στο εργαστήριό του εκπαιδεύτηκε σε βάθος στον σχεδιασμό, την ανάπτυξη, την κατασκευή και τις κλινικές εφαρμογές της ανοσοθεραπείας με λεμφοκύτταρα, των λεγομένων κυττάρων CAR-T. Η δουλειά της οδήγησε σε ανακαλύψεις υψηλού αντίκτυπου στον τομέα της ανοσοθεραπείας με κύτταρα CAR-T. Περιέγραψε για πρώτη φορά τη χρήση των πολυδύναμων βλαστικών κύτταρων ως πηγή για τη δημιουργία στο εργαστήριο κυττάρων CAR-T με αντικαρκινική δράση. Η μέθοδος αυτή έχει κατοχυρωθεί με πατέντα.

Έχει λάβει πολλές διακρίσεις για την έρευνά της, όπως η υποτροφία Druckenmiller από το New York Stem Cell Foundation. Το 2015 έλαβε μια υποτροφία Marie Curie από την Ευρωπαϊκή Ένωση και επέστρεψε στην Ευρώπη, στο τμήμα αιματολογίας στο VUmc Cancer Center του Άμστερνταμ, όπου έγινε πρόσφατα επίκουρη καθηγήτρια.

Στην ομάδα VUmc η ομάδα της έχει αναπτύξει και προληπτικά αξιολογήσει τη χρήση των CAR-T για τη θεραπεία του πολλαπλού μυελώματος. Συνεχίζει επίσης να βελτιώνει τη χρήση των πολυδύναμων κυττάρων ως απεριόριστη πηγή θεραπευτικών κυττάρων CAR-T με στόχο την ευρύτερη εφαρμογή, προσβασιμότητα και αποτελεσματικότητα της μεθόδου.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ