Επικεντρώνεται στις τεχνολογίες κατασκευών της κλασικής αρχαιότητας
Έργα Ελλήνων

Επικεντρώνεται στις τεχνολογίες κατασκευών της κλασικής αρχαιότητας

H Ελένη Χασάκη είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ανθρωπολογίας και Κλασικών Σπουδών, στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα στις ΗΠΑ.

Η έρευνά της επικεντρώνεται στις τεχνολογίες κατασκευής τεχνέργων της κλασικής αρχαιότητας. Στα έργα της συνδυάζει αρχαιολογικά, κειμενικά και εθνοαρχαιολογικά στοιχεία. Η αρχαιολογική της έρευνα στην Ελλάδα (Πάρος, Κυκλάδες), το εθνοαρχαιολογικό της έργο στην Τυνησία (Moknine) και ένα πειραματικό υπαίθριο εργαστήριο πυροτεχνολογίας στην πόλη Tucson της Αριζόνα, μας βοηθούν να κατανοήσουμε τις βιοτεχνίες στην αρχαιότητα και τη σύνδεσή τους με τις σύγχρονες κοινωνίες.

H Ελένη Χασάκη σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ έκανε το μεταπτυχιακό και το διδακτορικό της στο Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι των ΗΠΑ.

Η ίδια και η ομάδα της δημιούργησαν μία μοναδική στο είδος της διαδικτυακή βάση δεδομένων με σκοπό να βοηθήσουν την αρχαιολογική έρευνα στην Ελλάδα. Πρόκειται για τον πρώτο συγκεντρωτικό ψηφιακό άτλαντα αρχαίων κλιβάνων, των κατασκευών όπου γινόταν η όπτηση (το «ψήσιμο») των κεραμικών της αρχαιότητας. Η διαδικτυακή βάση βασίστηκε στη διδακτορική διατριβή της κ. Χασάκη. Ουσιαστικά στηρίχθηκε στην ιδέα της  δημιουργίας ενός διαδικτυακού εργαλείου για τις ταπεινές δομές, που όμως είχαν καίρια σημασία στην καθημερινή ζωή της αρχαιότητας.

«Βασικός στόχος του προγράμματος είναι να διαμορφώσουμε μία σύγχρονη και ενημερωμένη βάση δεδομένων, εύκολα προσβάσιμη, η οποία θα χρησιμοποιείται ως εργαλείο έρευνας από τους αρχαιολόγους της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, από τους ερευνητές που ζουν ή εργάζονται στην Ελλάδα αλλά και από φοιτητές που καταπιάνονται με το θέμα της αρχαίας ελληνικής πυροτεχνολογίας», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Χασάκη, η οποία συνεργάζεται με τον Έλληνα αρχαιολόγο, Κωνσταντίνο Ράπτη.

Ως τώρα, στο πρόγραμμα έχουν καταγραφεί 600 δομές όπτησης (κλίβανοι), καλύπτοντας ένα χρονολογικό φάσμα 5.000 ετών, δηλαδή από την Πρώιμη Εποχή Χαλκού έως την Ύστερη Βυζαντινή περίοδο. Σύμφωνα με την κ. Χασάκη, η βάση δεδομένων λειτουργεί ως ένα εφαλτήριο για τους ερευνητές, για να βρουν απαντήσεις σε σημαντικά ερωτήματα σχετικά με την κεραμική παραγωγή στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια 5.000 ετών.

«Είναι κάτι παραπάνω από ένας χάρτης με κουκκίδες», αναφέρει και προσθέτει ότι μέσω αυτής της βάσης δεδομένων μπορούμε να μάθουμε περισσότερα για την οικονομία και το εμπόριο των περιοχών της Αρχαίας Ελλάδας.

Επίσης, η Χασάκη συνδιευθύνει το Laboratory for Traditional Technology του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, το οποίο επικεντρώνεται στη μελέτη των παραδοσιακών τεχνολογιών, όπως η κεραμική. Έχει δώσει διαλέξεις σε διάφορα ιδρύματα τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Έχει συμμετάσχει σε διεθνή συνέδρια, ενώ έχει υπάρξει και μέλος επιτροπών επιχορηγήσεων και υποτροφιών για σημαντικούς οργανισμούς, όπως το Ίδρυμα Fulbright, το National Endowment for the Humanities, το American Association of University Women και το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Αμερικής.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ