Έφτιαξε την πιο ανθεκτική μπαταρία στον κόσμο
Ο Κωνσταντίνος Γερασόπουλος είναι κύριος ερευνητής στο εργαστήριο APL (Applied Physics Laboratory) του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς της Βαλτιμόρης.
Το 2005 αποφοίτησε από τη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ του ΕΜΠ και πήρε το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ με ειδίκευση την επιστήμη των υλικών. Από τον Απρίλιο του 2015 είναι κύριος ερευνητής στο εργαστήριο APL του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.
O Έλληνας ηλεκτρολόγος μηχανικός είναι επικεφαλής ομάδας ερευνητών που δημιούργησαν μια μπαταρία λιθίου-ιόντων, η οποία είναι πιο ασφαλής και ανθεκτική από τις υπάρχουσες και η οποία μπορεί να λειτουργήσει κάτω από ακραίες συνθήκες. Η καινοτόμος μπαταρία χρησιμοποιεί έναν αβλαβή ηλεκτρολύτη από γέλη πολυμερούς με βάση το νερό (που αποκαλείται «νερό σε αλάτι») και ο οποίος λύνει το πρόβλημα της αστάθειας που έχουν οι παραδοσιακές μπαταρίες λιθίου-ιόντων.
Οι μπαταρίες λιθίου-ιόντων είναι οι ευρύτερα χρησιμοποιούμενες μπαταρίες σήμερα στις καταναλωτικές ηλεκτρονικές συσκευές, αλλά και σε άλλα συστήματα (αεροδιαστημικά, στρατιωτικά κ.α.). Όμως δεν είναι απαλλαγμένες από κινδύνους ασφαλείας, καθώς οι οργανικοί ηλεκτρολύτες τους παραμένουν μια μόνιμη πηγή ανησυχίας, με συνέπεια π.χ. να μπορούν να εκραγούν μόνες τους ή να ρυπάνουν το περιβάλλον. Όσο πιο εύφλεκτοι και τοξικοί είναι οι ηλεκτρολύτες τους, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος η μπαταρία να πιάσει φωτιά ή να αποτελέσει πηγή ρύπανσης.
Σύμφωνα με τη δημοσίευση που έκανε η ομάδα του δρ Γερασόπουλου στο περιοδικό Advanced Materials, η μπαταρία που δημιούργησαν ακόμα και όταν είναι πλήρως εκτεθειμένη στον αέρα και στο νερό, ακόμα και όταν έχει υποστεί ζημιά, συνεχίζει να δίνει ρεύμα. «Είναι τόσο ανθεκτική ώστε λειτουργεί και αν κανείς την κόψει, τη βυθίσει σε θαλασσινό νερό ή την πυροβολήσει», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
«Θέλαμε να δείξουμε τις πραγματικές επιπτώσεις αυτής της τεχνολογίας σε πρακτικές εφαρμογές. Ιδιαίτερα για τους στρατιωτικούς μας, που είναι εκτεθειμένοι σε ακραίες συνθήκες και περιβάλλοντα κατά τη διάρκεια των αποστολών τους, η ικανότητα της μπαταρίας να διατηρεί τόσο την ασφάλειά της όσο και την απόδοσή της, είναι άνευ προηγουμένου», δήλωσε ο Κώστας Γερασόπουλος.
«Θέλουμε να αυξήσουμε την ανθεκτικότητα του ηλεκτρολύτη και την ενεργειακή πυκνότητα των μπαταριών ακόμη περισσότερο. Η δουλειά μας αποδεικνύει ότι μπορούμε να φτιάξουμε μπαταρίες λιθίου-ιόντων, που να είναι ικανές να επιβιώσουν από μηχανικές φθορές» τόνισε.
Σε πρώτη φάση, η μπαταρία, που επιτρέπει πάνω από 4.000 κύκλους επαναφόρτισης, θα αξιοποιηθεί σε στρατιωτικές εφαρμογές.