Μελετά τους γαλαξίες που μοιάζουν με άτρακτο
Η Αθανασία Τσάτση είναι μεταδιδακτορική ερευνήτρια του Ινστιτούτου Αστρονομίας Μαξ Πλανκ στη Χαϊδελβέργη της Γερμανίας.
Γεννήθηκε στην Αθήνα, ενώ έκανε το διδακτορικό της στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης το 2016. Μελετά το σχηματισμό ελλειπτικών γαλαξιών, καθώς και συστάδων αστεριών, και ειδικότερα πώς οι συγχωνεύσεις μπορούν να εξηγήσουν τη σημερινή δυναμική δομή τους.
Οι αστρονόμοι με επικεφαλής την ίδια, διαπίστωσαν ότι οι γαλαξίες που μοιάζουν με άτρακτο και οι οποίοι περιστρέφονται κατά μήκος του μακρύτερου άξονα τους, είναι πολύ πιο συνηθισμένοι από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως. Τα νέα δεδομένα επέτρεψαν στους αστρονόμους να δημιουργήσουν ένα μοντέλο για το πώς σχηματίστηκαν πιθανότατα αυτοί οι ασυνήθιστοι γαλαξίες, δηλαδή από ένα ειδικό είδος συγχώνευσης δύο σπειροειδών γαλαξιών.
Όταν οι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται γαλαξίες, σκέφτονται τους μαγευτικούς σπειροειδείς γαλαξίες, όπως τον δικό μας Γαλαξία: δισεκατομμύρια αστέρια, που περιστρέφονται σε επίπεδο δίσκο παρόμοιο με τον τρόπο που ένας τροχός περιστρέφεται γύρω από τον κεντρικό άξονά του. Υπάρχει όμως και ένας άλλος τύπος γαλαξία, ο οποίος θεωρούνταν πολύ σπάνιος: αυτός που έχει σχήμα πούρου, ο οποίος περιστρέφεται γύρω από τον επιμήκη άξονά του.
Καθώς οι γαλαξίες αρχίζουν να αλληλεπιδρούν μέσω της βαρυτικής έλξης, ένας από αυτούς σχηματίζει μια ράβδο: μια επιμήκη δομή κοντά στο κέντρο. Αυτή η ράβδος παίρνει σχήμα που μοιάζει με πούρο, ενώ τα περιπλανώμενα αστέρια του άλλου γαλαξία εμπλέκουν τον συγχωνευμένο γαλαξία με τη γενική αίσθηση της περιστροφής του.
Χρησιμοποιώντας την έρευνα CALIFA, οι ερευνητές, ανακάλυψαν 8 τέτοιους γαλαξίες, ενώ έως τώρα είχαν βρεθεί μόνο 12, ανεβάζοντας πλέον σε 20 το συνολικό αριθμό τους. Η σχετική δημοσίευση έγινε στο περιοδικό αστρονομίας και αστροφυσικής Astronomy & Astrophysics.
Διαβαστε επίσης:
Ελληνίδα αστρονόμος ανακάλυψε ασυνήθιστους γαλαξίες που μοιάζουν με άτρακτο