Ο Έλληνας που “χρωματίζει” τα καρκινικά κύτταρα
Έργα Ελλήνων

Ο Έλληνας που “χρωματίζει” τα καρκινικά κύτταρα

Η πορεία προς την αποτελεσματικότερη αφαίρεση των όγκων έχει “στρωθεί” από τον Βασίλη Ντζιαχρήστο. Είναι επικεφαλής του Ινστιτούτου Βιολογικής και Ιατρικής Απεικόνισης του Τεχνικού Πανεπιστημίου του Μονάχου και του κέντρο Helmholtz στη Γερμανία. Βραβεύτηκε με το Leibniz Prize του 2013, το «γερμανικό Νομπέλ», για την πρωτοποριακή μέθοδο απεικόνισης των καρκινικών κυττάρων που αναπτύχθηκε στο εργαστήριό του.

Ο Βασίλης Ντζιαχρήστος αποφοίτησε από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ στις ΗΠΑ, όπου ειδικεύτηκε στην τεχνολογία της ιατρικής απεικόνισης, πριν μετακινηθεί στη Γερμανία.

Ο τομέας της έρευνας του περιλαμβάνει την ανάπτυξη νέων μεθόδων και συσκευών για την βιολογική και ιατρική απεικόνιση εστιάζοντας σε καινοτόμες μη επεμβατικές προσεγγίσεις που απεικονίζουν τις μέχρι τότε αθέατες φυσιολογικές και μοριακές διαδικασίες των ιστών. Η έρευνά του έχει ως στόχο να “μεταφράσει” αυτές τις μεθόδους για την προώθηση των βιολογικών ανακαλύψεων, για να επιταχύνει την ανάπτυξη φαρμάκων και να προσφέρει νέες αποτελεσματικές μεθόδους για τη διάγνωση και τη θεραπεία.

To 2012 η ερευνητική ομάδα του Βασίλη Ντζιαχρήστου, αποτελούμενη από τους Γεώργιο Θέμελη και Αθανάσιο Σαραντόπουλο, παρουσίασε τη μελέτη της στο ιατρικό περιοδικό «Nature Medicine». Οι ερευνητές χορήγησαν ενδοφλέβια στους ασθενείς μια ειδική ουσία σχετική με το φυλλικό οξύ και κατάφεραν να προσδέσουν στα καρκινικά κύτταρα ένα μόριο της φθορίζουσας ουσίας, κάνοντας τους καρκινικούς ιστούς να λάμπουν πλέον υπό το φως μιας ειδικής κάμερας. Αυτό επιτρέπει σύμφωνα με τους ερευνητής στους χειρουργούς, να ξεχωρίζουν με ακρίβεια σε πραγματικό χρόνο κατά τη διάρκεια της επέμβασης, τα καρκινικά από τα γύρω υγιή κύτταρα. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, οι επιστήμονες κατάφεραν να εντοπίσουν σε έναν ασθενή κατά μέσο όρο 34 όγκους έναντι μόλις επτά που είχαν εντοπίσει με τις υπάρχουσες τεχνικές.

Ο Βασίλης Ντζιαχρήστος χαρακτηρίζει την ανακάλυψη «πραγματικό άλμα προόδου στην χειρουργική απεικόνιση», σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Μέχρι τώρα έπρεπε να βασιστούμε μόνο στο ανθρώπινο μάτι για να εντοπίσουμε τον καρκινογόνο ιστό ή σε μη εξειδικευμένες χρωστικές ουσίες που χρωμάτιζαν τόσο τα επιμέρους καρκινικά κύτταρα όσο και τον υγιή αγγειακό ιστό. Τώρα πια ακολουθούμε ακριβείς μοριακές ενδείξεις και όχι απλώς την φυσιολογία. Αυτό παρέχει μεγαλύτερη ακρίβεια και βεβαιότητα στους γιατρούς για να αφαιρέσουν τα καρκινικά κύτταρα στο χειρουργείο σε πραγματικό χρόνο».

Διαβάστε επίσης:

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας χρηματοδοτεί 5 Έλληνες ερευνητές

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ