Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Groningen
Έργα Ελλήνων

Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Groningen

O Παναγιώτης (Πάνος) Μερκούρης είναι Επίκουρος Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Groningen, στην Ολλανδία.

Ο κ. Μερκούρης είναι απόφοιτος της Νομικής Αθηνών, έκανε μεταπτυχιακό στο Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου (UCL), ενώ συνέχισε τις σπουδές του στο Λονδίνο, κάνοντας το διδακτορικό του στο Queen Mary. Έχει διδάξει ως φιλοξενούμενος λέκτορας στο UCL, στο Πανεπιστήμιο Queen Mary και στο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Είναι ένας από τους έξι Έλληνες ερευνητές μεταξύ των 406 Ευρωπαίων ερευνητών που θα λάβουν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ΕΣΕ) επιχορηγήσεις για την υλοποίηση της έρευνας τους. Οι ερευνητές θα λάβουν το συνολικό ποσό των 605 εκατομμυρίων ευρώ (έως και 1,5 εκατ. ευρώ ανά επιχορήγηση) για να συγκροτήσουν τις δικές τους ερευνητικές ομάδες και να αναπτύξουν τις καινοτόμες ιδέες τους.

Η πρότασή του αφορά στους κανόνες ερμηνείας του διεθνούς εθιμικού δικαίου. «Οι κανόνες ερμηνείας στους νόμους που ορίζονται από διεθνείς συνθήκες βασίζονται σε συγκεκριμένα κείμενα και γι’ αυτό είναι κατανοητό πως προκύπτουν. Τι γίνεται όμως όταν το δίκαιο είναι άγραφο και προκύπτει για παράδειγμα μέσα από την πρακτική κρατών; Πώς αποφασίζει ένα διεθνές δικαστήριο;», έχει δηλώσει μιλώντας στην «Καθημερινή».

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν το δημόσιο διεθνές δίκαιο, το δίκαιο των συνθηκών, τις πηγές διεθνούς δικαίου, τη διευθέτηση διαφορών και το περιβαλλοντικό δίκαιο. Η διδακτορική του διατριβή, ‘Article 31(3)(c) VCLT and the Principle of Systemic Integration: Normative Shadows in Plato’s Cave’, δημοσιεύθηκε το 2015 από τον εκδοτικό οίκο Martinus Nijhoff στη σειρά βιβλίων “Queen Mary Studies in International Law”, της Νομικής του Πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου.

Διαβάστε επίσης:

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας επιδοτεί 6 Έλληνες ερευνητές

ΣΧΟΛΙΑ

  Σχόλια: 1

  1. Costas Argyrou

    I am a Greek Cypriot working for the United Nations since 1992. I would like to communicate with Mr. Panagiotis Merkouris to seek his advice for a personal matter. Thank you in advance for your cooperation. Best Regards.


ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ