Συγκέντρωσε επιχορήγηση 20.000 δολαρίων με «όπλο» της το διαδίκτυο
Έργα Ελλήνων

Συγκέντρωσε επιχορήγηση 20.000 δολαρίων με «όπλο» της το διαδίκτυο

Φοιτήτρια στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σκηνοθεσίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, η  Ελληνοαμερικανίδα Αλήθεια Αβράμης, κατόρθωσε να κάνει το όνειρό της πραγματικότητα χάρη στο «crowdfunding», το οποίο αποδίδεται στα ελληνικά ως «χρηματοδότηση από το πλήθος» ή «διαδικτυακή µικροχρηµατοδότηση». Πρόκειται για ένα φαινόμενο – γέννημα της σύγχρονης τεχνολογίας και θρέμμα της διεθνούς οικονομικής κρίσης.
Μέσα από ένα βίντεο διάρκειας τεσσάρων λεπτών που ανάρτησε στο διαδίκτυο, η Αλήθεια περιέγραψε το σενάριο της ταινίας που ήθελε να γυρίσει σε ένα χωριό της Μάνης, ζητώντας οικονομική βοήθεια από όσους θα είχαν τη δυνατότητα και τη βούληση να συνδράμουν, αλλά και την αρωγή φορέων, όπως τις αεροπορικές εταιρίες των ΗΠΑ, προκειμένου να προσφέρουν αεροπορικά εισιτήρια για τα λιγοστά άτομα που θα ταξίδευαν για την Ελλάδα, αλλά και κάποια ξενοδοχεία στη χώρα μας, ώστε να φιλοξενήσουν τους συντελεστές κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων. Με αυτό τον τρόπο κατόρθωσε να πείσει δεκάδες ανθρώπους από ολόκληρο τον κόσμο να της χαρίσουν συνολικά 20.000 δολάρια!
Το θέμα της ταινίας, έχει να κάνει με την ελληνική επαρχία, την κρίση σε συνδυασμό με την ελληνική ιδιοσυγκρασία και τη φιλοξενία. Βρισκόμαστε σε ένα μικρό χωριό της Μάνης στο οποίο έχουν απομείνει ελάχιστοι κάτοικοι και γι” αυτό κινδυνεύει να χάσει το δάσκαλο, το γιατρό και ό,τι άλλο απορρέει από την ιδιότητα του ως κοινότητα. Τότε, εμφανίζεται ένας Αγγλος τουρίστας -ο «Ξένος»-, από τον οποίο η ταινία δανείζεται τον τίτλο της – και οι χωριανοί προσπαθούν να τον πείσουν να μείνει και να γίνει μόνιμος κάτοικος. Οι καταστάσεις που ακολουθούν αποδίδουν με κωμικό τρόπο στοιχεία της καθημερινότητας στην Ελλάδα εν μέσω κρίσης και κυρίως θίγουν πανανθρώπινα ζητήματα όπως η φιλία και η αλληλεγγύη, όπως τονίζει η Αλήθεια Αβράμης.
Η αρχική της σκέψη, είναι αλήθεια ότι δεν έτυχε και της καλύτερης δυνατής αποδοχής τους καθηγητές της, οι οποίοι αρχικώς επιχείρησαν – ευτυχώς χωρίς αποτέλεσμα, να τη μεταπείσουν, «Μου έλεγαν να αποφύγω την Ελλάδα, λόγω των ακραίων γεγονότων που συμβαίνουν στη χώρα τα τελευταία χρόνια. Φοβούνταν ότι μπορεί να συμβεί κάτι έκτακτο και να σταματήσει το γύρισμα της ταινίας, να τιναχθεί η παραγωγή στον αέρα. Δυστυχώς η λέξη «Ελλάδα» έχει καταλήξει να συνδυάζεται με αρνητικές εικόνες και ανασφάλεια», τονίζει η 27χρονη.
Τελικώς και έχοντας εξασφαλίσει τα έξοδα για την παραγωγή η Αλήθεια γύρισε την ταινία της,. Τα γυρίσματα ολοκληρώθηκαν το Σεπτέμβριο στη Μάνη, πρόσφατα ολοκληρώθηκε το μοντάζ και είναι έτοιμη να ξεκινήσει το ταξίδι της στα φεστιβάλ κινηματογράφου.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι η 27χρονη φοιτήτρια, βρίσκεται στο φημισμένο πρόγραμμα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια -το οποίο δέχεται μόλις δεκαοκτώ φοιτητές από όλο τον κόσμο κάθε χρόνο.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ