Μελετά το πολικό σέλας του Κρόνου
Η Αικατερίνη Ραδιώτη είναι ερευνήτρια στο Εργαστήριο Ατμοσφαιρικής και Πλανητικής Φυσικής (LPAP) στο Τμήμα Αστροφυσικής, Γεωφυσικής και Ωκεανογραφίας (AGO) του Πανεπιστημίου της Λιέγης.
Η Αικατερίνη Ραδιώτη γεννήθηκε στην Πτολεμαΐδα, το 1980. Σπούδασε Φυσική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και απέκτησε το Διδακτορικό της δίπλωμα στη Γεωφυσική στο Ινστιτούτο Max-Planck- Institute for Solar System Research (MPS) στη Γερμανία. Κατά τη διάρκεια της διδακτορικής διατριβής της, μελέτησε τη μαγνητόσφαιρα του Δία αναλύοντας δεδομένα από το διαστημικό σκάφος Galileo που περιστράφηκε γύρω από τον γιγαντιαίο πλανήτη για οκτώ χρόνια. Το 2006, προσχώρησε στο Εργαστήριο Ατμοσφαιρικής και Πλανητικής Φυσικής (LPAP), Τμήμα Αστροφυσικής, Γεωφυσικής και Ωκεανογραφίας (AGO) στο Πανεπιστήμιο της Λιέγης, στο Βέλγιο.
Συμμετείχε στην αποστολή του διαστημικού σκάφους Cassini, το οποίο επί σχεδόν 20 χρόνια συνέλεγε δεδομένα για την μελέτη του Κρόνου και των φυσικών δορυφόρων του. Εκτός από την ίδια, ανάμεσα στους ερευνητές που όλα αυτά τα χρόνια συμμετείχαν στην ανάλυση των πολύτιμων στοιχείων που παρείχε το Cassini και τα οποία άνοιξαν νέους ορίζοντες στην επιστήμη, βρίσκονται και άλλοι Έλληνες επιστήμονες. Συγκεκριμένα, μελέτησε το πολικό σέλας του Κρόνου, που παρατηρήθηκε με το όργανο UVIS του Cassini.
“Τα τελευταία χρόνια δουλεύω κυρίως με δεδομένα – εικόνες του UVIS του Cassini, το οποίο φωτογραφίζει το πολικό σέλας (aurora). Είμαι επίσημο μέλος του UVIS group και έχω άμεση πρόσβαση στα δεδομένα του UVIS. Η μελέτη του πολικού σέλας μας βοηθάει να κατανοήσουμε την αλληλεπίδραση του Κρόνου με το διαστημικό περιβάλλον του. Πιο συγκεκριμένα μελετάμε τα μαγνητοσφαιρικά σωματίδια που δημιουργούν το σέλας και την αλληλεπίδραση που έχουν στην ατμόσφαιρα του Κρόνου. Μπορούμε επίσης να κατανοήσουμε κατά πόσο η μαγνητόσφαιρα του γιγάντιου αυτού πλανήτη επηρεάζεται από τον ηλιακό άνεμο ή από εσωτερικές διαδικασίες. Το μεγάλο πλεονέκτημα που έχει η μελέτη του σέλας σε σχέση με άλλες μαγνητοσφαιρικές μετρήσεις είναι ότι αναλύοντας τα δεδομένα έχουμε μια εικόνα του τι συμβαίνει ακριβώς στην μαγνητόσφαιρα του πλανήτη αυτή τη χρονική στιγμή και όχι σε ένα μόνο συγκεκριμένο σημείο που βρίσκεται το σκάφος. Πριν το Cassini η μελέτη του πολικού σέλας στον Κρόνο είχε περιοριστεί σε δεδομένα από το Hubble, στα οποία η οπτική γωνία και η ανάλυση δεν ήταν αρκετά καλά για να επιτρέψουν λεπτομερείς μελέρες στη δομή του και κατ’ επέκταση στην κατανόηση της μαγνητόσφαιρας του Κρόνου. Τα δεδομένα από το UVIS στο Cassini άλλαξαν την εικόνα που είχαμε μέχρι πρόσφατα για το σέλας του Κρόνου” δήλωσε σε συνέντευξη της στο ellines.com
Παρά το νεαρό της ηλικίας της, έχει ήδη λάβει πολλά βραβεία για την έρευνά της, όπως το Βραβείο Baron Nicolet από την Académie Royale de Belgique το 2010, το Βραβείο Arne Richter για εξαίρετους νέους επιστήμονες το 2012, το οποίο απονεμήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση Γεωεπιστημών (EGU), καθώς και το Βραβείο Prix des Amis de l’ULg, το 2014.