Παλιές ξεθωριασμένες φωτογραφίες, έμπνευση για δημιουργία μυθοπλασίας
Έργα Ελλήνων

Παλιές ξεθωριασμένες φωτογραφίες, έμπνευση για δημιουργία μυθοπλασίας

Η Ράνια Μπέλλου γεννήθηκε το 1982 στη Θεσσαλονίκη. Αποφοίτησε το 2005 από τη Σχολή Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στη Σκηνογραφία (ΜΑ, 2006) στο Central Saint Martins College of Art and Design στο Λονδίνο. Το 2008 διακρίθηκε με το 1ο Έπαθλο Γιάννη Σπυρόπουλου του Ιδρύματος Γιάννη και Ζωής Σπυρόπουλου.

Οπως η ίδια δηλώνει στο ellines.com, από μικρή είχε συνειδητοποιήσει τι ήθελε να κάνει και εκεί στήριξε όλη την πορεία και τις αποφάσεις της. Στην ερώτηση «τι σημαίνει για εσάς Ελλάδα», η Ράνια Μπέλλου απαντά: «Η Ελλάδα είναι οι ρίζες μου. Είναι η οικογένεια μου, το παρελθόν μου», ενώ εάν έπρεπε να αποτυπώσει την Ελλάδα σε κάποιο από τα έργα της, θα απεικόνιζε αρχαία ελληνικά αγάλματα και μνημεία σε συνδυασμό με τους για εκείνη την εποχή σύγχρονους ανθρώπους.

Η Ράνια Μπέλλου έχει συμμετάσχει σε εκθέσεις και φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Ελβετία, Αλβανία, Αγγλία, ΗΠΑ, Μεξικό). Το 2009 συμμετείχε μεταξύ άλλων στη “Summer Exhibition” στη Βασιλική Ακαδημία Τεχνών στο Λονδίνο, στην 2η Μπιενάλε Συγχρονης τέχνης της Θεσσαλονίκης (Έκθεση: ‘1001+1Praxis’) και οι Kalfayan Galleries παρουσίασαν στη Θεσσαλονίκη την ατομική της έκθεση με τον τίτλο “Living in a Cerebral Fortress”. Το 2010 η Μπέλλου συμμετέχει στην 2η «Qui Vive?» Παγκόσμια Μπιενάλε Νέων της Μόσχας, στο LUCCADigitalPHOTOFest στην Lucca της Ιταλίας, στο KODRA International Festival Action Field KODRA 10 (10th Visual Arts Festival), στη Θεσσαλονίκη και στο ‘Oasis and A-oasis’ (ομαδική έκθεση) στο Σκιρώνειο Μουσείο Πολυχρονόπουλος στα Μέγαρα. Το 2011 συμμετείχε μεταξύ άλλων σε δύο ομαδικές εκθέσεις, στο Ex-Teresa Museum of Contemporary Art και στο National School For The Arts στην Πόλη του Μεξικού.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ