Σχεδίασε τον συγκοινωνιακό χάρτη του Δουβλίνου
Έργα Ελλήνων

Σχεδίασε τον συγκοινωνιακό χάρτη του Δουβλίνου

Ο Άρης Βενετικίδης είναι γραφίστας που έχει πάθος με το σχεδιασμό χαρτών και την οπτικοποίηση του δικτύου δημόσιων συγκοινωνιών. Έχει σχεδιάσει τον συγκοινωνιακό χάρτη του Δουβλίνου, κάνοντας εύκολες τις μετακινήσεις των Ιρλανδών. Συγκεκριμένα, το έργο του “Designing an integrated map for a visionary public transport network in Dublin”, κέρδισε τα βραβείο IDI Graduate Masters Award και IDI Graduate Grand Prix το 2010.

Γεννήθηκε το 1978 στη Γερμανία από Έλληνα πατέρα και Γερμανίδα μητέρα. Μεγάλωσε στην περιφέρεια του Ρουρ, μεταξύ Στουτγάρδης και Έσσης. Κατάγεται από την Τριανταφυλλιά Σερρών, την οποία επισκέπτεται τακτικά. Επίσης έχει περάσει ενάμιση χρόνο στην Κένυα, εργαζόμενος ως εθελοντής σε αναπτυξιακά προγράμματα της Γερμανίας. Σπούδασε Γραφιστική στη Γερμανία και στην Ιρλανδία, στο  National College of Art and Design, όπου έκανε και το μεταπτυχιακό του, και έχει εργαστεί ως σχεδιαστής στον τομέα της διαφήμισης ή ως ανεξάρτητος σχεδιαστής και φωτογράφος. Σήμερα είναι Διευθύνων Σύμβουλος στο “First Escape”, ένα από τα καλύτερα δωμάτια παιχνιδιών απόδρασης στη Βιέννη, καθώς και ανεξάρτητος σχεδιαστής στην εταιρεία “message. The Inspiration Company”.

Από τις πρώτες του ημέρες στην ιρλανδική πρωτεύουσα το 2002, όταν πήγε για σπουδές, γρήγορα αντελήφθη το χάος των δημοσίων συγκοινωνιών. Αρκετά χρόνια αργότερα και έπειτα από την επεξεργασία ενός τρομακτικού όγκου πληροφορίας, σχεδίασε τον πλέον σύγχρονο συγκοινωνιακό χάρτη της Ιρλανδίας, ο οποίος εμπεριέχει όλες τις μελέτες βελτίωσης των συγκοινωνιών που σκόνιζαν στα συρτάρια της Ιρλανδικής Δημοκρατίας, με αποτέλεσμα να λάβει τιμές εθνικού ήρωα.

«Η δουλειά μου έχει τιμηθεί και αναγνωριστεί και αυτό είναι κάτι που με κάνει ιδιαίτερα χαρούμενο» τονίζει ο κ. Βενετικίδης μιλώντας στο «Βήμα». «Το δημόσιο σύστημα συγκοινωνιών στο Δουβλίνο είναι ένα από τα χειρότερα της Ευρώπης και το δίκτυο είναι κάκιστο. Τα μέσα δεν αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και τα περισσότερα λειτουργούν ανεξάρτητα. Το αποτέλεσμα είναι να γίνεται δύσκολη η παράλληλη χρήση τους» λέει ο Ελληνογερμανός γραφίστας.

Είχε προτείνει μάλιστα τον νέο συγκοινωνιακό χάρτη του Δουβλίνου ως διπλωματική εργασία του. Οι καθηγητές του, θεωρώντας ότι θα έπεφτε σε αδιέξοδο, του άλλαξαν γνώμη. Στη συνέχεια όμως ασχολήθηκε με αυτό στο μεταπτυχιακό του. «Στις αρχές του μεταπτυχιακού μου έκανα μια απλή λίστα με τα πράγματα που ήταν λάθος στο δίκτυο. Μάλιστα ανακάλυψα ότι τα τελευταία 15 χρόνια υπήρξε τουλάχιστον μια ντουζίνα πολύ καλές μελέτες από συμβούλους και φορείς του Δημοσίου, οι οποίες έκαναν πολύ καλές προτάσεις για τη συνολικότερη αναβάθμιση του συγκοινωνιακού συστήματος προτείνοντας ριζικό ανασχεδιασμό των γραμμών. Οι περισσότερες από αυτές τις μελέτες βρίσκονταν σκονισμένες στα συρτάρια του Δημοσίου», θυμίζοντας μας παρόμοιες καταστάσεις που συμβαίνουν στην Ελλάδα. Καταλυτικό ρόλο για τη συνέχεια του έργου του, έπαιξε η γνωριμία του με τον συγκοινωνιολόγο Τζέιμς Λίχι.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ