Μελετά τις φυσικές και χημικές διεργασίες της ατμόσφαιρας των πλανητών
Έργα Ελλήνων

Μελετά τις φυσικές και χημικές διεργασίες της ατμόσφαιρας των πλανητών

O Παναγιώτης Λάββας είναι Ερευνητής στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας της Γαλλίας (CNRS), στο εργαστήριο Groupe de Spéctrometrie Moléculaire et Atmosphérique (GSMA) του Πανεπιστημίου Reims Champagne Ardenne (URCA). Μελετά τις φυσικές και χημικές διεργασίες των πλανητικών ατμοσφαιρών.

Είναι ένας από τους Έλληνες επιστήμονες που συμμετείχαν στην αποστολή του διαστημικού σκάφους Cassini, το οποίο επί σχεδόν 20 χρόνια συνέλεγε δεδομένα για την μελέτη του Κρόνου και των φυσικών δορυφόρων του. Συγκεκριμένα, συμμετείχε στις ομάδες οργάνων UVIS και ISS του Cassini. Εκτός από τον Παναγιώτη Λάββα, ανάμεσα στους ερευνητές που όλα αυτά τα χρόνια συμμετείχαν στην ανάλυση των πολύτιμων στοιχείων που παρείχε το Cassini και τα οποία άνοιξαν νέους ορίζοντες στην επιστήμη, βρίσκονται και άλλοι Έλληνες επιστήμονες.

Το 2015, ο Έλληνας επιστήμονας έλαβε μια σημαντική διεθνή διάκριση, καθώς του απονεμήθηκε το χάλκινο μετάλλιο του CNRS (Centre National de la Recherche Scientifique) στον τομέα της Πλανητολογίας. Η βράβευση αφορά το ερευνητικό του έργο για την ατμόσφαιρα του Τιτάνα, του μεγαλύτερου δορυφόρου του Κρόνου, και πώς η σύνθεσή της μπορεί να εξηγήσει το πώς δημιουργήθηκε ζωή στην αρχαία Γη χωρίς την ύπαρξη του όζοντος. Το βραβείο αυτό αποτελεί μια πολύ σημαντική διάκριση ανάμεσα στα μέλη της επιστημονικής κοινότητας και απονέμεται για την πρώτη ερευνητική δραστηριότητα ενός επιστήμονα ως αναγνώριση της ποιότητας της έρευνας και του διεθνούς της αντίκτυπου. Το CNRS, αποτελεί έναν διεθνώς αναγνωρισμένο οργανισμό και το μεγαλύτερο ερευνητικό κέντρο στην Ευρώπη.

Ο Παναγιώτης Λάββας γεννήθηκε στην Αθήνα στις 4 Φεβρουαρίου 1980. Το 2001 αποφοίτησε από το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, όπου στη συνέχεια έκανε το Μεταπτυχιακό του. Το 2007 έκανε το Διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ). Συνέχισε ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα στις ΗΠΑ, ενώ από το 2011 εργάζεται ως ερευνητής στο CNRS στο εργαστήριο Groupe de Spectroscopie Moléculaire et Atmosphérique του Πανεπιστημίου Reims Champagne.

Επιπλέον, έχει συγγράψει και συνυπογράψει 39 δημοσιεύσεις σε κορυφαία επιστημονικά περιοδικά, καθώς και δυο κεφάλαια για τον Τιτάνα και τα συγκριτικά κλίματα των βραχωδών πλανητών (Ερμής, Αφροδίτη, Γη, Άρης).

Διαβάστε επίσης:

Οι Έλληνες που συμμετείχαν στην αποστολή του διαστημικού σκάφους Cassini

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ