Σχεδιάζει ασφαλέστερα νανοϋλικά
Έργα Ελλήνων

Σχεδιάζει ασφαλέστερα νανοϋλικά

Ο Γεώργιος Σωτηρίου είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Μικροβιολογίας, Όγκων και Κυτταρικής Βιολογίας του Ινστιτούτου Καρολίνσκα (MTC) στη Σουηδία. Η έρευνά του επικεντρώνεται στην ανάπτυξη νανοβιολογικών υλικών, εργαλείων και μεθόδων για την ιατρική με τη χρήση βασικών επιστημών μηχανικής.

Είναι ένας από τους έξι Έλληνες ερευνητές μεταξύ των 406 Ευρωπαίων ερευνητών που θα λάβουν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ΕΣΕ) επιχορηγήσεις για την υλοποίηση της έρευνας τους. Οι ερευνητές θα λάβουν το συνολικό ποσό των 605 εκατομμυρίων ευρώ (έως και 1,5 εκατ. ευρώ ανά επιχορήγηση) για να συγκροτήσουν τις δικές τους ερευνητικές ομάδες και να αναπτύξουν τις καινοτόμες ιδέες τους. Εκτός αυτού, ο Γεώργιος Σωτηρίου, ο οποίος είναι ο πρώτος αποδέκτης της επιχορήγησης από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα, θα λάβει 312.500 ευρώ για να καλύψει τα έξοδα εξοπλισμού.

Το έργο του, που έχει τον τίτλο PROMETHEUS: Flame nanoengineering for antibacterial medical devices, αφορά την αξιοποίηση της νανοτεχνολογίας σε βιοϊατρικές εφαρμογές. Η επιδίωξη είναι να διαμορφωθούν νανοσωματίδια με αντιμικροβιακές ιδιότητες, έτσι ώστε να αντιμετωπίζονται οι μολύνσεις, που αποτελούν πολύ μεγάλο πρόβλημα ειδικά στα νοσοκομεία.

«Είμαι εξαιρετικά χαρούμενος και νιώθω πολύ μεγάλη τιμή που έλαβα αυτή την επιχορήγηση, η οποία θα μου επιτρέψει να δουλέψω στον συναρπαστικό τομέα της νανοηλεκτρονικής για την ιατρική και να προσπαθήσω να αντιμετωπίσω τις προκλήσεις της παγκόσμιας υγείας”, έχει δηλώσει ο ίδιος.

Η προσέγγιση της έρευνάς του είναι διεπιστημονική, καθώς συνδυάζει τεχνογνωσία από την τεχνολογία υλικών και διεργασιών, τη βιοϊατρική και τις επιστήμες υγείας.

Ο κ. Σωτηρίου, είναι απόφοιτος της Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του ΕΜΠ (2006). Συνέχισε τις σπουδές του στο Πολυτεχνείο της Ζυρίχης (ETH), όπου έκανε το Μάστερ και το Διδακτορικό του, και στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ στη Βοστόνη, όπου πραγματοποίησε μεταδιδακτορικές έρευνες. Μάλιστα, από το 2015 έως και σήμερα είναι Επισκέπτης Επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο  Χάρβαρντ.  Την περίοδο 2015-2016, λίγο πριν ενταχθεί στο MTC, ήταν Ερευνητικός Συνεργάτης στο Πολυτεχνείο της Ζυρίχης (ΕΤΗ).

Η έρευνά του έχει αναγνωριστεί διεθνώς κερδίζοντας διάφορα βραβεία, μεταξύ των οποίων το Βραβείο AIChE Bionanotechnology Graduate Student το 2011, το Βραβείο Καλύτερης Διδακτορικής Διατριβής το 2012 από την Ελβετική Εταιρεία Χημικών, το Μετάλλιο Εξαιρετικής Διατριβής από το ETH το 2012, το Βραβείο Hilti 2013 για Καινοτόμες Έρευνες και φέτος την επιχορήγηση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ΕΣΕ).

Διαβάστε επίσης:

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας επιδοτεί 6 Έλληνες ερευνητές

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ