Ένας από τους καλύτερους νέους αρχιτέκτονες υπολογιστών διεθνώς
Έργα Ελλήνων

Ένας από τους καλύτερους νέους αρχιτέκτονες υπολογιστών διεθνώς

Ο Χριστόφορος Κοζυράκης είναι Καθηγητής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Επιστήμης Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο Stanford των ΗΠΑ. Η έρευνά του επικεντρώνεται σε τεχνικές υλικού και λογισμικού για cloud computing με αποδοτική χρήση πόρων.

Είναι επικεφαλής μιας ερευνητικής ομάδας, που διερευνά την αρχιτεκτονική λογισμικού, τα περιβάλλοντα διαχείρισης χρόνου εκτέλεσης, το λογισμικό συστήματος καθώς και τα μοντέλα προγραμματισμού για συστήματα που κυμαίνονται από κινητά τηλέφωνα μέχρι απομακρυσμένα κέντρα δεδομένων.

Γεννήθηκε το 1974 στο Ηράκλειο και το 1996 αποφοίτησε με άριστα από το τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Απέκτησε το διδακτορικό δίπλωμά του στον τομέα Αρχιτεκτονικής Υπολογιστικών Συστημάτων από το Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϋ της Καλιφόρνιας, όπου είχε κάνει και το μεταπτυχιακό του. Από το 2002, ο Χριστόφορος Κοζυράκης κατέχει τη θέση του Καθηγητή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Επιστήμης Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο Stanford των ΗΠΑ. Είναι επίσης μέλος των ACM (Association for Computing Machinery) και IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers).

Το 2015, τιμήθηκε με το Βραβείο Maurice Wilkes, την ανώτατη παγκόσμια τιμητική διάκριση για νέους Αρχιτέκτονες Υπολογιστών, από την ACM. Ο απόφοιτος του Πανεπιστημίου Κρήτης και υπότροφος του ΙΤΕ, απέσπασε το βραβείο για τη συνεισφορά του στη σχεδίαση και ανάλυση αποδοτικών συστημάτων συγχρονισμού διεργασιών μέσω δοσοληψιών (Transactional Memory – ΤΜ). Τα συστήματα ΤΜ είναι ένας νέος τρόπος παράλληλου προγραμματισμού ο οποίος θεωρείται πολλά υποσχόμενος από πολλούς ερευνητές.

Το Βραβείο Wilkes απονέμεται κάθε χρόνο από το 1998, από την ACM, για εξέχουσα συνεισφορά στην Αρχιτεκτονική των Υπολογιστών.

Ο Χρίστος Κοζυράκης είναι παντρεμένος από το 2013 με την Ece Uslu.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ