Αντιμετωπίζει μακροχρόνιες προκλήσεις που σχετίζονται με τη θεραπεία του καρκίνου
Έργα Ελλήνων

Αντιμετωπίζει μακροχρόνιες προκλήσεις που σχετίζονται με τη θεραπεία του καρκίνου

Η Σταυρούλα Σοφού είναι επίκουρη καθηγήτρια στο τμήμα Χημικών και Βιοχημικών Μηχανικών και στο τμήμα Βιοϊατρικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου Rutgers, αλλά και στο τμήμα Χημικών και Βιομοριακών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς. Η ερευνητική της ομάδα αντιμετωπίζει δύο μακροχρόνιες προκλήσεις που σχετίζονται με τη θεραπεία του καρκίνου: πως να στοχεύσουν τα καρκινικά κύτταρα και πώς να επιτευχθεί η ομοιόμορφη κατανομή φαρμάκων στους συμπαγείς όγκους.  Επίσης, είναι μέλος του Αντικαρκινικού Ινστιτούτου Rutgers στο New Jersey.

Η έρευνα της, που χρηματοδοτείται από το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών των ΗΠΑ, επικεντρώνεται στις θεμελιώδεις μελέτες λιπιδικών διπλοστοιβάδων με εφαρμογές στην παροχή φαρμάκων. Χρησιμοποιεί τις διαμοριακές και διεπιφανειακές αλληλεπιδράσεις των αυτοσυναρμολογούμενων υλικών σε ένα βιολογικό περιβάλλον και σχεδιάζει επιτυχημένες συσκευές για να προάγει την ανθρώπινη υγεία. Το επιστημονικό της ενδιαφέρον εστιάζεται στη δοκιμή και τη βελτιστοποίηση αυτών των θεραπευτικών και διαγνωστικών συσκευών.

Οι ερευνητές που συμμετέχουν στην επιστημονική της ομάδα ερευνούν λιποσώματα που σχηματίζουν “κολλώδη αυτοκόλλητα” ως αποτέλεσμα μιας μεταβατικής φάσης προκειμένου να στοχεύσουν γνωστούς και καλώς χαρακτηρισμένους δείκτες κυτταρικής επιφάνειας όταν εμφανίζονται αραιά στην επιφάνεια των καρκινικών κυττάρων του μαστού. Αυτές οι δεσμευτικές γεωμετρίες μπορούν επιτυχώς να στοχεύσουν ένα μοναδικό αισθητήριο νεύρο, με αποτέλεσμα μια πολύ επιλεκτική διαδικασία παράδοσης θανατηφόρων δόσεων σε καρκινικά κύτταρα με ελάχιστες τοξικές παρενέργειες. Τυπικά, ένα φάρμακο που διέρχεται από το σύνθετο αγγειακό σύστημα ενός όγκου δεν στοχεύει όλα τα καρκινικά κύτταρα, γεγονός που παρεμποδίζει την αποτελεσματικότητα της θεραπείας. Η ομάδα διαπίστωσε ότι τα νανοσωματίδια μπορούν να δράσουν ως αρχικοί φορείς για το φάρμακο, το οποίο στη συνέχεια μεταφέρεται στον όγκο με μια διαδικασία διάχυσης δευτέρου σταδίου, με αποτέλεσμα την σχεδόν ομοιόμορφη εξάπλωσή του. Με το μεγαλύτερο πληθυσμό των καρκινικών κυττάρων να δέχεται την επίδραση του φαρμάκου, απαιτείται χαμηλότερη χορηγούμενη δόση για πιο αποτελεσματική θεραπεία.

Το 1994, έλαβε το πτυχίο της στη Χημική Μηχανική από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Τρία χρόνια αργότερα, το 1997, ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό της στη Χημική Μηχανική στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια και το 2001 το διδακτορικό της επίσης στη Χημική Μηχανική στο ίδιο πανεπιστήμιο. Από το 2001 έως και το 2004, έκανε την μεταδιδακτορική της έρευνα έχοντας λάβει υποτροφία στο Memorial Sloan-Kettering Cancer Center.

Η Σταυρούλα Σοφού έλαβε βραβείο ερευνητικής υποτροφίας από την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία και βραβεία από το Ίδρυμα Coulte, από το Ίδρυμα Σούζαν Κόμεν και το NYSTAR. Στην Ελληνίδα καθηγήτρια απονεμήθηκε δύο φορές το βραβείο Εξαιρετικής Διδασκαλίας από τους φοιτητές της στο Πανεπιστήμιο Rutgers.

Είναι παντρεμένη με τον Γιάννη Κεβρεκίδη.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ