Ο Έλληνας βαθύφωνος που διαπρέπει στο εξωτερικό
Έργα Ελλήνων

Ο Έλληνας βαθύφωνος που διαπρέπει στο εξωτερικό

Ο Χριστόφορος Σταμπόγλης είναι Έλληνας βαθύφωνος που έχει διαπρέψει σε πολλά λυρικά θέατρα του εξωτερικού. Έχει τραγουδήσει, μεταξύ άλλων, στην Όπερα της Νέας Υόρκης, τη Βασιλική Όπερα του Λονδίνου, Κόβεντ Γκάρντεν και τη Μεγάλη Όπερα της Γενεύης. Το ρεπερτόριό του περιλαμβάνει περισσότερους από 70 ρόλους και έχει εμφανιστεί σε περισσότερες από 250 παραγωγές.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1963. Ξεκίνησε τις μουσικές του σπουδές μελετώντας τσέλο κοντά στο Χρήστο Σφέτσα και στη συνέχεια τραγούδι στο Ωδείο Αθηνών με την Κική Μορφονιού (1981). Το 1983 κέρδισε την υποτροφία “Μαρία Κάλλας” και συνέχισε τις σπουδές του στο Λονδίνο (1984-1988) στο “Guildhall School of Music and Drama” κοντά στην Βέρα Ρόζα. Το 1989 συνέχισε τις σπουδές του για έναν περίπου χρόνο στη Νέα Υόρκη, με τον Αρμέν Μπογιατζιάν. Μελέτησε, επίσης, με τον διάσημο Έλληνα βαρύτονο Κώστα Πασχάλη και  τον Δημήτρη Καβράκο.

Ο Χριστόφορος Σταμπόγλης έκανε το ντεμπούτο του το 1987 στο Λονδίνο τραγουδώντας στην παραγωγή των Γάμων του Φίγκαρο της Pimlico Opera. Με την ίδια όπερα συνεργάστηκε τα δύο επόμενα χρόνια ερμηνεύοντας τους μεγάλους Mozart – Da Ponte ρόλους (Leporello – Don Giovanni, Alfonso – Cosι fan tutte). Το 1989 έκανε το ντεμπούτο του στην Εθνική Λυρική Σκηνή τραγουδώντας Leporello πλάι στο διάσημο Ντον του Κώστα Πασχάλη. Το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς μεταβαίνει στη Μαλαισία και στη Σιγκαπούρη με την European Opera, όπου επαναλαμβάνει τον Don Alfonso από το Cosi fan tutte, ενώ το 1990 ερμηνεύει σε παγκόσμια πρώτη το ρόλο του Κονρουά στην όπερα του Περικλή Κούκου «Ο Κονρουά και οι κόπιες του», η οποία ανεβαίνει από την Εθνική Λυρική Σκηνή. Από τότε γίνεται μόνιμος συνεργάτης της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, με την οποία έχει ερμηνεύσει πάνω από 30 ρόλους.

Το 1991 λαμβάνει μέρος στην εναρκτήρια συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Έκτοτε συνεργάζεται συχνά με το Μέγαρο Μουσικής  έχει λάβει μέρος σε πάνω 20 παραγωγές τραγουδώντας μουσικές συνθέσεις από τον 17ο αιώνα μέχρι σήμερα. Εκεί είχε επίσης την ευκαιρία να συνεργαστεί με μεγάλους μαέστρους και τραγουδιστές. Τακτική είναι επίσης η συνεργασία του με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης καθώς και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης όπου έχει ντεμπουτάρει το Requiem του Verdi, υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού κ. Αθηναίου ενώ έχει συμμετάσχει στην παραγωγή της Νόρμα (συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή) καθώς και στη Λυσιστράτη του Μίκη Θεοδωράκη.

Τον Αύγουστο το 1996 συμμετέχει στην Accademia Rossiniana στο Πέζαρο της Ιταλίας όπου λαμβάνει μαθήματα ερμηνείας και ανάλυσης των έργων του Ροσσίνι από το διάσημο αρχιμουσικό A. Zedda. Από τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς τραγουδά το Stabat Mater του Ροσσίνι στο Πέζαρο με τη Filarmonica Marchigiana ενώ το Νοέμβριο ντεμπουτάρει στην Παβία το ρόλο του Alidoro από τη Cenerentola του Ροσσίνι με την Katia Ricciarelli και τον W. Matteuzzi υπό τη διεύθυνση του T. Severini και με τη σκηνοθεσία του P. Montarsolo. Από τότε τραγουδάει τακτικά στην Ιταλία.

Από το Σεπτέμβριο του 2002 ο Χριστόφορος Σταμπόγλης είναι μέλος της Deutsche Oper am Rhein του Ντίσελντορφ της Γερμανίας όπου έχει ήδη ερμηνεύσει τους Raimondo (Lucia) Alidoro (Cenerentola), Sparafucile (Rigoletto), Don Pasquale (Don Pasquale) Oroveso (Norma) και Don Basilio (Barbiere di Seviglia).

Έχει ηχογραφήσει για την εταιρία ΛΥΡΑ το πρώτο του προσωπικό πορτρέτο με τη Δανάη Καρά στο πιάνο που τιτλοφορείται «Συνθέσεις Μουσικής Δωματίου», ενώ από την εταιρεία AGORA κυκλοφορεί το Ορατόριο των Χριστουγέννων του C. Saint-Saëns, ηχογραφημένο ζωντανά στο Μέγαρο Μουσικής, όπου συμμετέχει ως σολίστ, καθώς και «Η επιστροφή της Ελένης» του Θάνου Μικρούτσικου από την ΕΜΙ classics όπου ερμηνεύει το ρόλο του Μενελάου της Σπάρτης. Κυκλοφόρησε επίσης η Messa di Gloria του Ροσσίνι, ηχογραφημένη ζωντανά στο Wildbad της Γερμανίας, υπό τη διεύθυνση του M. Handt, όπως και Il Socrate Immaginario του Παϊζιέλλο, και η Arianna in Nasso του Ν. Πόρπορα από την εταιρεία Bongiovanni ηχογραφημένα επίσης ζωντανά στη Σαβόνα. Έχει επίσης κυκλοφορήσει από την εταιρία ΛΥΡΑ μια συλλογή από 18 τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη με τον Τάσο Καρακατσάνη στο πιάνο.

Μετά το ντεμπούτο του ως Ramfis την περασμένη σεζόν, ο Stamboglis επέστρεψε στη Bayerische Staatsoper τη σεζόν 16/17 για να κάνει παίξει τον Oroe στη νέα παραγωγή του Semiramide από τον David Alden. Φέτος το καλοκαίρι έπαιξε επίσης τον Andrea Cornaro στη σπάνια εκτελεσμένη όπερα La reine de Chypre στο Théâtre des Champs-Elysées και τον δικαστή Turpin στο Sweeney Todd του Stephen Sondheim, στο Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ