Πρώην Σύμβουλος Εσωτερικής Ασφάλειας του Προέδρου Μπους
Έργα Ελλήνων

Πρώην Σύμβουλος Εσωτερικής Ασφάλειας του Προέδρου Μπους

Η Φράνσις Τάουνσεντ Φράγκου είναι εκτελεστική αντιπρόεδρος του Worldwide Government, Legal and Business Affairs at MacAndrews and Forbes Incorporated. Η δουλειά της εστιάζει σε θέματα διεθνούς δικαίου, νομικής συμμόρφωσης και επιχειρηματικής ανάπτυξης. Εργάζεται επίσης στο CBS News ως Ανώτερη Αναλύτρια Εθνικής Ασφάλειας.

Η Ελληνίδα ομογενής, βρισκόταν ανάμεσα στους οκτώ υποψήφιους για τη θέση του διευθυντή του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών (FBI) μετά την απομάκρυνση του Τζέιμς Κόμεϊ από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Αν επιλεγόταν, θα ήταν η πρώτη γυναίκα επικεφαλής του FBI. Τελικά τη θέση ανέλαβε ο Κρίστοφερ Ρέι.

Πριν από αυτό, ήταν εταιρικός συνεργάτης του δικηγορικού γραφείου Baker Botts, LLP. Από το 2004 έως το 2008, υπηρέτησε ως Βοηθός του Προέδρου Τζορτζ Μπους για την Εσωτερική Ασφάλεια και την Αντιτρομοκρατία και προήδρευσε στο Συμβούλιο Εσωτερικής Ασφάλειας. Διετέλεσε επίσης Αναπληρωτής Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας για την Καταπολέμηση της Τρομοκρατίας από τον Μάιο του 2003 έως το Μάιο του 2004.

Για 13 χρόνια  βρισκόταν στο υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ υπό τις διοικήσεις του Προέδρου Τζορτζ Μπους του πρεσβύτερου, του Προέδρου Μπιλ Κλίντον και του Προέδρου Τζορτζ Μπους του νεότερου. Έχει λάβει πολλά βραβεία για τις υπηρεσίες της.

Η Φράνσις Τάουνσεντ Φράγκου γεννήθηκε στις 28 Δεκεμβρίου του 1961, στη Mineola της Νέα Υόρκης. Ο πατέρας της, Τζον Φράγκος ήταν οικοδόμος, και η μητέρα της Ντόροθυ, που κατάγεται από την Ιρλανδία, υπάλληλος κατασκευαστικής εταιρείας. Η οικογένειά της ήταν φτωχή. H Φράνσις έγινε το πρώτο μέλος της οικογένειάς της που τελείωσε το Λύκειο και οι γονείς της αποφάσισαν ότι έπρεπε να σπουδάσει, αλλά τα χρήματά τους δεν αρκούσαν. Έτσι, προκειμένου να σπουδάσει, η 17χρονη Φράνσις αποφασίζει να εργαστεί ως οικιακή βοηθός και σερβιτόρα σε διάφορα ελληνικά και ιταλικά εστιατόρια. Το 1982 παίρνει πτυχίο στις Πολιτικές Επιστήμες και την Ψυχολογία και το 1984 ολοκληρώνει τις σπουδές της στη Νομική, στο Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο. Το 1986, φοίτησε στο Βρετανικό Ινστιτούτο Διεθνούς και Συγκριτικού Δικαίου, στο Λονδίνο.

Το 1985 εργάζεται ήδη για την Εισαγγελία του Μπρούκλιν, όπου και κερδίζει την υποστήριξη και καθοδήγηση του τότε ομοσπονδιακού εισαγγελέα και μετέπειτα δημάρχου της Νέας Υόρκης, Ρούντολφ Τζουλιάνι. Από το 1988 έως το 2001 εργάζεται για το υπουργείο Δικαιοσύνης ως δικηγόρος. Η ίδια αναπτύσσει καλές σχέσεις με την υπουργό Δικαιοσύνης, Τζάνετ Ρίνο και το 1998 με δική της εισήγηση τοποθετείται επικεφαλής του OIPR (Office of Intelligence Policy and Review, Γραφείο Πολιτικής και Ελέγχου Πληροφοριών).

Ο Αύγουστος του 2001 τη βρίσκει σε θέση παροπλισμένων στελεχών ως υποδιοικητής της υπηρεσίας πληροφοριών της ακτοφυλακής. Λίγες ημέρες αργότερα και εξαιτίας του τρομοκρατικού χτυπήματος στη Νέα Υόρκη, η ακτοφυλακή μετέχει ενεργά στον αντιτρομοκρατικό σχεδιασμό.

Το 2003 διορίζεται υπαρχηγός της τότε υπουργού Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις με αρμοδιότητα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Ο ρόλος της ήταν να οργανώνει τον σχεδιασμό ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας εκ μέρους του Λευκού Οίκου. Από το 2004 η Φράνσις γίνεται προσωπική σύμβουλος του προέδρου Μπους σε ζητήματα ασφαλείας της χώρας.

Υπηρετεί επίσης, σε διάφορα κυβερνητικά, συμβουλευτικά και μη κερδοσκοπικά συμβούλια. Είναι μέλος του Council on Foreign Relations και της Τριμερούς Επιτροπής (Trilateral Commission).

Είναι με παντρεμένη με τον δικηγόρο Τζον Μάικλ Τάουνσεντ, με τον οποίο έχει αποκτήσει δύο αγόρια. Εξαιτίας του καυστικού της λόγου και της ευθύτητας που διακρίνει τον χαρακτήρα της έχει αποκτήσει το προσωνύμιο «ο τυφώνας».

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ