Από τους σημαντικότερους επιστήμονες στον τομέα της Χημικής Μηχανικής
  1. Από που κατάγεστε και πού μεγαλώσατε;

Κατάγομαι από την Ελλάδα. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα. Και οι δυο μου γονείς κατάγονται από το όμορφο νησί της Κρήτης, το οποίο επισκεπτόμουν αρκετά συχνά όταν ήμουν μικρή και το οποίο έχει ακόμα μια ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μου. Πήγα στη Βαρβάκειο Σχολή στην Αθήνα και πέρσι ήμουν τυχερή που συμμετείχα στο 30ο reunion με πολλούς συμμαθητές μου!

  1. Μπορείτε να μοιραστείτε μαζί μας μία ανάμνηση από την παιδική σας ηλικία, που σας κάνει ακόμα να χαμογελάτε;

Όταν ήμουν μικρή, συνηθίζαμε να πηγαίνουμε κάθε Πάσχα στο μικρό χωριό της μαμάς μου στην Κρήτη, για να επισκεφθούμε την οικογένεια και τους παππούδες μου. Μπορώ ακόμα να κλείσω τα μάτια μου και να μυρίσω τα διάφορα αρώματα που έρχονταν από όλα τα σπίτια και ειδικά από την κουζίνα της θείας μου… τόσο απολαυστικά.

  1. Χημική και Βιομηχανική Χημική, πώς επιλέξατε να ακολουθήσετε αυτό το μονοπάτι; Ήταν κάτι που πάντα ξέρατε ότι θακάνετε;

Αγαπούσα τη χημεία, ιδιαίτερα την οργανική χημεία και τα μαθηματικά, και η χημική μηχανική προσέφερε το συνδυασμό αυτών των μαθημάτων. Ακόμη πιστεύω πως αν γυρνούσα πίσω στο χρόνο, το πιο πιθανό να διάλεγα ξανά το ίδιο, καθώς προσφέρει τόσες πολλές ευκαιρίες σταδιοδρομίας.

  1. Μπορείτε να μας πείτε περισσότερα σχετικά με την έρευνά σας; Οι συνάδελφοί σας, σας περιγράφουν ως το μέλλον στον τομέα σας.

Το έργο μου επικεντρώνεται στη μοντελοποίηση και βελτιστοποίηση προϊόντων και διαδικασιών, προκειμένου να βελτιωθεί η συνολική αποδοτικότητα και η ποιότητα της παραγωγής. Τα τελευταία χρόνια εφαρμόζω αυτό το έργο στον τομέα της φαρμακευτικής παραγωγής που επιτρέπει την ταχύτερη, φθηνότερη και αποτελεσματικότερη παραγωγή φαρμάκων. Εργάζομαι επίσης σε βιώσιμες λύσεις για την παραγωγή καυσίμων και χημικών ουσιών ψάχνοντας οικονομικές λύσεις για τη μετατροπή της βιομάζας.

  1. Πρόσφατα, το 2016, τιμηθήκατε με το Βραβείο Computingin Chemical Engineering από το Τμήμα CAST του Αμερικανικού Ινστιτούτου Χημικών Μηχανικών (AIChE) για τη χρήση υπολογιστών στη Χημική Μηχανική. Είστε η έβδομη Ελληνίδα επιστήμονας στην οποία απονέμεται αυτό το βραβείο τα τελευταία 20 χρόνια. Πώς νιώσατε με το που μάθατε ότι ήσασταν υποψήφια για αυτό το βραβείο;

Θα ήθελα επίσης να προσθέσω, ότι είμαι η πρώτη γυναίκα που έχει λάβει ποτέ αυτό το βραβείο και για εμένα αυτό είναι ακόμη πιο σημαντικό, καθώς ενδιαφέρομαι έντονα για την προώθηση της συμμετοχής των γυναικών στο STEM (επιστήμη, τεχνολογία, μηχανική και μαθηματικά).  Φυσικά το να είσαι ο έβδομος Έλληνας που λαμβάνει αυτό το βραβείο, είναι μια απόδειξη για το τι μπορούν να πετύχουν οι Έλληνες όταν τους δοθούν ευκαιρίες. Επίσης, πρόσφατα έλαβα τον τίτλο της διακεκριμένης καθηγήτριας στο Πανεπιστήμιο Rutgers, έναν τίτλο πάνω από τον τακτικό καθηγητή που δίνεται σε άτομα που έχουν συνεισφέρει εξαιρετικά στους κλάδους τους. Είμαι τόσο ενθουσιασμένη και νιώθω ευγνώμων που έλαβα αυτή την τιμή.

  1. Θα σκεφτόσασταν την επιστροφή στην Ελλάδα κάποια στιγμή; Όλοι γνωρίζουμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ερευνητές στη χώρα μας.

Αυτό το καλοκαίρι έλαβα την Υποτροφία Ελληνικής Διασποράς από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το οποίο μου έδωσε την ευκαιρία  να περάσω λίγο χρόνο στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Εντυπωσιάστηκα με την ποιότητα της δουλειάς και ακόμη περισσότερο με την ποιότητα των ανθρώπων, οι οποίοι εργάζονται κάτω από όχι ιδανικές συνθήκες για την προώθηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και των ερευνητικών ευκαιριών στην Ελλάδα. Θα ήθελα να συνεχίσω αυτό το είδος συνεργασιών και να επεκταθώ και σε άλλες σχολές. Βρίσκομαι στη διαδικασία οργάνωσης ενός συνεδρίου αυτό το καλοκαίρι σε συνεργασία με έναν πρώην διδακτορικό μου ερευνητή, ο οποίος τώρα κάνει καταπληκτική δουλειά ως καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στο Βόλο.

  1. Ζήτησαν ποτέ οι ελληνικές αρχές τη βοήθειά σας σε ερευνητικά θέματα; Εάν όχι ποιες θα ήταν οι συμβουλές σας;

Έχω συμμετάσχει σε διάφορες επιτροπές αξιολόγησης ακαδημαϊκών μονάδων, αλλά και στο πλαίσιο επιτροπών προαγωγής των σχολών. Είμαι πολύ ευτυχής που μπορώ να προσφέρω τη βοήθειά μου.

  1. Τι σημαίνει η Ελλάδα για εσάς;

Η Ελλάδα είναι η πατρίδα μου και παρ’ όλο που έχω φύγει εδώ και 26χρόνια, ακόμα την αισθάνομαι σπίτι μου, ένα μέρος που ξέρω ότι μπορώ να επιστρέψω όποτε θέλω και να αισθάνομαι ασφαλής.

  1. Αν θα μπορούσατε να κάνετε μια ερώτηση σε όλους τους Έλληνες, τι θα θέλατε να τους ρωτήσετε;

Εάν όλοι προσπαθούσαν να βελτιώσουν μόνο ένα πράγμα, τότε όλα θα ήταν τόσο καλύτερα! Πολλές φορές έχω την εντύπωση όταν επισκέπτομαι (την Ελλάδα)  ότι οι άνθρωποι δεν νοιάζονται, κουράζονται και απλώς παραιτούνται και συνεχίζουν τη  ζωή τους. Μην εγκαταλείπετε, αυτή η χώρα αξίζει πολύ καλύτερα πράγματα.

Έργα Ελλήνων

Από τους σημαντικότερους επιστήμονες στον τομέα της Χημικής Μηχανικής

Η Δρ. Μαριάνθη Ιεραπετρίτου είναι Διακεκριμένη Καθηγήτρια και Πρόεδρος του Τμήματος Χημικής και Βιοχημικής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο Rutgers στο New Jersey.

Το 2016 τιμήθηκε με το βραβείο Computing in Chemical Engineering, για τη χρήση υπολογιστών στην Χημική Μηχανική, το οποίο απονέμει το Τμήμα CAST του Αμερικανικού Ινστιτούτου Χημικών Μηχανικών (AIChE). Αξίζει να σημειωθεί πως είναι η πρώτη γυναίκα αποδέκτης του συγκεκριμένου βραβείου. Το βραβείο αναγνωρίζει την εξαιρετική συμβολή επιστημόνων στην εφαρμογή της πληροφορικής και των συστημάτων τεχνολογίας στη Χημική Μηχανική. Η ίδια θεωρείται αρκετά μικρή σε ηλικία για το βραβείο αυτό, καθώς συνήθως απονέμεται σε επιστήμονες που βρίσκονται σε προχωρημένα στάδια της καριέρας τους. Θεωρείται από πολλούς στον κλάδο της ως το μέλλον της Χημικής Μηχανικής.

Είναι η έβδομη επιστήμονας με ελληνικές ρίζες που τα τελευταία 20 έτη τιμάται με το βραβείο αυτό. Έχουν προηγηθεί οι Δρ. Χρήστος Γεωργάκης, Δρ. Χριστόδουλος Φλούδας (υπό την επίβλεψη του οποίου η Δρ. Ιεραπετρίτου έκανε το μεταδιδακτορικό της), ο Δρ. Γιάννης Κεβρεκίδης, ο Δρ. Νίκος Σαχινίδης, ο Δρ. Στράτος Πιστικόπουλος και ο Δρ. Γιώργος Στεφανόπουλος. Το βραβείο χρηματοδοτείται από την εταιρεία The Dow Chemical Company και συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο $3.000.

Η Δρ. Μαριάνθη Ιεραπετρίτου γεννήθηκε το 1968 στην Αθήνα, ενώ η καταγωγή της είναι από την Κρήτη. Σπούδασε στη Σχολή Χημικών Μηχανικών Αθηνών, στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το 1995 έκανε το διδακτορικό της στο Imperial College του Λονδίνου. Στη συνέχεια, ολοκλήρωσε τη μεταδιδακτορική της έρευνα στο Πανεπιστήμιο Princeton πριν ενταχθεί στο Πανεπιστήμιο Rutgers, το 1998. Έχει τιμηθεί με το Βραβείο Outstanding Faculty το 2012, καθώς και με το περίφημο βραβείο NSF CAREER το 2000.

Eίναι παντρεμένη με τον Δρ. Γιάννη Ανδρουλάκη, ο οποίος είναι χημικός μηχανικός, διδάσκει στο ίδιο Πανεπιστήμιο και έχει εστιάσει την έρευνά του στη χημική μηχανική και βιοϊατρική μηχανική. Έχουν αποκτήσει μία κόρη, την Άννα.

Διαβάστε επίσης:

Ελληνίδα βραβεύεται για τη συμβολή της στη Χημική Μηχανική

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ