Σκοπός της η δημιουργία ενός νέου μοντέλου αντισεισμικής προστασίας σε αστικές περιοχές
Έργα Ελλήνων

Σκοπός της η δημιουργία ενός νέου μοντέλου αντισεισμικής προστασίας σε αστικές περιοχές

H Δομνίκη Ασημάκη είναι Καθηγήτρια στο Τμήμα Μηχανολόγων και Πολιτικών Μηχανικών στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνια (Caltech) και ασχολείται με τη δημιουργία ενός νέου μοντέλου αντισεισμικής προστασίας σε αστικές περιοχές.

Στην έρευνά της, η Δομνίκη Ασημάκη συνδυάζει μεθόδους γεωτεχνικής σεισμικής μηχανικής, σεισμολογίας, γεωφυσικής και δυναμικής κατασκευών, και προσομοιώνει την απόκριση κατανεμημένων υποδομών των σύγχρονων μεγαλουπόλεων σε σεισμούς και ξηρασία, καθώς και σε πλημμύρες και μεταβολές της θαλάσσιας στάθμης σε ορεινές και παραθαλάσσιες περιοχές αντίστοιχα.

Μέσω ενός πολύπλευρου ερευνητικού προγράμματος, η ομάδα της σταδιακά αντικαθιστά τους παραδοσιακούς κανόνες αντισεισμικού σχεδιασμού που αναπτύχθηκαν τα τελευταία 50 χρόνια για τη μελέτη μεμονωμένων κατασκευών, με μια νέα γενιά κανονισμών ειδικά σχεδιασμένων για να ελαχιστοποιήσουν την ευπάθεια αλληλοεξαρτόμενων κατανεμημένων συστημάτων (νερού, ηλεκτρικής ενέργειας, τηλεπικοινωνιών, μεταξύ άλλων), απαραίτητων για την υγεία, ασφάλεια και ευημερία των κατοίκων των σύγχρονων μεγαλουπόλεων.

Στην ομιλία της με θέμα “Αντισεισμικός σχεδιασμός ‘ελαστικών πόλεων’: Στο σταυροδρόμι σεισμικής μηχανικής, σεισμολογίας και θεωρίας ελέγχου συστημάτων”, η Δ. Ασημάκη υπογράμμισε ότι η ερευνητική της ομάδα αναπτύσσει υπολογιστικές προσομοιώσεις σε κλίμακα μεγαλουπόλεων, όπως το Λος Άντζελες για να προβλέψουν την πιθανότητα παραμόρφωσης και κατάρρευσης των φυσικών και τεχνητών σχηματισμών, καθώς και την έκταση και το κόστος των επιπτώσεών τους σε επιφανειακές και υπόγειες κατασκευές. “Στόχος είναι οι προσομοιώσεις αυτές να αποτελέσουν τη βάση σχεδιασμού αντισεισμικά  ‘ελαστικών μεγαλουπόλεων’, που κατ’ αντιστοιχία με την έννοια των ελαστικών υλικών θα υφίστανται όσο μικρότερες δυνατές ανθρώπινες απώλειες και ζημιές κατά τη διάρκεια ενός σεισμού και θα επανέρχονται τόσο στη λειτουργία τους όσο και στην οικονομία τους όσο το δυνατόν πιο γρήγορα”.

Η Δομνίκη Ασημάκη αποφοίτησε από το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείο και στη συνέχεια, έχοντας πάρει υποτροφία για μετάπτυχιακες σπουδές στην Αμερική, έλαβε Μaster of Science και το 2004 έλαβε το διδακτορικό της από το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Massachusetts Institute of Technology (ΜΙΤ). Το θέμα της διατριβής της ήταν η ανάλυση και αριθμητική προσομοίωση της ενίσχυσης σεισμικών κραδασμών στην κορυφή κυρτών φυσικών και τεχνητών εδαφικών σχηματισμών, όπως για παράδειγμα βουνά, πρανή και αναχώματα. Η έρευνά της έδειξε ότι οι κανονισμοί σχεδιασμού, που κατά πλειοψηφία αγνοούν την ενίσχυση των σεισμικών δονήσεων που μπορεί να προκαλέσει η τοπογραφία του εδάφους, συχνά οδηγούν στην υποεκτίμηση του σεισμού σχεδιασμού γεωτεχνικών κατασκευών κυρτής γεωμετρίας, όπως παραδείγματος χάριν φραγμάτων, καθώς και στην υποεκτίμηση της σεισμικής επικινδυνότητας σε περιοχές με έντονο τοπογραφικό ανάγλυφο.

Εργάστηκε στην École Nationale des Ponts et Chaussees στο Παρίσι, στα πλαίσια του ερευνητικού έργου Seismic Asssessement for Earthquake Risk Reduction (SAFERR) της ΕΕ με έδρα το Imperial College στο Λονδίνο. Την περίοδο 2004-2005, η Δομνίκη εργάστηκε ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Santa Barbara, όπου και ασχολήθηκε με έρευνα σε θέματα σεισμολογίας,  γεωφυσικής,  και με τη θεωρία αντιστρόφων προβλημάτων. Το 2005 εκλέχτηκε Επίκουρη Καθηγήτρια Γεωτεχνικής στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Georgia Tech στην Ατλάντα. Προήχθη σε Αναπληρώτρια Καθηγήτρια το 2010, και στη συνέχεια Καθηγήτρια στο Τμήμα Μηχανολόγων και Πολιτικών Μηχανικών του California Institute of Technology (Caltech), όπου διδάσκει σήμερα.

Η Δομνίκη Ασημάκη έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 70 άρθρα σε κορυφαία περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων γεωτεχνικής σεισμικής μηχανικής, μηχανικής των κατασκευών, τεχνικής σεισμολογίας και γεωφυσικής. Είναι επίσης στη ομάδα σύνταξης 4 διεθνών περιοδικών για θέματα σεισμικής μηχανικής, γεωτεχνικών μελετών και δυναμικής εδαφικών σχηματισμών. Έχει δώσει περισσότερες από 80 παρουσιάσεις σε εθνικά και διεθνή συνέδρια, και έχει κερδίσει βραβεία γεωτεχνικής μηχανικής, δυναμικής εδάφους και σεισμολογίας. Το 2016, ήταν κεντρική ομιλήτρια στο συνέδριο Μηχανικής (ΕΜΙ) της American Society of Civil Engineers (ASCE) και στο 6ο Διεθνές Συνέδριο Γεωτεχνικής Σεισμικής Μηχανικής της Διεθνούς Εταιρείας Εδαφομηχανικής και Γεωτεχνικής Μηχανικής (ISSMGE). Έλαβε ένα από τα επιστημονικά βραβεία για το 2017 από το Ίδρυμα Μποδοσάκη.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ