Η έρευνά του επικεντρώνεται σε ζητήματα διεθνούς οικονομικής
Έργα Ελλήνων

Η έρευνά του επικεντρώνεται σε ζητήματα διεθνούς οικονομικής

Ο Κωνσταντίνος Αρκολάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Yale. Η έρευνά του επικεντρώνεται σε ζητήματα διεθνούς οικονομικής και των οικονομικών του χώρου.

Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα του οδήγησε στην ανάδειξη ενός ενοποιημένου μοντέλου για τη σε βάθος κατανόηση της σημασίας του διεθνούς εμπορίου για την οικονομική ευημερία. Η εργασία του επίσης δημιούργησε μια σειρά μαθηματικών εργαλείων για την ανάλυση και τη λύση αυτού του μοντέλου. Στη συνέχεια επεκτάθηκε στο πεδίο των οικονομικών του χώρου και στο πώς η τοπογραφία του χώρου επηρεάζει την οικονομική δραστηριότητα. Πρόκειται για έναν ταχύτατα αναπτυσσόμενο πεδίο των οικονομικών, με πολλές εφαρμογές. Η θεωρία αυτή χρησιμοποιείται για να εκτιμηθούν τα οφέλη εμπορίου, πολυεθνικών επενδύσεων, υποδομής, περιφερειακές πολιτικές σε πόλεις, κ.λπ. Μέσω μιας σειράς θεμελιωδών ανακαλύψεων και με τη χρήση λεπτομερών δεδομένων για την οικονομική δραστηριότητα στον χώρο, η έρευνα αυτή έκανε εφικτή την ανάλυση και ποσοτικοποίηση της σημασίας των έργων υποδομής για την οικονομική ανάπτυξη.

Είναι ένας από τους πέντε νέους διακεκριμένους Έλληνες επιστήμονες, που τιμήθηκαν με τα Επιστημονικά Βραβεία του Ιδρύματος Μποδοσάκη 2017, για την εξαιρετική τους επίδοση και προσφορά στους τομείς των βασικών επιστημών, των βιοεπιστημών, των εφαρμοσμένων και των κοινωνικών επιστημών. Η απονομή των βραβείων, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο, πραγματοποιήθηκε σε εκδήλωση στο Ζάππειο Μέγαρο στις 7 Ιουνίου.  «Μεγάλωσα θαυμάζοντας τους Έλληνες ακαδημαϊκούς που έχουν τιμηθεί με το Βραβείο Μποδοσάκη, αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμένα», δήλωσε.

Στην ομιλία του στην εκδήλωση βράβευσης, ο Κ. Αρκολάκης αναφέρθηκε σε αυτό το ενοποιημένο μοντέλο για τα οικονομικά του χώρου, επισημαίνοντας ότι η οικονομική δραστηριότητα σε μια πόλη εξαρτάται από την εγγύτητα σε πόλεις με αυξημένη δραστηριότητα – οπότε η διαφορά στην οικονομική δραστηριότητα οφείλεται στο ότι το κόστος του εμπορίου μεγαλώνει όσο μεγαλώνει η απόσταση. Στην έρευνα του ο Κ. Αρκολάκης και η ομάδα του χρησιμοποίησαν το μοντέλο με πραγματικά δεδομένα. Όπως επισήμανε χαρακτηριστικά ο Έλληνας ερευνητής, το μοντέλο αυτό δίνει τη δυνατότητα ακόμη και για την ανάλυση ιστορικών δεδομένων, με στόχο την εκτίμηση της μετανάστευσης και της ανάπτυξης. Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, χρησιμοποίησαν ιστορικά δεδομένα για την κατανόηση της ιστορίας της μετανάστευσης στην Αμερική.

Επίσης, το τελευταίο διάστημα έχει ασχοληθεί με το πώς τα οικονομικά του χώρου μπορούν να συνεισφέρουν στην κατανόηση της ελληνικής κρίσης. Αναφερόμενος δε στην εφαρμογή της έρευνας του στην Ελλάδα, επισήμανε ότι η αντίστοιχη έρευνα μπορεί να γίνει και στην Ελλάδα, δηλώνοντας σχετικά: “Τα απαραίτητα στοιχεία υπάρχουν στη στατιστική υπηρεσία. Πρέπει να οργανωθούν για ερευνητές και η έρευνα να υποστηριχτεί”.

Ο Κωνσταντίνος Αρκολάκης γεννήθηκε το 1979 στο Αιγάλεω. Μεγάλωσε στην Αθήνα και την Κρήτη και επιστρέφει συχνά στην Ελλάδα. Είναι ιδιαίτερα δεμένος με την Κρήτη, όπου η οικογένειά του έχει ρίζες.

“Είμαστε από ένα μικρό και απομακρυσμένο χωριό στους λόφους”, έχει πει. “Είναι ένα πολύ όμορφο μέρος, αλλά είναι επίσης περιέργως διαφορετικό. Άνθρωποι έχουν μετακομίσει εκεί από όλο τον κόσμο, όπως από το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Μέση Ανατολή και τη Ρωσία.

“Είναι πολύ ήσυχα εκεί. Υπάρχει μια παραλία κοντά. Οι άνθρωποι είναι πολύ ανοιχτόμυαλοι με τους μετανάστες. Με κάνει να αναρωτιέμαι όταν σκέφτομαι τις συνεχιζόμενες συζητήσεις για κλειστά σύνορα στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ευρώπη”, ανέφερε.

Δίνει ιδιαίτερη προσοχή στα τρέχοντα γεγονότα στην Ελλάδα, η οποία αγωνίζεται να ξεπεράσει την κρίση. Σύμφωνα με τον Κ. Αρκολάκη, η Ελλάδα πρέπει να δεσμευτεί να μεταρρυθμίσει το συνταξιοδοτικό της σύστημα, να εκσυγχρονίσει το εκπαιδευτικό της σύστημα και να γίνει οικονομία προσανατολισμένη στις εξαγωγές.

“Ελπίζω πραγματικά ότι η κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός θα έχουν το θάρρος να κάνουν αυτές τις μεταρρυθμίσεις γιατί, αν δεν το κάνουν, μπορεί να υποστούν πολύ κακές συνέπειες”, ανέφερε. “Δεν είμαι ακόμα αισιόδοξος, αλλά ελπίζω να φτάσουμε εκεί”.

Φοίτησε στη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ) και παράλληλα στο Οικονομικό Τμήμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Σε ηλικία 22 ετών συνέχισε ως υπότροφος διδακτορικός φοιτητής στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Μινεσότα το 2002, αφού παραιτήθηκε από τη ΣΣΑΣ. Με το πέρας των διδακτορικών σπουδών του ξεκίνησε την καριέρα του ως Επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Yale. Σε ηλικία 33 ετών προήχθη σε Αναπληρωτή Καθηγητή και σε ηλικία 35 ετών σε Τακτικό Αναπληρωτή Καθηγητή.

Έχει δημοσιεύσει τις δουλειές του σε διακεκριμένα επιστημονικά περιοδικά, όπως το American Economic Review, το Journal of Political Economy και το Quarterly Journal of Economics. Παράλληλα, έχει παραδώσει διαλέξεις προσκεκλημένος σε πάνω από εκατό διαφορετικά πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα στην Ευρώπη, την Αμερική και την Ασία. Έχει διακριθεί με πολλαπλά ερευνητικά βραβεία και υποτροφίες, μεταξύ των οποίων υποτροφίες  από το National Science Foundation των ΗΠΑ και το Πανεπιστήμιο του Πρίνστον. Έχει επίσης διακριθεί με την απονομή της έδρας Henry Kohn για αναπληρωτές καθηγητές από το Πανεπιστήμιο Yale. Έχει διατελέσει Επισκέπτης Ερευνητής στα Πανεπιστήμια του MIT, του Northwestern, του Chicago, του Princeton, και στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Μινεάπολις. Επίσης, συμμετέχει στη συντακτική ομάδα των επιστημονικών περιοδικών Journal of International Economics and Economic Theory.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ