Διεθνώς αναγνωρισμένος για την έρευνα του στο σύστημα ρενίνης-αγγειοτενσίνης
Έργα Ελλήνων

Διεθνώς αναγνωρισμένος για την έρευνα του στο σύστημα ρενίνης-αγγειοτενσίνης

Ο Χαράλαμπος Γραβράς είναι καθηγητής ιατρικής και διευθυντής του τμήματος Υπέρτασης και Αθηροσκληρώσεως της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βοστώνης στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Γαβράς είναι ευρέως αναγνωρισμένος για την έρευνα του στο σύστημα ρενίνης-αγγειοτενσίνης.

Ο Χαράλαμπος Γαβράς γεννήθηκε στη Ζάτουνα της Αρκαδίας. Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνέχισε τη μεταπτυχιακή του εκπαίδευση στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Αθηνών και στο Western Infirmary της Γλασκώβης στη Σκωτία ως υπότροφος του Βρετανικού Συμβουλίου.

O ίδιος, όπως και ο αδελφός του, ο σκηνοθέτης Kώστας Γαβράς, μετανάστευσαν στο εξωτερικό σε νεαρή ηλικία. «Oι συνθήκες που επικρατούσαν τότε στη χώρα ανάγκασαν πολλούς να φύγουν. Tο ίδιο συμβαίνει και σήμερα λόγω της οικονομικής κρίσης. Δεν μπορούμε, όμως, να χάνουμε συνεχώς ανθρώπινο δυναμικό. Πρέπει να αναστρέψουμε αυτή την κατάσταση», σημειώνει. «Eνα από τα σοβαρότερα προβλήματα είναι ότι δεν εκπαιδεύουμε καλά τους ανθρώπους μας. Kαι τα πανεπιστήμια έχουν ευθύνη γι΄ αυτό» δήλωσε στην “Ημερησία” ο κ. Γαβράς

Πρωτοπόρος στην έρευνα του συστήματος ρενίνης-αγγειοτενσίνης, ο Γαβράς ήταν ο πρώτος που εισήγαγε την αναστολή του μετατρεπτικού ενζύμου και το μπλοκάρισμα της αγγειοτενσίνης για την θεραπεία ασθενών με υπέρταση ή καρδιακή ανεπάρκεια.

Έχει τιμηθεί με πολλές διακρίσεις και βραβεία, συμπεριλαμβανομένων της εκλογής του ως Πρόεδρος του Council of High Blood Pressure Research της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας (1996-1998), της εκλογής του ως Πρόεδρος της Αμερικανικής Εταιρείας για την Υπέρταση (2002-2004) και του βραβείου “Franz Volhard Award” της παγκόσμιας ομοσπονδίας World Heart Federation.

Είναι στη συντακτική επιτροπή πολλών επιστημονικών όπως το Hypertension και το Journal of Hypertension. Ο καθηγητής και γιατρός είναι ο Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Πατρών.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ