Έφερε επανάσταση στην αγορά των drones
Έργα Ελλήνων

Έφερε επανάσταση στην αγορά των drones

Ο Κωνσταντίνος Δαλάκας είναι ένας Μηχανολόγος Μηχανικός με πάθος για την αεροναυπηγική.

Το 2016 σχεδίασε ένα καινοτόμο drone μεταφοράς βοήθειας, το DM-II Titan, (“Τιτάνας”), το οποίο διακρίθηκε στο διαγωνισμό του ευρωπαϊκού κολοσσού, της εταιρείας Airbus, όπου στο διεθνές Cargo Drone Challenge έλαβε την πρώτη θέση με την υψηλότερη βαθμολογία του κοινού αλλά και την 6η θέση της συνολικής κατάταξης, μεταξύ 429 συμμετοχών από όλο τον κόσμο. Το επαναστατικό όχημα ξεχωρίζει καθώς μπορεί να απογειώνεται και να προσγειώνεται κάθετα σαν ελικόπτερο αλλά να πετά σαν αεροσκάφος. Είναι δηλαδή ένα χαρακτηριζόμενο ως “Κάθετης Προσγείωσης (VTOL)” σκάφος.

«Ο “Τιτάνας” εμπνεύστηκε από το γεγονός ότι μπορεί να σηκώσει βάρος και η διαφορά με τα υπόλοιπα drones, που μπορεί να αγοράσει κάποιος, είναι στη λειτουργία. Έχει τη δυνατότητα να απογειωθεί κάθετα αλλά στη συνέχεια μπορεί να πετάξει σαν αεροπλάνο. Αυτό διότι το αεροπλάνο έχει τη καλύτερη απόδοση όσον αφορά την πτήση, μπορεί να αναπτύξει υψηλές ταχύτητες, με χαμηλή κατανάλωση και να έχει μεγάλη αυτονομία. Θέλησα να συνδυάσω τα καλά των δύο τεχνολογιών. Δηλαδή την αυτονομία απογείωσης και προσγείωσης χωρίς να υπάρχει κανείς αεροδιάδρομος, με την ταχύτητα και την άμεση ανταπόκριση που μπορεί να έχει ένα αεροσκάφος», έχει δηλώσει.

Το 2013, ως φοιτητής, ήταν ο αρχηγός της ομάδας σχεδιασμού του Μη Επανδρωμένου Αεροσκάφους Hermes ΙI, που κατέκτησε τη 9η θέση στον παγκόσμιο διαγωνισμό αεροναυπηγικής Air Cargo Challenge στην Πορτογαλία το 2013.

Ο Κωνσταντίνος Δαλάκας σπούδασε Μηχανολόγος Μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, όπου αποφοίτησε το 2015 και βρέθηκε γρήγορα να αναζητά νέες τεχνολογικές λύσεις στην εξέλιξη της βιομηχανίας στο χώρο των Μη Επανδρωμένων Οχημάτων, των γνωστών σε όλους μας drones. Μια παγκόσμια αγορά που βρίσκεται σε πορεία ραγδαίας ανόδου αφού, ενδεικτικά, μόνο στις ΗΠΑ περισσότερα από 770.000 Μη Επανδρωμένα Οχήματα (drones) έκαναν αίτηση για να καταγραφούν από την αμερικανική ΥΠΑ τους τελευταίους μήνες ενώ, σύμφωνα με πρόσφατη δήλωση του διοικητή της Υπηρεσίας Michael Huerta, 3,5 εκατομμύρια καταγεγραμμένα drones αναμένεται να πετούν μόνο στους ουρανούς της χώρας της Βορείου Αμερικής μέχρι το 2021. Η συγκεκριμένη παγκόσμια αγορά έχει τζίρο δισεκατομμυρίων.

«Ήδη από τα 5 μου χρόνια, έλεγα ότι θέλω να γίνω ηλεκτρολόγος – μηχανολόγος γιατί πάντα με εξίταρε η τεχνολογία και το πώς μπορεί να βελτιώσει τη ζωή μας. Τα αντικείμενα, στα οποία εστίασα εγώ ήταν η Μεταφορά Ιατρικής Βοήθειας, που για την Ελλάδα που έχει πολλά νησιά και περιοχές που δεν είναι τόσο εύκολα προσβάσιμες από γης θα ήταν μία πολύ καλή λύση, γιατί υπάρχουν ανάγκες οι οποίες είναι άμεσες και με ένα drone μπορούν να εξυπηρετηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», έχει αναφέρει χαρακτηριστικά.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ