Καθηγητής Κυτταρικής και Μοριακής Βιολογίας του Ανθρώπου
Έργα Ελλήνων

Καθηγητής Κυτταρικής και Μοριακής Βιολογίας του Ανθρώπου

Ο Γιώργος Δεδούσης είναι καθηγητής Κυτταρικής και Μοριακής Βιολογίας του Ανθρώπου στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην ανθρώπινη μοριακή γενετική, στην παχυσαρκία, στη γήρανση και στη στεφανιαία νόσο. Ηταν μέλος δύο μεγάλων ερευνών που οδήγησαν στην ανακάλυψη 44 νέων γονιδίων που συνδέονται με την υπέρταση.

Οι δύο μελέτες που παρουσιάσθηκαν στο περιοδικό γενετικής «Nature Genetics» έκαναν πιο καθαρή την εικόνα της αρτηριακής πίεσης και ειδικότερα της υπέρτασης αφού ανακάλυψαν συνολικά 44 άγνωστα έως τώρα γονίδια που σχετίζονται με τη συγκεκριμένη πάθηση.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1966. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Πατρών το 1988 με πτυχίο στη Βιολογία. Στη συνέχεια, κέρδισε υποτροφία με το πρόγραμμα Erasmus στο Πανεπιστήμιο της Compiegne στην Γαλλία στο τομέα της Βιοτεχνολογίας. Αφού ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό του, επέστρεψε στην Ελλάδα και το 1995 ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στο Εργαστήριο Ανοσολογίας του Νοσοκομείου “Ο Άγιος Σάββας”.

Αφού ολοκλήρωσε τη στρατιωτική του θητεία, εργάστηκε ως επιστημονικός συνεργάτης σε ένα Ευρωπαϊκό πρόγραμμα, στην Μονάδα Προγεννητικού Ελέγχου στο Κέντρο Μεσογειακής Αναιμίας του Λαϊκού Νοσοκομείου.

Το 1988, ο Γ. Δεδούσης ήταν βοηθός στις εργαστηριακές ασκήσεις Βιοχημείας και Χημείας Τροφίμων στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. Το 2000, ορίστηκε ως λέκτορας στο Τμήμα Διαιτολογίας-Διατροφής και από το 2013, εργάζεται στο τμήμα Διαιτολογίας-Διατροφής ως Καθηγητής Α’βαθμίδας.

Από το 2011, έχει αναλάβει Ιδρυματικός Υπεύθυνος για το πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών Erasmus. Από τότε, έχει καταφέρει να τριπλασιάσει το ποσό επιχορήγησης από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών και έχει αυξήσει τον αριθμό των μετακινούμενων φοιτητών από 10 σε 73.

Ο Γιώργος Δεδούσης έχει κάνει πάνω από 200 δημοσιεύσεις σε μεγάλου κύρους επιστημονικά περιοδικά όπως στο Nature, το Nature Communications, το Science, το New England Journal of Medicine και το Nature Genetics, και το έργο του έχει αναδημοσιευτεί περισσότερες από 9.000 φορές. Από το 2013, είναι εκλεγμένο μέλος του Συμβουλίου του πανεπιστημίου, μέλος της κοσμητείας της Σχολής Επιστημών Υγείας και Αγωγής, μέλος της Επιτροπής Ερευνών και μέλος της Εθνικής επιτροπής έρευνας στον τομέα της Αγροδιατροφής με σκοπό την χάραξη στρατηγικής για την χρηματοδότηση ερευνητικών έργων στον κρίσιμο αυτό τομέα της ελληνικής οικονομίας.

ΣΧΟΛΙΑ

  Σχόλια: 1

  1. Δώρα Δίπλα

    Θα ηθελα το e-mail του κ. Δεδουση,
    Ευχαριστώ.


ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ