Στόχος του η καθαρή ενέργεια
Έργα Ελλήνων

Στόχος του η καθαρή ενέργεια

Ο Χρήστος Μαραβέλιας είναι Καθηγητής του Τμήματος Χημικών και Βιολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Ουισκόνσιν-Μάντισον.

Ο Έλληνας χημικός μηχανικός, είναι ανάμεσα στους επιστήμονες που ανακάλυψαν την πιο αποτελεσματική έως σήμερα μέθοδο για να μετατρέπουν τα ξύλα και τη λοιπή μη εδώδιμη βιομάζα των φυτών σε βιοκαύσιμα και χημικά, τα οποία θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τα αντίστοιχα προϊόντα που προέρχονται από το πετρέλαιο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Τζέημς Ντούμεσιτς, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Science Advances. Η νέα μέθοδος κατορθώνει να μετατρέπει έως το 80% της λεγόμενης λιγνοκυτταρινούχας βιομάζας των φυτών όχι μόνο σε ένα αλλά ταυτόχρονα σε τρία προϊόντα κατάλληλα για την αγορά, πράγμα που ανοίγει νέες δυνατότητες αξιοποίησης στην αγορά.

Τα πειράματα έδειξαν ότι πάνω από τα τρία τέταρτα σχεδόν κάθε είδους ξύλων μπορούν να μετατραπούν σε προϊόντα, που θα μπορούσαν να πωληθούν σε διάφορες αγορές. Πολλές βιομηχανίες (χάρτου, υφασμάτων, αυτοκινήτου, ηλεκτρονικών κ.α.) θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τη νέα τεχνολογία.

Ο Χρήστος Μαραβέλιας γεννήθηκε το 1973 στην Αθήνα. Αποφοίτησε από τη Σχολή Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ το 1996. Στη συνέχεια φοίτησε στο London School of Economics του Λονδίνου, όπου έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα στην Επιχειρησιακή Έρευνα το 1997. Μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής του θητείας το  1999, πήγε στο Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon όπου πήρε το διδακτορικό του, από το Τμήμα Χημικών Μηχανικών, υπό την εποπτεία του καθηγητή Ignacio Grossmann.

Το φθινόπωρο του 2004 προσλήφθηκε στην σχολή του Τμήματος Χημικών και Βιολογικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου του Wisconsin ως βοηθός καθηγητή.

Είναι αποδέκτης της υποτροφίας Inaugural Olaf A. Hougen (Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν), έχει λάβει το βραβείο NSF CAREER, καθώς και το βραβείο W. David Smith Jr. από το τμήμα CAST του AIChE (Αμερικανικό Ινστιτούτο Χημικών Μηχανικών), το 2008.

Διαβάστε επίσης:

Ένας Έλληνας στην ομάδα που ανακάλυψε πρωτοποριακή μέθοδο παραγωγής προϊόντων από βιομάζα

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ